Afbeelding
ingezonden mededeling

Hoe kun je voetbal kijken om je spel te verbeteren?

Nieuws 1.107 keer gelezen

Terwijl voetballen - of het nu gaat om oefenen of in games - de voor de hand liggende manier is om je sport te verbeteren en ervan te genieten, is het niet de enige manier. Je kunt namelijk ook voetbal kijken om je eigen spel te verbeteren. Voetbal kijken kan echt leerzaam en inspirerend zijn. 

En er is meer dan één manier om te kijken: je kunt het doen voor het plezier en de opwinding van het spel - om de voldoening te krijgen een fan te zijn van een team en speler. Je kunt ook kijken om te leren terwijl je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit, door bewust technieken en tactieken te bestuderen. Daarover lees je meer in dit artikel!

Je bent wat je ziet
Wist je dat er echte wetenschap is achter waarom en hoe van voetbal kijken je een betere speler kan maken? Onderzoek heeft uitgewezen dat met voetbal, of welke activiteit dan ook, je eigen motoriek daadwerkelijk kan verbeteren door simpelweg naar anderen te kijken. Het komt door een fenomeen dat ‘onbewuste gedragsmimicry’ wordt genoemd. Dit betekent dat mensen onbedoeld het gedrag van anderen imiteren. We zijn eigenlijk biologisch verbonden met de bewegingen van anderen dankzij wat de ‘spiegelneuronen’ in onze hersenen worden genoemd.

Daarnaast leert de wetenschap ons ook dat als je dit leren naar een hoger niveau wilt tillen, je kijken moet combineren met daadwerkelijk oefenen. Je haalt nog meer uit het kijken als je een vaardigheid oefent, en dan teruggaat om die vaardigheid opnieuw te bekijken. Dus wees als de groten. Het kijken naar de game is ongetwijfeld een van de redenen waarom ‘s werelds geweldige spelers geweldig worden. Ze zijn opgegroeid met het imiteren van hun idolen en de andere groten die ze het spel zagen spelen.

Kijk opzettelijk
Hoewel het gewoon leuk is om de wedstrijden voor je plezier te bekijken, moet je opzettelijk kijken als je wilt leren. Focus op een speler die op je positie speelt. Neem games op wanneer je kunt en gebruik vervolgens de pauze- en/of terugspoelknop. Raad het volgende spel. Analyseer wat je ziet. Overweeg alternatieve beslissingen die spelers hadden kunnen nemen. Notities maken. Bespreek, analyseer en deel wat je ziet met anderen. Kies spelers uit verschillende teams en vergelijk ze met jezelf. Visualiseer jezelf. Stel jezelf de vraag: wat zou ik doen in een bepaalde situatie? Wat kan ik proberen als ik op het veld sta? 

Kijk ook bij het bekijken van de game voor tactieken naar verschillende teams. Wat is hun speelstijl(en)? Hoe staan ze op een rij en hoe bewegen ze? Hoe passen ze hun stijl aan de spelomstandigheden aan? Hoewel het voor de hand liggend lijkt om de bal te volgen als je kijkt, mag je niet nalaten je speler van de bal af te kijken. We weten immers dat ongeveer 80 tot 90 procent van de speeltijd een speler zonder bal is. Toch zijn de verschillende bewegingen in die tijd een essentieel onderdeel van het spelen van voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden