• Piet de Kruif.
• Piet de Kruif. Foto: Jan Noorlandt

Piet de Kruif: ‘Roda Boys ademt nog altijd topvoetbal’

25 dec 2021, 08:37 Nieuws 3.018 keer gelezen

AALST/GIESSEN • Roda Boys/Bommelerwaard haalde deze week Piet de Kruif (51) als opvolger van trainer Jan van Grinsven binnen. De inwoner van Ophemert heeft een opmerkelijk cv, want samen met Hans Kraay jr. promoveerde hij maar liefst zes keer.

Roda Boys en Piet de Kruif kwamen er zaterdagavond vrij vlot uit. Voor de aardbeienkweker net op tijd, want een dag later stapte hij in het vliegtuig om zoals gebruikelijk Kerst en Oud en Nieuw op Bonaire te beleven. 

Aan de rand van het zwembad, het is rond de dertig graden op, nam hij de tijd om Regio-voetbal te woord te staan. “Dit is voor ons het enige moment in het jaar dat wij even weg kunnen. In de zomer is het toptijd met de aardbeien, daarnaast vraagt het voetbal de nodige aandacht.”

Eerste klasse
Piet de Kruif, momenteel voor het vierde jaar hoofdtrainer bij GRC’14 in Giessen/Rijswijk, was daarvoor vier seizoenen actief bij zondagclub Germania in Groesbeek. Ook hij ziet de belangstelling voor het zondagvoetbal steeds verder inzakken. “Er komen op die dag weinig toeschouwers, er is geen beleving. Ik ken de afdeling waarin Roda Boys volgend seizoen uitkomt goed. Ik hoop dat ze in Aalst dit seizoen de stap naar de eerste klasse gaan maken. Het ziet er goed uit, want kijkend naar de ranglijst zie ik dat Roda Boys koploper is. Maar in de tweede klasse zijn er meer ploegen die de stap omhoog willen maken.”

De Kruif kent een groot deel van de spelers. “Er loopt goed ‘materiaal’. Met GRC hebben wij er in de voorbereiding nog tegen gespeeld. Ik hoop dat de groep grotendeels intact blijft. Aalst is een klein dorp. Om een beetje op niveau te voetballen moeten er regelmatig spelers van buiten het dorp gehaald worden.”

Grote naam
De Kruif is goed bekend met Roda Boys. “De situatie is heel anders dan vier jaar geleden toen ik voor GRC 14 koos. Die club kende ik nauwelijks. Roda Boys is van oudsher een grote naam. In het verleden op het hoogste niveau gespeeld.”

De Kruif heeft verder niet gesolliciteerd. “Ik heb eigenlijk alleen met Roda Boys gesproken. Dan is het wel mooi dat er meteen een match is.”

Boven verwachting
Met GRC 14 presteert De Kruif jaarlijks boven verwachting. Dat de Giessen/Rijswijk Combinatie zich al die jaren in de eerste klasse handhaaft, is knap. In zijn eerste jaar mocht hij met zijn ploeg zelfs voor promotie naar de hoofdklasse strijden. GRC 14 verloor toen in Alphen aan de Rijn nipt bij ARC, dat uiteindelijk wel promoveerde.

Discipline binnen een team heeft De Kruif hoog in het vaandel staan. “Een goede discipline kan ook plezier in het spelletje opleveren, een onmisbaar aspect binnen het voetbal.’’

De Kruif is gewend op hoger niveau te werken, maar begon als trainer in 1998 in de kelder van het amateurvoetbal, bij zesdeklasser Ophemert, waar hij eerder ook speelde. “Ik was toen al ondernemer en na drie beenbreuken was ik jong klaar met het voetbal. Op verzoek van de club werd ik tijdens de winterstop interim-trainer.’’

Johan Derksen
Zijn trainersloopbaan kwam in een stroomversnelling toen Hans Kraay jr. zijn buurman werd. Zij pakten het samen bij Ophemert op. “Hans gebruikte zijn netwerk en haalde wat spelers. Ophemert werd drie jaar achtereen kampioen. Vervolgens gingen wij naar tweedeklasser FC Lienden, die wij naar de topklasse brachten. Ik voelde mij geen stroman, want wij deden het echt samen. Ik had er geen moeite mee dat de aandacht naar Hans uitging en Johan Derksen mij regelmatig een stroman noemde.”

De Kruif verklapt een geheimpje: “Aanvankelijk beschikten Hans en ik beiden niet over de benodigde trainerspapieren en had Lienden nog een derde man nodig om ons aan het werk te houden.’’

Veel zin
De Kruif heeft echt veel zin om de volgende zomer op De Maaskant aan de slag te gaan. “Roda Boys ademt nog altijd topvoetbal uit. Dat past bij clubs die op hoog niveau hebben gespeeld. Onlangs is het clubhuis heel mooi opgeknapt. Het hoofdveld ligt er zoals gebruikelijk schitterend bij.”

Roda Boys en De Kruif hebben een eerste periode van één seizoen afgesproken. “De intentie is er om er een langere samenwerking van te maken. Ik heb vijf clubs gehad in 22 jaar tijd. Dat geeft aan dat ik bij clubs zomaar niet weg ben.”

De Kruif kan mede door de samenwerking met Kraay jr., een mooi cv overleggen. Tussen de jaren 2000 en 2011 promoveerde hij zes keer. Het leverde hem een contract op bij topklasser JVC Cuijk, waar hij - met Kraay jr. als technisch directeur - de kwartfinale van de KNVB-beker tegen PEC Zwolle haalde. “De band met Hans is onverminderd goed. Wij zijn immers nog steeds buren, hè.’’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app