met fotoreportage en videosamenvattingen

Titelverdediger GJS ligt uit Proxsys Cup; Heukelum-SVW en Sliedrecht-Unitas als halve finales

Wedstrijdverslagen Proxsys Cup 1.943 keer gelezen

GORINCHEM • Heukelum, SVW, Sliedrecht en Unitas hebben zich geplaatst voor de halve finale van het toernooi om de Proxsys Cup. Respectievelijk GJS, Altena, Hardinxveld en Woudrichem werden donderdagavond verslagen.

GJS - Heukelum 1-3 | Kwartfinale
De kwartfinales bij de mannen gingen donderdagavond spectaculair van start. Al in de eerste kwartfinale stond namelijk de finale van vorig jaar op het programma: GJS – Heukelum. In een heerlijke finale was het vorig jaar GJS dat met 4-3 won. Dit keer reikte de titelhouder tot de kwartfinale door eerste te worden in Groep A met Woudrichem, GRC 14 en Kozakken Boys. Heukelum werd een van de twee beste nummers twee. De verliezend finalist van vorig jaar pakte in Groep F zeven punten tegen Unitas, Arkel en Dussense Boys.

De herhaling van de finale begon op het scherp van de snede. Beide ploegen waren vastberaden om met een snelle goal vroeg voor een tik op de neus van de tegenpartij te zorgen, maar dat lukte niet. GJS-doelman Bart van Schaften en Heukelum-doelman Mehmet Uysal wisten op enkele krachtige pogingen een passend antwoord te geven en hun doel schoon te houden.

Hoewel beide ploegen enorm aan elkaar gewaagd waren en nauwelijks tot echt grote kansen kwamen, werd er voor rust toch één keer gescoord. Het was Rick van Loo die met een snoeihard schot raak schoot in de korte hoek en de ruststand op 0-1 bepaalde.

Gele kaart
Na rust hielden de ploegen elkaar wederom in evenwicht en toen Nordin El Hassani na een fraai uitgespeelde aanval de 1-1 in de verre hoek legde, was het de vraag wie het initiatief durfde te nemen in de jacht op een voorsprong. Dat initiatief werd in eerste instantie voorzichtig genomen door GJS, maar toen El Hassani een gele kaart kreeg was het vanzelfsprekend Heukelum dat bloed rook. Die man-meer-situatie werd uiteindelijk vakkundig uitgespeeld door Heukelum. Tim Schwebke, vorig jaar verkozen tot beste speler van het toernooi, zorgde halverwege de tweede helft voor de 1-2 voorsprong.

Daarna kwam de wedstrijd pas écht los. GJS opende vol de jacht op de 2-2 en via Rob van den Boom waren de titelhouders twee keer héél dicht bij de gelijkmaker. Eerst was het Uysal die knap redding bracht op een schot van dichtbij en daarna trof Van den Boom ook nog eens de paal.

Daarna trad een stokoude voetbalwet in werking. Want als je 'm aan de ene kant niet maakt… Met een heerlijke actie was het Heukelum-speler Benjamin Meijdam die de wedstrijd op slot gooide met de 1-3 en het Heukelumse deel van de zaal liet ontploffen. GJS, de titelhouder, is uitgeschakeld en daarmee komt er sowieso een andere winnaar van het Proxsys Cup-toernooi.

GJS: Nordin El Hassani
Heukelum: Rick van Loo, Tim Schwebke, Benjamin Meijdam

Altena – SVW 0-3 | Kwartfinale
Altena won van SV Meerkerk, LRC en Sleeuwijk en plaatste zich als winnaar van Groep B voor de kwartfinale van de Proxsys Cup. Daarin speelde de ploeg uit Nieuwendijk tegen misschien wel dé titelfavoriet van dit jaar: SVW. De streepjes werden eerste in Groep C nadat HSSC'61, Schelluinen en Herovina probleemloos werden verslagen. Dat deed SVW met een doelsaldo van liefst 34 goals voor en eentje tegen.

Goal 35 van SVW liet in de kwartfinale tegen Altena wel eventjes op zich wachten. De eerste tien minuten van het duel tussen SVW en Altena waren namelijk niet de tien minuten waar het publiek volgend jaar nog steeds van loopt te smullen.

In minuut elf was het wel raak voor de Gorcumers. Naser El Mousati brak de ban namens SVW, waarna Altena ook iets meer uit zijn schulp kroop. Tot een gelijkmaker kwam het niet voor rust. Het was Hicham Farhou die met een piekfijne punter voor een 0-2 ruststand zorgde.

Genadeloos
Wie na rust meer spektakel verwachtte, kwam helaas van een koude kermis thuis. SVW vond die 0-2 voorsprong wel prima en Altena was niet in staat om de SVW-verdediging te laten piepen en kraken. Nadat Julian Geelhoedt namens Altena een goede kans kreeg op de aansluitingstreffer was het juist SVW dat genadeloos toesloeg. Nadat eerst de paal werd getroffen schoot Farhou zijn tweede van de wedstrijd tegen de touwen.

Farhou zorgde daarmee voor de 0-3 en dat was ook de eindstand. Altena kwam geen moment dicht bij een resultaat en hoewel SVW niet sprankelde, hielden de streepjes wel gewoon weer de nul en mogen de Gorcumers zich opmaken voor de halve finale. Daarin is vrijdagavond Heukelum de tegenstander.

Altena: -
SVW: Hicham Farhou (2x), Naser El Mousati

Hardinxveld – Sliedrecht 1-5 | Kwartfinale
Als winnaar van respectievelijk Groep D en Groep E plaatsten Hardinxveld en Sliedrecht zich voor de kwartfinale van de Proxsys Cup. Hardinxveld was de sterkste in een poule met Vuren, Ameide en Lekvogels. Sliedrecht eindigde met negen punten in Groep E na zeges op VVAC, Asperen en Peursum. Opvallend gegeven was dat beide ploegen hun eerste keeper misten. Bij Hardinxveld stond daarom Romano Kraaijeveld onder de lat, bij Sliedrecht Thimo Ponsen.

Beide doelmannen moesten al vrij snel een tegengoal incasseren. Kraaijeveld moest het antwoord schuldig blijven op een droog schot van Coen van der Waal en Danny van den Bout liet Ponsen met een heerlijke pegel kansloos. De burenruzie tussen eersteklasser Sliedrecht en derdeklasser Hardinxveld begon zodoende in evenwicht: 1-1. Dat evenwicht werd nog wel voor rust doorbroken door Sliedrecht. Luciano van Harlingen en wederom Van der Waal vierden een klein feestje: 1-3.

Hoewel Hardinxveld ook topscorer Lex de Gier (zes goals) miste, beleefde derdeklasser bepaald geen kansloze avond tegen Sliedrecht. De Sliedrechters waren wel de bovenliggende partij, maar doelman Ponsen moest toch met regelmaat even opletten. Dat deed hij echter uitstekend en via Yassine Belghar, na een prachtige individuele actie, gooide Sliedrecht negen minuten voor tijd de wedstrijd op slot: 4-1.

De laatste paar minuten probeerde Hardinxveld het nog wel, maar de overtuiging ontbrak in de doelpogingen. In de laatste minuut was het Tim van Stek die de laatste goal van de wedstrijd maakte en de eindstand op 1-5 bepaalde. Sliedrecht, plaatst zich daarmee voor de halve finale.

Hardinxveld: Danny van den Bout
Sliedrecht: Coen van der Waal (2x), Luciano van Harlingen, Yassine Belghar, Tim van Stek

Unitas – Woudrichem 5-1 | Kwartfinale
Zowel Unitas als Woudrichem eindigde de poulefase met zeven punten. Bij de roodbroeken was dat voldoende voor groepswinst in Groep F, voor Woudrichem betekende dat achter GJS een tweede plek in Groep A. Unitas won de eerste twee edities van de Proxsys Cup en jaagt dit jaar op een derde titel. Woudrichem heeft met Tim Saaman echter de topscorer van vorig jaar in de gelederen en ook dit jaar dat hij alweer op dertien goals.

Het was ook Saaman die de eerste grote kansen van de wedstrijd kreeg namens Woudrichem. Hij stuitte tot tweemaal toe op Unitas-doelman Owen Verduijn, terwijl aan de andere kant Thom van Ballegooijen ook zijn doel wist schoon te houden met onder meer een fraaie redding op een schot van Wesley Swets.

De grootste kans van de eerste helft kwam nadat Bori Secreve een gele kaart kreeg bij Woudrichem. Unitas stond zodoende met een man meer op het veld en die situatie wisten de Gorcumers ook bijna uit te buiten. Ismael El Kaddouri trof de paal en Unitas kon de overtalsituatie zodoende niet uitbuiten. Vlak voor rust was het echter alsnog raak voor de Gorcumse formatie. Kevin Cornet schoot dit toernooi al een paar keer fraai raak en ook in de kwartfinale liet hij dat zien. Hij bezorgde Unitas een 1-0 voorsprong bij rust.

Na rust had diezelfde Cornet niet lang nodig om de marge te verdubbelen. Na een prachtige combinatie met Jay-Jay Meierdres legde de Unitas-captain de 0-2 in het netje. Hij legde daarmee de basis voor de zege die Unitas uiteindelijk zou gaan boeken. Swets maakte namelijk redelijk snel ook de 3-0.

Vliegende keep
De laatste zes minuten werden echter tot nog iets nerveuzer voor Unitas. Woudrichem ging namelijk met Wilty Schaap als vliegende doelman spelen en diezelfde Schaap maakte ook de 3-1. Omdat vervolgens ook Unitas met een vliegende keep ging spelen, kreeg Woudrichem via Saaman een enorme kans om de 3-2 in leeg doel binnen te schuiven. Het was Cornet die ternauwernood een voetje tegen de bal kon krijgen.

Toen diezelfde Cornet uiteindelijk op prachtige wijze de bal in leeg doel binnenschoot, was de beslissing alsnog een feit. Unitas trok de voorsprong over de streep en toen doelman Verduijn met een prachtige uittrap de 5-1 eindstand bepaalde, was het definitief: Unitas plaatst zich voor de halve finale en speelt vrijdagavond tegen Sliedrecht voor een plek in de finale.

Unitas: Kevin Cornet (3x), Wesley Swets, Owen Verduijn
Woudrichem: Wilty Schaap