Afbeelding
Foto: Peter Verheijen

Familie Kooijman vervlochten met SV Noordeloos

Nieuws 1.491 keer gelezen

NOORDELOOS • In december ging er een schokgolfje door de voetbalminnende regio Alblasserwaard. SV Noordeloos, in het verleden soms toch wel het lelijke doch gezellige eendje in de vierde klasse, meldde zich als medekoploper. Twee generaties familie Kooijman duiden de prestaties.

Je zou kunnen zeggen dat de familie Kooijman is vervlochten met SV Noordeloos. Vader Kees maakte immers in de jaren zeventig en tachtig in de hoofdmacht de velden onveilig. Moeder Geerte speelde bij dames 1 en is nu leider bij dames 2, waar dochter Anne momenteel in voetbalt. Zoon Willem stond altijd voor de club paraat, al is hij nu even trainer in de jeugd bij SV Meerkerk. En de zonen Dirk Jan en Gerben komen uit voor het huidige eerste elftal.

Veel sneller
"In mijn tijd draaiden we mee in de middenmoot van de afdeling Dordrecht", herinnert Kees zich. "Ik vond mezelf geen goede voetballer en moest het van mijn strijdlust hebben. Door blessures aan mijn rechterenkel ging ik mijn linkerbeen trainen en pikte zo als linkbuiten ook weleens een doelpuntje mee."

In vergelijking tussen toen en nu merkt hij twee grote verschillen op. "Wij kleunden er hard in en daar hadden sommige tegenstanders angst voor. Nu is dat veel minder, al zie je het soms nog terug bij Dirk Jan. En het gaat nu veel sneller, zeker met dat kunstgras! Er wordt duidelijk beter gevoetbald."

Wennen
Dat SV Noordeloos nu bovenin meedraait, zorgt wel voor veranderingen. "Het is even wennen", bekent Gerben. "Dit geeft een ander gevoel."

Dirk Jan, die al wat langer meedraait in het vlaggenschip: "Nu maakt het uit of je wint of verliest. Je speelt ergens om en dat maakt de zaterdag leuker. We zijn ook gewoon een stuk beter dan tien jaar geleden. Ook in de breedte zijn we gegroeid. Onze wissels zijn basiswaardig." De ploeg is dan ook redelijk compleet, al wordt aanvoerder Robin van der Graaf node gemist.

"We hebben nu een hele goede lichting", vindt Gerben. "En de trainer heeft de juiste tactiek bedacht die perfect aansluit op onze kwaliteiten. Maar we moeten ook eerlijk zijn: op sommige momenten speelde de factor geluk ook zijn rol."

Kees: "Dat dwing je ook zelf af." Dat dit wordt afgedwongen kan Dirk Jan met een mooi voorbeeld van de huidige voetbalbeleving bij de groenzwarten illustreren. "Vroeger waren we bij een gelijke stand met nog tien minuten te gaan tevreden met een punt. Nu kijken we met een schuin oog naar de ranglijst en willen we die mooie positie niet verliezen. Voor ons een reden om in de slotfase nog vol voor de winst te gaan."

Oude bokken
Verschil in sfeer bij de club met deze opvallende prestaties merken de broers niet. "Bij slechtere resultaten is de sfeer er hier niet minder om", meldt verdedigende middenvelder Dirk Jan.

Al valt Kees wel iets op. "Mensen die je eerst minder zag, komen nu vaker kijken."

Voor Gerben is in ieder geval de goede sfeer in het team van belang. "We vormen eigenlijk een grote vriendengroep met een paar oude bokken, zoals m'n broer hier", grapt de linkshalf.

Ondanks de hoge positie op de ranglijst gaat SV Noordeloos niet meteen naast de schoenen lopen. "We hebben geen uitgesproken doel", geeft Dirk Jan aan. "We staan bij de winterstop tweede en het zou leuk zijn als we iets als een periodetitel meepikken. Maar als dat niet lukt, is het voor ons ook prima."

Jammer maar begrijpelijk
Trainer Erwin Verheij weet dit jaar het maximale uit de groep te halen, maar gaat de club wel inruilen voor NOAD '32. "Het is jammer dat hij weggaat", meent Gerben. "Hij past goed bij de groep. Al is zijn keuze begrijpelijk. Hij gaat terug naar zijn oude club om een klasse hoger te spelen."

Dirk Jan knipogend: "Ja, maar wij spelen volgend jaar ook in de derde klasse hoor."

SV Noordeloos is momenteel de nummer 3 van de 4e klasse D

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app