Logo regio-voetbal.nl
• De Alblas - Alblasserdam (2-3).
• De Alblas - Alblasserdam (2-3). (Foto: Peter Verheijen)

Late beslissing in Souburgh-derby: Alblasserdam slaat in slotminuten tweemaal toe

  •   keer gelezen   Wedstrijdverslagen

ALBLASSERDAM • Tot de 88e minuut leek De Alblas zich in de derby met Alblasserdam te mogen verheugen in een driepunter. Om uiteindelijk met 2-3 te verliezen.


Een door Umut Takac benutte strafschop in de 88e minuut, gevolgd door een rake uithaal van Glenn de Jong in de 91e minuut zorgden ervoor dat Alblasserdam en 2-1 achterstand op de valreep omboog in een 2-3 overwinning.

En die werd uiteraard luid bejubeld door trainer Dennis Schoonewil en zijn manschappen. Logisch, want de wijze waarop Alblasserdam aan puntverlies ontsnapte was tamelijk spectaculair. "We waren de hele wedstrijd de betere ploeg, maar stonden tot aan de goal van Umut wél met 2-1 achter", blikte Schoonewil terug. "Het is dan lekker dat je er op het nippertje toch nog in slaagt om het krachtsverschil ook in de score tot uitdrukking te brengen."
 

Bedrukt
Zo blij als ze bij Alblasserdam waren, zo bedrukt was de sfeer bij De Alblas na afloop van de Souburghse variant van 'Nationale Burendag'. "Ik kan mijn spelers niet anders dan een compliment geven voor de wijze waarop ze gestreden hebben", opende trainer John den Dunnen positief. "We scoorden daarnaast twee goede goals en hadden in doelman René de Ruiter onzer uitblinker. Ik heb hem nooit eerder zo goed zien keepen."

Schlemielig genoeg waren de goals van Natanja de Haan 1-0 in de (11e minuut) en Tom van Reeuwijk (hij sierde zijn debuut in de basis op met de 2-1 in de 33e minuut) uiteindelijk niet veel waard en bleek ook het ijzersterke optreden van René de Ruiter uiteindelijk glansloos omdat hij zich kort na de 2-2 van Umut Takac meende zich te moeten afreageren op de doelpuntenmaker. Een domme actie die hem een rode kaart opleverde.

Huid duur verkopen
In de eerste helft van het duel was al duidelijk dat De Alblas van plan was zijn huid duur te verkopen. De ploeg van Den Dunnen stelde zich onverschrokken op en zocht met zichtbaar plezier de fysieke confrontatie met het in die fase wat zoekende Alblasserdam, dat weliswaar vanaf minuut 1 een veldoverwicht wist te creëren, maar moeizaam tot scoringskansen kwam.
 

Aan de overzijde van het veld was het na elf minuten wél raak via Natanja de Haan, die na een snelle aanval vanaf rechts de bal ziedend hard langs Alblasserdam-goalie Siggy Schutte kegelde. Na een klein half uur kam het antwoord van de gasten toen Ralph Hofwegen tegendraads raak kopte (1-1). Vier minuten later was het Tom van Reeuwijk die met een prima laag schot de ruststand op 2-1 bepaalde.

Zwaar seizoen
Na de pauze was er nog maar één ploeg die voetbalde: Alblasserdam. Zonder groots te spelen wist men een overwicht op te bouwen waaronder De Alblas wel móest bezwijken. Het was alleen zuur voor de thuisclub dat hun dappere verweer uiteindelijk niets opleverde. Umut Takac en jong talent Glenn de Jong deden in de slotfase het licht uit bij de groenhemden, die daardoor ook hun tweede competitiewedstrijd verloren en zich alvast kunnen gaan opmaken voor een zwaar seizoen.

"Dat is geen verrassing hoor", reageerde John den Dunnen, die zijn selectie de voorbije zomer van flink wat kwaliteit en -vooral- ervaring beroofd zag en het dit seizoen moet doen met voornamelijk eigen kweek-spelers. "We wisten vooraf dat dit een zwaar jaar zou gaan worden waarin slechts één doelstelling telt: handhaven in de derde klasse. Ik denk zeker dat dat kan, alleen moeten we nog wat slimmer worden op bepaalde momenten. Het zijn vaak kleine dingen zoals 'snel een vrije trap nemen' of juist even het tempo uit de wedstrijd halen. Ik hoop dat de jongens dat soort dingen gaan oppikken."

Eenheid
Dennis Schoonewil heeft de gewenste 'routine' en 'gogme' dit jaar wél in zijn selectie aanwezig. En dat betaalde zich tegen De Alblas voor de tweede keer dit seizoen uit. Met zes uit twee mag Alblasserdam spreken van een goede competitiestart en staat men gedeeld aan kop. Of het team ook in staat is om in die bovenste regionen te blijven, zal de komende weken en maanden duidelijk worden.

"Eén ding is zeker: we vormen een geweldige eenheid!", stelde Schoonewil kijkend naar de juichtaferelen in de kleedkamer. "Een hecht team van spelers die voor elkaar willen werken. Dat is onze basis. Je ziet vandaag waar dat toe kan leiden."

Jan Timmer
Freelance-redacteur Het Kontakt Krimpenerwaard, Klaroen.nl en Regio-Voetbal
Volg @jtimmertekst op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis >

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Voorbeschouwingen

Proxsys Cup