Jansen (Spirit) en Groen (DCV): ‘Nog lang niet uitgeleerd’
Jansen (Spirit) en Groen (DCV): ‘Nog lang niet uitgeleerd’ regio-voetbal.nl

Jansen (Spirit) en Groen (DCV): ‘Nog lang niet uitgeleerd’

Nieuws 153 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL / OUDERKERK A/D IJSSEL - De ontwikkeling van jonge, talentvolle voetballers gaat gepaard met ups en downs. Eric Jansen (Spirit) beaamt dat. “Ik ben nog te wisselvallig. Soms een 4 en dan weer een 7.” Patrick Groen (23) stapte vorig seizoen over van Dilettant naar DCV. Hij heeft daar geen moment spijt van gehad. “Ik heb stappen kunnen maken.”

We hebben te maken met groeidiamantjes. Eric Jansen speelt vanaf de pupillen bij Spirit en zal niet snel verkassen. Niettemin werd hij tien jaar geleden gescout door Sparta en Excelsior en was hij aanwezig op een trainingsdag van Feyenoord. Om verschillende redenen kwam het niet van een overstap. Zo is de brief met de uitnodiging voor een stage op Spangen tot op de dag van vandaag onvindbaar.

Jansen kan er niet mee zitten. De derdejaars student bedrijfskunde aan de Erasmus universiteit in Rotterdam kijkt liever vooruit. “Voetbal is mijn lust en mijn leven. Ik zou best profvoetballer willen worden, maar ik moet reëel zijn: dat lukt slechts een enkeling. Toch heb ik in het districts­elftal van de KNVB-jeugd onder 16 jaar gespeeld met Carlo de Reuver (Excelsior) en El Ghazi (Ajax). Zij hadden echter meer in hun mars.”

Lichtgewicht
Eric Jansen debuteerde in de nacompetitie van het seizoen 2013-2014 in de tweekamp met RCL. Spirit vergat in de uitwedstrijd in Leiderdorp toe te slaan. Na de 2-2 verloor de Ouderkerkse formatie op eigen veld met 1-4. De Krimpenaar merkte toen dat de overstap van de A-junioren naar de hoofdmacht fysiek veel vergt van een lichtgewicht.

“Ik woog slechts 67 kilo. In directe duels had ik soms het idee dat ik wegfladderde. Daarom heb ik in de sportschool van de universiteit vooral aan mijn spierkracht gewerkt. Ik ben nu zes kilo zwaarder. Dan kan ik af en toe ook een beuk uitdelen. Dat hoort bij dit spelletje.”

De eerstejaars senior kreeg de rol van Maarten Tissink toebedeeld. In het systeem van Spirit duiken voortdurend middenvelders op rond de spitspositie. Dat vereist conditie, inzicht en timing. “Ik ben nog lang niet uitgeleerd. Ik ben niet tevreden over mijn debuutjaar, maar als 20-jarige mag je niet teveel eisen stellen aan jezelf.”

Belabberd seizoen
Patrick Groen vertrok na een belabberd seizoen aan de Tiendweg naar de tweedeklasser uit het Waalplantsoen.  “Vrijwel de gehele selectie stapte op. Ik wilde ook zien hoever ik kon reiken. Trainer Raymond Kraaijbeek en manager Hans Scheffer wilden me er graag bij hebben. Daarnaast kende ik diverse oud-Dilettant spelers die bij DCV voetbalden, zoals Tim van Diejie, Rene Gerlach en Luuk Cummins. Ik kwam niet in een totaal vreemde omgeving terecht.”

Het debuut is hem goed bevallen. Pat­rick Groen bleek een vaste waarde in de hoofdmacht van DCV en is in potentie de beste middenvelder bij de rood-zwarten. Zelf zal hij dat niet hardop zeggen, want de student bedrijfseconomie een Hogeschool Rotterdam is te bescheiden voor dat soort uitspraken. “Ik moet me meer laten gelden”, lacht hij. “Dat kan door vaker de bal op te eisen en medespelers te coachen.”

Groot loopvermogen
Dat zit (nog) niet in de aard van het beestje. Niettemin laat Groen zich in wedstrijden niet aan de kant zetten. De middenvelder beschikt over een groot loopvermogen en is handig genoeg om tegenstanders te omzeilen. Zijn debuut tegen Spirit staat hem nog helder voor de geest.  “Door twee assists van mij stonden we binnen de kortste keren met 0-2 voor. Spirit was daarna geknakt. Ik speelde een lekkere pot en genoot met het hele team van de uiteindelijke 1-4 overwinning.”

Het was het begin van een prima seizoen, waarin Patrick Groen slechts eenmaal bij het beginsignaal op de bank moest plaatsnemen. “Wat niet wil zeggen, dat mijn vorm constant was”, zegt hij eerlijk. “Er zaten wel een paar zesjes bij. In sommige wedstrijden deed ik m’n werk, maar meer ook niet. Ik probeer daarom nadrukkelijker in het spel betrokken te raken. Mijn scorend vermogen is namelijk nihil. Dat is een duidelijk verbeterpunt.”

Wat aangeeft dat Patrick Groen nog niet aan zijn plafond zit. Hij verwacht dat DCV met wederom een sterke selectie zal meedoen om de prijzen. “We hebben vorig jaar laten zien dat we ons met de topclubs konden meten.”

Knollenveld
Eric Jansen hoopt op een betere seizoensstart dan vorig jaar toen Spirit door DCV te grazen werd genomen. “We spelen nu op de tweede wedstrijddag in Krimpen tegen DCV. Opnieuw een kraker op een – in mijn ogen – vreselijk knollenveld. Zo’n veld is niets voor Spirit, maar we zullen er toch een goede wedstrijd van moeten maken.”

Eric Jansen ziet Bolnes, BVCB en Feyenoord als belangrijkste kandidaten voor de titel. Voor Spirit zou een plek bij de eerste zes van 2D niet misstaan.

Patrick Groen hoopt dat DCV juist meer punten pakt van clubs uit de onderste regionen. Vorig seizoen was dat een kwaal. “Vraag me niet waarom. De enige verklaring die ik kan geven is de kwetsbaarheid van ons aanvallende systeem. Mindere ploegen loeren vaker op de counter. Dan kan je in het mes lopen.”

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden