Afbeelding
Foto: @vvPapendrecht

G-voetbal bij Papendrecht, voetbal in z’n puurste vorm

Nieuws 1.100 keer gelezen

PAPENDRECHT • Puur voetbal zoals het ooit bedoeld is. Bij de G-afdeling van vv Papendrecht wordt dát spel gespeeld. En dat is genieten voor spelers, begeleiders en fans.

Het is koud op deze doordeweekse avond op sportpark Slobbengors. Met als extraatje af en toe een regenvlaag. De G-voetballers van vv Papendrecht trekken zich er niets van aan.

“Het is een mooie groep”, zegt trainer/begeleider Wim Erkelens terwijl zijn verstandelijk beperkte spelersgroep vijftien man sterk aan de warming-up bezig is. “Het plezier. De inzet. De lol met elkaar; het is allemaal aanwezig. En wat ook mooi is: je ziet de spelers zich ontwikkelen. Als voetballer én op sociaal gebied.”

Plan kreeg groen licht

Erkelens was er acht jaar geleden al bij toen vv Papendrecht het initiatief nam om met G-voetbal te beginnen. “Mede-oprichter Martin van Tol en ik vroegen ons destijds hardop af hoe het toch mogelijk was dat een grote voetbalvereniging als vv Papendrecht geen eigen G-afdeling had. Dat moest anders, vonden wij. We brachten een plan in bij de club en kregen groen licht.” 

“Vervolgens benaderden we de KNVB om ons te ondersteunen bij het opzetten van G-voetbal hier op sportpark Slobbengors. En passant gingen we ook bij andere verenigingen gaan kijken waar G-voetbal gespeeld werd. ‘Hoe doen jullie het?’ ‘Hoe kunnen wij het het beste aanpakken?’ ‘Waar moeten we op letten?’ Aan de informatie die we kregen hadden we veel.” 

De lol die de spelers hier aan beleven; dáár doe je het voor. Dit is een écht sociaal gebeuren.“In maart 2016 zijn we begonnen met vijf spelers en een groep G-enthousiastelingen als Addy Matena, Martin van Tol, Irma de Kuijver, Thea Vuurens en Julian Traets. Wim is inmiddels gestopt vanwege drukke werkzaamheden. De anderen zijn nog volop en actief.”

“Met heel veel plezier!”, stelt Irma de Kluijver, in het dagelijks leven assistent uitvoerder bij Drechtswerk, vast. “De lol die de spelers hier aan beleven; dáár doe je het voor. Dit is een écht sociaal gebeuren. Iedereen vanaf 14 jaar met een verstandelijke beperking is welkom bij Papendrecht G. Of je wél of niet goed kunt voetballen, is niet belangrijk. Het gaat om het plezier, het samen bezig zijn.”

Niet meer in de competitie

Papendrecht G speelt inmiddels geen competitie meer. Een bewuste keuze, zo stellen Erkelens en de Kluijver. “Helaas zijn er ook in het G-voetbal mensen die het resultaat voorop stellen. Dat leidde er toe dat we in ons laatste competitieseizoen vrijwel alleen maar dikke nederlagen te verwerken kregen. Daar waren de spelers en wij op een gegeven moment helemaal klaar mee.” 

“We besloten het over een andere boeg te gooien en kozen voor lekker trainen op maandagavond van 19.00 tot 20.00 uur, vriendschappelijke duels met gelijkgestemde G-teams van andere verenigingen en leuke andere activiteiten. Zo spelen we een nieuwjaarswedstrijd tegen het Papendrecht Old Stars-team, voetballen we vriendschappelijk tegen vv Lekkerkerk G en hebben we onze spelers-ouders wedstrijd.” 

“We voetballen graag nog wat vaker tegen gelijkgestemde clubs. In geval van interesse kunnen zij een mailtje sturen naar g-voetbal@vvpapendrecht.nl. Dat is trouwens ook het mailadres voor iedereen die lid wil worden van onze G-afdeling.”

Het enthousiasme is groot

Hoog tijd om wat spelers te spreken. Johan bijvoorbeeld. Hij steekt hij zijn enthousiasme over Papendrecht G niet onder stoelen of banken. “Het is hier geweldig! Ik ben er daarom elke week bij. Enneh... schrijf ook maar op dat we goede trainers hebben. Want dat zíjn ze!” 

Ik vind het heerlijk hier, heb nieuwe vrienden gemaakt en ben lekker in de buitenlucht aan het sporten. Top! Ploeggenoot Erik is het daar helemaal mee eens. “ik ben nu een paar jaar lid en heb het erg naar mijn zin,” vertelt hij. “Ik hoorde van een collega dat Papendrecht een leuke G-afdeling had. Dat klopt, heb ik gemerkt! Ik vind het heerlijk hier, heb nieuwe vrienden gemaakt en ben lekker in de buitenlucht aan het sporten. Top!” 

En weg zijn Johan en Erik, want de eerste oefening staat op het punt ven beginnen.

Tijd om afscheid te nemen. De regen blijft neerdalen op het Papendrechtse kunstgras. Maar in figuurlijk opzicht schijnt de zon. We wandelen richting kantine en kijken nog één keer om. Voetbal in zijn puurste vorm. Dat is wat we zien. Met een geluksgevoel verlaten we het sportpark. Goed bezig, daar op het Slobbengors.

Jan Timmer

Freelance-redacteur Het Kontakt-Krimpenerwaard, Het Kontakt-IJssel en Lekstreek en Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden