Mari de Laat overtuigd van lijfsbehoud

Nieuws 30 keer gelezen

NIEUWNEDIJK - Het is een roerige periode voor Mari de Laat. De Altena-trainer kondigde onlangs zijn vertrek aan bij de club en werd vervolgens getroffen door gezondheidsklachten. Daarnaast verloopt de rentree van de Nieuwendijkers in de eerste klasse allesbehalve vlekkeloos.

In de aanloop naar de uitwedstrijd van Altena tegen toenmalig koploper LRC Leerdam werd de regionale voetbalwereld opgeschrikt door het bericht van de ziekenhuisopname van De Laat. Hartklachten, luidde de diagnose te voorbarig. Geruchten als zou De Laat gebukt gaan onder de stress van het vermaledijde bezit van de rode lantaarn met zijn ploeg schiet de Bosschenaar onverbiddelijk aan gruzelementen.

“Na te zijn gekatheteriseerd bleek mijn hart in orde te zijn. Een hele geruststelling. Het vermoeden bestaat dat er iets mis is met mijn maag en dat gaan ze woensdag (gisteren, red.) onderzoeken. Wellicht zit er een ontsteking. Het heeft dus allemaal niets met Altena te maken.”

Behoudender
Helemaal vreemd waren de suggestieve vermoedens van het ‘umfeld’ overigens niet. Altena zwalkt de eerste maanden door de competitie en zal de rest van het seizoen handen en voeten nodig hebben de zwaarbevochten status van eersteklasser te behouden.

“Vergeet niet dat we nog niet één keer compleet zijn geweest,” wijst De Laat ter verdediging op de blessures en schorsingen die zijn ploeg vanaf september teisteren. “We gaan op een andere manier voetballen. Iets behoudender, want wij dachten in de eerste klasse hetzelfde te kunnen voetballen als vorig jaar, maar daar hebben we ons in vergist. Het blijft vier-drie-drie, maar we gaan wat verder inzakken om minder ruimte weg te geven.”

Vers bloed
Lijfsbehoud of niet, Mari de Laat is hoe dan ook bezig aan zijn laatste jaar aan de Rijksweg. De 56-jarige trainer neemt aan het einde van de lopende jaargang na vier jaar afscheid.

“De belangrijkste reden is dat ik geen TC1 heb, dus als wij erin blijven, waar ik heilig van overtuigd ben, moet ik dat gaan halen en daar heb ik geen zin meer in. Stel dat we wél degraderen, dan ben ik van mening dat ik niet de juiste persoon ben om een nieuwe start te maken, omdat het voor mij dan maximaal nog een jaar zou zijn. Dan moet er vers bloed voor de groep  komen die gaat bouwen aan een terugkeer naar de eerste klasse en hier de komende jaren blijft."

Autoritair
"Bovendien vind ik vier jaar genoeg. Persoonlijk had ik hier nog wel tien jaar willen trainen, want ik ben nog lang niet op Altena uitgekeken, maar je moet realistisch blijven. Die spelersgroep krijgt op een gegeven moment ook genoeg van je. Dit is een club waar een selectie jaren bij elkaar blijft. Dat is heel anders als bij een top- of hoofdklasser waar elk jaar de spelersgroep voor een groot deel wordt ververst. Welk type trainer mij op moet volgen? In ieder geval een betere! Maar zonder gekheid, als je voor deze groep een autoritair iemand zet gaat het helemaal fout. Bij deze club past een Brabantse trainer, die voelen deze club het beste aan. Voor mijn komst had Altena in acht jaar tijd twaalf trainers versleten, dus je kunt zeggen dat ik geschiedenis heb geschreven.”

Ongewis
De Laat vervolgt: “Na de winterstop wil ik het weer oppikken. Tot die tijd blijven mijn assistenten Wim de Graaf en Klaas Prins in telefonisch overleg met mij voor de groep staan. En mocht er uit het onderzoek iets ernstigs tevoorschijn komen, dan moeten we het op een andere manier gaan oplossen.”

De toekomst van De Laat op langere termijn is nog volstrekt ongewis. “Ik hoop nog één keer een club als Altena te treffen om iets neer te zetten, want in alle onbescheidenheid is dat hier toch wel gebeurd.”

Kees van Peer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

Afbeelding
Vijfde editie van de Altena Cup voor de jeugd op zaterdag 1 juni 6 uur geleden
• Unitas en SV Meerkerk speelden eerder dit seizoen met 1-1 gelijk en strijden nu tegen degradatie.
Degradatiestress en (periode)titelkoorts: volop spanning voor clubs uit Vijfheerenlanden en West-Betuwe voorbeschouwing VHL/West-Betuwe 8 uur geleden
• Peursum heeft de titelstrijd in 4E door een overwinning op De Put weer open gegooid.
Voor veel Alblasserwaardse clubs zijn de belangen groot op zaterdag 11 mei voorbeschouwing Alblasserwaard 13 uur geleden
Logo
• Jeroen de Groot: 'Ik ga nog wel even door'.
Jan van Arckel wordt richting kampioenschap in Helmond ondersteund door drie bussen met supporters: 'We reizen vol optimisme af' 9 mei, 18:00
Afbeelding
Thijmen de Haan (FC Dordrecht O21) keert terug naar Ameide 9 mei, 16:10
Logo
• Terry van der Waal
Nieuw-Lekkerlander Terry van der Waal treft nog één keer Papendrecht 9 mei, 08:00