Jan van Arckel raakt zijn karakter kwijt
Jan van Arckel raakt zijn karakter kwijt regio-voetbal.nl

Jan van Arckel raakt zijn karakter kwijt

Nieuws 7 keer gelezen

AMMERZODEN • Bart Vugts is 36 en werd in de voorbereiding van het bijna voorbije seizoen getroffen door een knieblessure. Zijn herstel in de winterstop luidde niet de rentree in waarop hij had gehoopt. Jan van Arckel-Beesd is komende zondag pas zijn tweede wedstrijd van het seizoen. Vugts’ rol in Ammerzoden is uitgespeeld.

“Ik was de vlugste van de vereniging. Maar de laatste jaren merkte ik dat ik vaker voorbij gerend werd. In je hoofd wil je langer mee, maar dan zijn het je liezen, dan breekt je enkel op, dan weer je knie. Ik ben geen pieperd, maar echt zuinig op mijn lichaam ben ik nooit geweest.”

Vugts speelt al vanaf 1998/1999 in het eerste. In de jeugd onderbrak hij zijn loopbaan omdat hij spaarcenten wilde bijverdienen om “op stap te kunnen”. Enkele jaren later sloot hij aan bij het derde, totdat hij door toenmalig hoofdtrainer Roel van Os een invitatie kreeg. Zijn snelheid maakte hem tot de ideale rechts- of linksbuiten. “Een steekbal en ik was los.”

Karaktervoetballer
Misschien nog meer dan zijn snelheid ontpopte Vugts zich tot karaktervoetballer en geestelijk leider van de ploeg. Daar is hij duidelijk over: “Wij hebben geen ploeg die op basis van voetbaltechnische kwaliteiten een wedstrijd naar zijn hand kan zetten. Wij moeten het hebben van mentaliteit. Maar hebben we eens niet de wil om te winnen of voor elkaar te werken, dan kan elke ploeg in de vierde klasse van ons winnen. Zo is het ook.”

Terugval
Jan van Arckel zweefde in zijn tijd op en neer tussen de inmiddels afgeschafte zesde en de vierde klasse, het niveau waarop de Ammerzodenaren nu acteren. Drie seizoenen geleden haalde de dorpsclub daarin de nacompetitie, waarin het kansloos werd uitgeschakeld. De afgelopen twee seizoenen bereikte Jan van Arckel de winterstop met een plek in de topdrie, maar volgde in de tweede seizoenshelft een dramatische terugval. Tot ergernis van Vugts, die zijn kritiek niet onder stoelen of banken steekt.

“Karakter betekent: eenheid uitstralen, ballen afpakken, de wil hebben om een fout van de ander goed te maken. Een bal afspelen in plaats van zelf aan de wandel gaan. Niet schelden tegen elkaar of een grote mond opzetten tegen de scheidsrechter. In het huidige team zitten teveel jongens die denken dat ze Messi of Ronaldo zijn, terwijl het gewoon heel middelmatige voetballers zijn. Ga je als voetballer boven het team staan, dan ben je rijp voor een wissel.”

Het is ook kritiek aan het adres van Rob van Loon, die na de zomer alweer zijn vijfde seizoen ingaat als hoofdtrainer. “Rob weet dit van mij. Rob is een trainer die voetbaltechnisch heel sterk is, maar wat vaker zou moeten ingrijpen en er korter op moet zitten. Voetbaltechnisch maak je deze spelers niet zo veel beter, maar op het gebied van mentaliteit zit er rek in.” 

Frisse wind
Of het een juiste beslissing was om het contract met Van Loon te verlengen? Vugts aarzelt en glimlacht veelzeggend. “Ik denk dat het verstandiger was geweest om een frisse wind door de club te laten waaien. Niets ten nadele van Van Loon, maar als je ergens al vijf jaar zit, worden dingen te veel eigen. Het is gezond dat er om de zoveel tijd een ander voor de groep staat.” 

Barbecue
Na het afscheidsduel van Vugts is er zondag 9 mei op Dn Huybert barbecue en bier voor één euro. Zondag 16 mei speelt Vugts met een door hemzelf samengesteld team van oude Jan van Arckel-spelers tegen het huidige eerste.

André van der Vlerk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

Afbeelding
VIDEO: Voorbeschouwing SoccerReporter op Schelluinen-Alblasserdam 9 uur geleden
Afbeelding
Doelman Beau Eversdijk maakt overstap naar Be Ready 9 uur geleden
Logo
• Tim van der Zee.
Nieuw-Lekkerland en DCV staan voor vier finales 16 uur geleden
Afbeelding
Hoe ziet het volgende seizoen eruit voor Ajax? ingezonden mededeling 17 uur geleden
Afbeelding
Vandalen houden huis in kleedkamers Spirit 30 apr, 09:18
Logo
• Anton van der Stelt.
Anton van der Stelt voor derde keer hoofdtrainer van Bergambacht: 'Zie deze uitdaging met vertrouwen tegemoet' 30 apr, 07:30