Logo regio-voetbal.nl
Foto: Kontakt Mediapartners

KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee: 'Kabinetsbesluit wellicht te voorbarig'

  •   582 keer gelezen   Nieuws

REGIO • Volgens Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, heeft het kabinet wellicht te voorbarig besloten dat er pas weer voetbalwedstrijden met publiek kunnen worden gespeeld als er een vaccin tegen covid-19 is ontwikkeld. Dat meldt Van der Zee in zijn wekelijkse column.

'Begrijp me niet verkeerd. Ik heb bewondering voor de manier waarop dit kabinet met de corona-uitbraak omgaat. Daarom houden we ons vanaf het begin aan de richtlijnen, omdat gezondheid nou eenmaal het allerbelangrijkste is. Toch gaan de ontwikkelingen rondom het coronavirus razendsnel en gelukkig de goede kant op. Is het dan niet te voorbarig om je nu al op dat punt vast leggen? Helemaal nu er nog zoveel onduidelijkheid is over het vaccin'.

'De gevolgen voor het voetbal zijn namelijk desastreus. Los van de sfeer in het stadion en de spanning van de wedstrijddag die we missen, tast de beslissing om te wachten op een vaccin voordat er publiek wordt toegelaten bij een voetbalwedstrijd de unieke Nederlandse sportinfrastructuur aan. Terwijl die van onschatbare waarde is voor de volksgezondheid en sociale betrokkenheid in dit land. Welke politicus is daar immuun voor?'

Indrukwekkend
Het was daarentegen een verstandig kabinetsbesluit om de jeugd tot en met 18 jaar weer te laten voetballen, vindt Van der Zee. 'Nog mooier was het om te zien hoe het grootste deel van de voetbalclubs hiermee omsprong. Want na de persconferentie van twee weken terug, wist het overgrote deel van de verenigingen geruisloos op de nieuwe situatie in te spelen. Bijna 100 procent had binnen een paar dagen de logistieke puzzel gelegd, die door het RIVM wordt verlangd om veilig te kunnen voetballen. Collega Ralf Reniers, verantwoordelijk voor de coördinatie van de herstart van voetbalverenigingen: "De creativiteit en organisatiekracht bij verenigingen is indrukwekkend. Besef bovendien: het zijn vrijwilligersorganisaties'."

Voetbalzomer
'Nu de volgende stap. Want na de persconferentie van afgelopen donderdagavond hebben we misschien wel de mooiste uitdaging. Als het coronavirus onder controle kan worden gehouden, kunnen we vanaf 1 september starten met de competities en mogen voetballers van alle leeftijden nú al de wei in. Omdat de meeste mensen voorlopig niet op vakantie gaan, biedt dat mogelijkheden om de leukste voetbalzomer ooit te organiseren en daarmee de ideale seizoenvoorbereiding te treffen'.

'Ondertussen proberen wij in Den Haag een aantal vragen opgehelderd te krijgen. Wanneer mogen de voetbalkantines weer open? Is dat vanaf 1 juni? Als cafés en restaurants hun eerste gasten (maximaal 30 personen) kunnen begroeten? Of een maand later, het moment waarop 100 mensen zijn toegelaten? Daarnaast willen we beter weten hoe het zit met de 110 miljoen euro toegezegde steun voor sportverenigingen. Krijgen ook de clubs met een eigen accommodatie compensatie? Wel zo fair. Zij worden niet minder geraakt door de coronacrisis'.

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Volg ons op Facebook }

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Voorbeschouwingen

Proxsys Cup