Logo regio-voetbal.nl
ingezonden mededeling

Zo kun je als lokale voetbalclub verduurzamen

  •   keer gelezen   Nieuws

Ook als voetbalclub kun je verduurzamen. Sterker nog; het is heel erg goed voor je clubkas en kan een gemiddelde voetbalclub zomaar zevenduizend euro op jaarbasis besparen. Daarnaast is het uiteraard veel beter voor het milieu om deze maatregelen door te voeren.


Voetbalclubs verdienen zo al snel 7000 euro
Voor de gemiddelde amateurclub is zevenduizend euro heel veel geld. Als voetbalclub kun je zo ongeveer dezelfde maatregelen doorvoeren die je thuis ook doorvoerde toen je wilde verduurzamen. In de kantine en de kleedkamers bijvoorbeeld led-verlichting toepassen is al een behoorlijke stap naar verduurzaming en voor de kleedkamers en de toiletten in zowel kantine als kleedkamer gebruik je sensoren. Dan gaat de led-verlichting pas aan als er beweging waargenomen wordt en uit als de beweging er niet meer is. Zo verspil je geen energie meer.

Maak gebruik van sensoren in de toiletten
Werken met slimme meters voor de kleedkamers is ook een prima optie. Nu willen teams de verwarming nog wel eens vol opendraaien en bij vertrek vergeten ze die weer dicht te draaien. Dat geldt ook voor de verspilling van water; hoeveel onnodig water gaat er verloren als een team de douches laat stromen in de kleedkamers. Met sensoren kun je ervoor zorgen dat de douches in elk geval niet lang zinloos stromen.

De kleedkamer is wellicht wat lastig, maar de kantine kun je prima verduurzamen door beter te isoleren. Met een veer op de deur blijft de deur dicht en met betere beglazing houd je de warmte langer binnen en investeer als club in zonneboilers en warmtepompen. Het kan allemaal en wellicht kun je het met behulp van je leden bewerkstelligen. En uiteraard met een flinke subsidie van de gemeente.

Verdiep je eens in De Groene Club
Voetbalclubs krijgen bij de drang te verduurzamen ook ondersteuning van de KNVB ondertussen, dat op haar beurt weer de expertise van Essent inhuurde. De KNVB biedt club die wel willen verduurzamen maar niet goed weten hoe te beginnen ondersteuning. Volgens de KNVB kan het verbruik van voetbalclubs met de helft naar beneden. Deze ondersteuning wordt samengebracht in De Groene Club en het is voor elke voetbalclub verstandig daar eens naar te kijken.

Als voetbalclub kun je natuurlijk een eerste stap zetten door energie vergelijken. Zo zie je of je bij een andere leverancier eventueel goedkoper uit bent dan nu het geval is. Dan heb je een eerste stapje gezet tenminste.

(ingezonden mededeling)

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Voorbeschouwingen

Proxsys Cup