Afbeelding
Foto: Kontakt Mediapartners

KNVB wil 20 procent minder CO2-uitstoot in voetbalverkeer

22 apr 2021, 07:03 Nieuws 1.074 keer gelezen

REGIO • De KNVB en partners ENGIE en Volkswagen willen een CO2-reductie van minstens 20 procent in het voetbalverkeer in 2023 bereiken. Deze ambitie is uitgesproken in het kader van de nieuwe campagne van het mobiliteitsprogramma GO.

In Nederland gaan normaal gesproken ruim 1,2 miljoen amateurvoetballers wekelijks op pad voor in totaal 33.000 wedstrijden op het veld of in de zaal. Dat levert een CO2-uitstoot van 48.635 ton op. Door aanpassingen in het speelschema en een publiekscampagne hopen de partijen de CO2-uitstoot door het amateurvoetbal terug te dringen.

Amateurvoetbal
In het amateurvoetbal reist 44 procent van de spelers met de auto, 37 procent met de fiets en 18 procent te voet. Jaarlijks gaat het om 248.977.300 gereden kilometers met de auto. Het overige deel van de CO2-uitstoot in het amateurvoetbal komt van het OV, dat goed is voor 1 procent en gelijk staat aan 5.658.575 kilometer.

Onlangs, in het seizoen 2020/’21, is door de KNVB het 4-fasenvoetbal ingevoerd voor pupillen om de gelijkwaardigheid en voetbalplezier te vergroten door een snellere herindeling. Een andere belangrijke reden voor de invoering van deze competitievorm is de besparing van 17 procent reisafstand.

Voor het gehele pupillenvoetbal gaat dat om ruim 25,8 miljoen vermeden reiskilometers per seizoen. Dit staat gelijk aan een besparing van 2.217 ton CO2 en is vergelijkbaar met meer dan 3.000 retourvluchten van Amsterdam naar Barcelona. In het seizoen 2021/’22 start de KNVB ook pilots met meerfasenvoetbal bij de junioren, waardoor er nog minder kilometers worden gereden.

Verduurzamen
“De aanpassingen in het speelschema van de pupillen zorgen voor een enorme vermindering van de CO2-uitstoot. Dat geeft ons de energie om nog meer stappen te zetten in onze duurzaamheidsambitie. Samen met onze partners ENGIE en Volkswagen streven we ernaar om met ons mobiliteitsprogramma GO de CO2-uitstoot verder terug te dringen. Dit willen wij bereiken door de reiskilometers te verduurzamen en onze leden te enthousiasmeren om te gaan fietsen of samen te rijden. Ook rijden al onze verenigingsadviseurs en medewerkers van voetbalontwikkeling elektrisch waardoor we elk seizoen 1,2 miljoen kilometers groen afleggen”, aldus Marc Nipius, partnershipmanager MVO-projecten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Laatste nieuws

Afbeelding
Wilhelmina'26 versterkt zich met Almkerk-aanvaller Areano van Seters 6 uur geleden
Afbeelding
Aanvoerder Rogier Gerritsen van LRC Leerdam stopt na dit seizoen 11 uur geleden
Logo
Afbeelding
Geschorste SVW-trainer Tutu Ndona: 'Ik heb absoluut niet op de tenen van de scheidsrechter gestaan' 13 uur geleden
Afbeelding
Ton van der Steen nieuwe trainr DSS'14 16 uur geleden
Afbeelding
SVW-trainer Tutu Ndona voor zes duels geschorst en mag dus zaterdag niet coachen in derby tegen LRC Leerdam 21 uur geleden
Logo
Afbeelding
Spirit wil meer vrouwen in technische functies 22 uur geleden