Teruggekeerde Pieter Tuns ziet het goedkomen met Roda Boys
Teruggekeerde Pieter Tuns ziet het goedkomen met Roda Boys regio-voetbal.nl

Teruggekeerde Pieter Tuns ziet het goedkomen met Roda Boys

Algemeen 368 keer gelezen

AALST - Roda Boys staat voorlaatste in 1C, maar trainer Pieter Tuns is na longklachten en ruim een maand afwezigheid terug. “De kentering kan er zomaar zijn.”

De trainer zat zaterdag in het met 1-3 verloren duel tegen Montfoort voor het eerst in een officieel duel op de bank sinds eind augustus. Een bacteriële longonsteking hield hem vijf weken aan de kant.

Hoe schadelijk is het als de hoofdtrainer zo lang afwezig is?
Tuns: “Dat doet zeker geen goed aan het groepsproces. Paul Faes (assistent, red.) en Arjen Borsje (technisch eindverantwoordelijke, red.) hebben vaak telefonisch met mij overlegd. Probleem is alleen dat je dan bij de mening over het formeren van het basisteam af moet gaan op wat zij tijdens de trainingen hebben gezien. Maar alle credits gaan naar Paul en Arjen. Die hebben het fantastisch gedaan.”

Paul Faes besloot tijdens jouw absentie om verdedigender te gaan spelen.
Tuns: “Dat klopt. In de voorbereiding hebben we geprobeerd om aanvallend spel en veel druk erin te slijpen. Gaandeweg kwamen er we erachter dat we weliswaar dominant speelden, maar niet scoorden. Dan krijg je het verhaal: jullie spelen leuk, maar zijn niet bij machte om in pressiesituaties te scoren. Co Adriaanse zei altijd: als plan A niet lukt, dan treedt plan B in werking – iets behoudender spelen – of zelfs plan C: heel behoudend. Wij hebben gekozen voor plan B, met de voorste linie op de cirkel van de tegenstander en de achterste linie op een meter of twintig van de goal. Als we hiermee resultaat boeken, kunnen we kijken of we alsnog plan A weer van stal halen.”

Scoren is net als vorig seizoen het probleem bij Roda Boys.
Tuns: “Veelzeggend is dat Frans van den Steenhoven vorig jaar met zes of zeven goals, waarvan vier penalty’s, topscorer was. Onze nummers negen en tien hebben veel bedrijvigheid in zich, maar het rendement laat te wensen over. Nu hebben we Hendri Kant erbij, die even ziek is geweest. Het is nog een beetje moeilijk inschatten of hij Roda Boys de doelpunten wel gaat bezorgen. Hij loopt veel vrij, maar is nog wat bescheiden in het vragen van de bal. Aan de andere kant: tegen WNC raakten we twee keer de paal, tegen Woudenberg misten we vijf à zes honderd procent-kansen. Ik raak pas in paniek als we niks creëren.”

Anders dan vorig seizoen kent Roda Boys een stroeve start, hoe verklaar je dat?
Tuns: “Mogelijk dat de klap in de eerste wedstrijd (Roda Boys verloor het openingsduel met 1-4 van debutant GDC, red.) lang heeft nagedreund. Het 3-0 verlies in Sliedrecht valt de ploeg niet echt aan te rekenen, daar mag je van verliezen. In Sliedrecht speelden we een uitstekende eerste helft, maar hadden we de pech dat we meteen na rust, na een overtreding op Maikel van Opijnen, op achterstand kwamen. Zaterdag speelden we tegen Montfoort de eerste twintig minuten echt slecht en kwam Montfoort door twee onnodige fouten van ons op achterstand. Bovendien kreeg Giel Goesten een beetje ongelukkig rood. In de tweede helft boden we met tien man goed tegenstand. De tegenslag begint wat Murphy-achtige trekjes te vertonen. We moeten vanuit plan B punten halen en weg zien te komen van de laatste plaatsen.”

Er zijn supporters die zeggen dat Roda Boys kwalitatief achteruit is gegaan.
Tuns: “Daar ben ik het niet zo mee eens, al hebben we wel wat routine ingeleverd. De pech is alleen dat Nicky van Ooijen, de vervanger van Erwin van Iersel, geblesseerd is geraakt. Hij heeft vorige week pas in de oefenwedstrijd tegen FC Den Bosch 2 zijn eerste speelminuten gemaakt. Mogelijk kunnen we zaterdag een beroep op Nicky doen voor een basisplaats. Achterin zitten we ook in de lappenmand met Max van Zanten en Mitchell Dijkhuizen, die allebei niet fit zijn. Rik van Leeuwen is met vakantie naar Italië geweest, die kon ik ook niet opstellen. Over de spitsenwissel Roel van Delft-Hendri Kant kan ik nog weinig zeggen.”

Waar zit volgens jou nog veel rek?
Tuns: “Het verhaal heeft twee kanten: we moeten de productie opvoeren en ervoor zorgen dat we minder weggeven. Roda Boys doet me soms denken aan Ajax in Europese wedstrijden. Daar maakten Sinkgraven, Bazoer en Veltman kapitale fouten die meteen werden afgestraft. Dat gebeurt bij ons ook te vaak.”

Roda Boys staat voorlaatste, op een rechtstreekse degradatieplek.
Tuns: “Natuurlijk baart me dat zorgen, maar wij zijn te goed om te degraderen. Zoals ik ons zie spelen in de eerste helft tegen Sliedrecht en in de tweede helft tegen Montfoort: dan moét het kantelmoment komen. Voorwaarde is wel dat de groep positief blijft en niet het koppie laat hangen – de neus vooruit de wind in. Soms is er niet veel nodig. Een rake opmerking of een fijn groepsgesprek kan genoeg zijn om de kentering op gang te krijgen.”

André van der Vlerk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden