• Kayla van den Boomgaard in actie tijdens de laatste finale.
• Kayla van den Boomgaard in actie tijdens de laatste finale. Foto: Rick den Besten

Toernooi om Proxsys Cup heeft niveau van damesvoetbal omhoog gebracht

Nieuws Proxsys Cup 1.532 keer gelezen

GORINCHEM/REGIO • Het damesvoetbaltoernooi is binnen de Proxsys Cup een onmisbare schakel. Het toernooi heeft inmiddels een aantal internationals voortgebracht. Wij praten met twee van hen. Kayla van den Boomgaard en Patricia Looijen komen uit voor bekerhouder en favoriet Sleeuwijk.

De vrouwen spelen hun groepswedstrijden op 24 en 31 december.

Er was gehoopt dat ook een derde oranjeklant, Daniëlle Kortlever, deel zou nemen. Zij maakte dit seizoen de overstap naar Barendrecht, dat wel aan het toernooi deelneemt, maar Danielle is niet van de partij.

Eredivisie
Er mag gesteld worden dat de jaarlijkse zaalvoetbalhappening in De Oosterbliek ook het futsal voor vrouwen naar een hoger niveau heeft getild. Het team van ZVG/Cagemax heeft zich geweldig ontwikkeld en speelt na een promotie een belangrijke rol in de eredivisie, het hoogste niveau van Nederland. Het team, met daarbij onder anderen de drie genoemde speelsters, eindigde in een soort najaarscompetitie als derde en gaat vanaf januari met andere topploegen strijden om de landstitel.

De vrouwentak van ZVG werd pas in 2017 opgezet. Na een seizoen in de Proxsys League te hebben gespeeld, stoomde het team, dat toen uit een mix van speelsters van SteDoCo, GJS en Sleeuwijk bestond, via de hoofdklasse in één keer door naar de eredivisie.

Zenuwachtig
Kayla van den Boomgaard is na een knieoperatie en revalidatie helemaal terug. Zij kan een kind van het kersttoernooi in De Oosterbliek genoemd worden.

“Ik deed al mee met de jongens van GJS toen ik een jaar of dertien was”, vertelt zij. “Wij wonnen het toernooi destijds al. Later heb ik het toernooi bij de dames met Sleeuwijk gewonnen. Het blijft een prachtig evenement. Er komt zoveel publiek op af. Veel meer dan wat wij op vrijdagavond in de eredivisie meemaken. Op de finaledagen van de Proxsys Cup zit het met bijna 1500 toeschouwers vol en dan maak ik mij echt wel zenuwachtig. Ik wil het dan extra goed doen.”

Kayla van den Boomgaard zit met Sleeuwijk in een zware poule met ook nog Barendrecht en Unitas. Ze is een echte liefhebber, want ze ziet ook veel wedstrijden van het mannentoernooi.

Optimistisch
Patricia Looijen is met Sleeuwijk bekerhoudster en wil met het team het toernooi ook nu weer op haar naam schrijven. “Wij hebben, nu ook Kayla terug is, echt een goed team. Begonnen bij GJS, is het voor mij de zesde keer dat ik meedoe en heb de cup al vier keer omhoog mogen houden.”

Looijen is optimistisch als het over de kansen voor ZVG gaat om landskampioen te worden. “Wij kunnen de topploegen FC Marlène en Libertas wel hebben, hoor. Ik droom al van die titel.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden