met videosamenvatting

Het zit VVAC ook in derby tegen Groot-Ammers niet tegen

Wedstrijdverslagen 3.100 keer gelezen

OTTOLAND • Groot-Ammers verzaakt in de beladen derby tegen VVAC voor rust het verschil te maken en ziet de thuisclub na de thee langszij en zelfs voorbij komen.

Aan de Bloklandsekade was gastheer VVAC -zonder aanvoerder Rick Damsteegt, Sander Bos en op het laatste moment ook Luuk van Genderen- opnieuw spekkoper. Werd vorige week niet zonder fortuin met 2-1 gewonnen van SV Meerkerk, nu waren de mannen van trainer Maarten de Bruijne - na meer dan 100 minuten voetbal - met dezelfde cijfers de baas over ‘aartsrivaal’ Groot-Ammers.

Grote man bij de thuisploeg was Jurre den Besten. De Goudrianer, vorige week nog als verkapte aanvaller en nu als rechtsback geposteerd, was aangever en afmaker in de derby tegen Ammers.

Den Besten glunderende direct na afloop van oor tot oor. En zag ondertussen zijn voetbalmaten uitbundig de overwinning vieren, met de vele supporters op het overvolle terras. “In de derde achtereenvolgende wedstrijd scoort Joran Houweling uit een voorzet van mij met de kop. Dan reken ik ook de gewonnen oefenwedstrijd tegen GVV’63 mee. De eerste helft was vandaag matig, heel matig. Door de wind hanteerden wij vaak de lange bal, maar dat ging niet goed.”

Schade beperkt
Gelijk had de nummer 13. “Door een snelle counter kwamen we op achterstand, maar we hielden de schade beperkt. In de rust maakten we de afspraak om snel te scoren en dat lukte. Mijn eerste corner vanaf rechts maakte Joran lekker af en mijn tweede corner draaide er, over alles en iedereen heen, niet minder lekker in. Zoals afgesproken zouden mijn medespelers met z’n allen in het vijfmetergebied gaan staan. Met resultaat. Ik hoorde dat het eigenlijk een achterbal was, maar daar kan ik niet mee zitten.” En niemand met een groenwit hart.

Onheil
Tot ontsteltenis van de supporters en spelers van Groot-Ammers (waar Nando Odems te laat op de bespreking verscheen en om die reden buiten de basis werd gehouden), die de beslissing van scheidsrechter Jochem van Akooy ten aanzien van de onterecht gegeven hoekschop in minuut 55 zeer kwalijk namen. Maar in feite riep Ammers het onheil over zichzelf af.

Dat zag ook coach Ferry van Dijk. “We wisten dat VVAC na rust zou komen. Tijdens de eerste cornerbal ging het gelijk mis. Hun lange spits kon vrij inkoppen. En de tweede corner, die feitelijk echt een achterbal voor ons was, vloog er ongehinderd in. Daarna is er in feite door beide teams niet meer gevoetbald.”

Dieprood
Van Dijk sloeg de spijker op de welbekende kop. De derby zakte naar een zeer bedenkelijk niveau. Zeker toen het spel na een hoofdblessure van Jesse de Bruin wel een minuut of vijf stil werd gelegd. De irritaties over en weer waren niet meer op één hand te tellen. Niet alleen in het veld, maar ook langs de zijlijn.

Met alle gevolgen van dien. Met tien gele kaarten en een dieprode voor invaller Niels Roest van Groot-Ammers, die met een stevige duw een aantal tegenstanders probeerde omver te gooien, was scheidsrechter Van Akooy nog mild. Want in de openingsfase had de beste man al enkele donkergele kaarten kunnen en misschien wel moeten trekken. 

Vuurwerk en fakkels
Opgewarmd door het vele vuurwerk en fakkels, vlogen beide teams er vanaf minuut één vol in. Groot-Ammers had, stevig windje mee, het beste van het spel. Alleen de uitblinkende Sam Beekman wist, met een sublieme counter, het net te vinden.

Een geweldige poeier van Chiel Sluijs werd uitstekend uit de kruising getikt door VVAC-doelman Mathijs de Hoop, die zijn elftal duidelijk in de wedstrijd hield. Ook de jonge Luuk Kuylenburg was dichtbij de misschien wel bevrijdende 0-2 voorsprong.

Uit de emotie halen
“Als die tweede goal was gevallen, dan was de wedstrijd inderdaad grotendeels gespeeld geweest”, concludeerde VVAC-trainer Maarten de Bruijne na het laatste fluitsignaal. “Het was in de eerste helft niet goed, zeg maar gerust hartstikke slecht. In de rust bespraken we de tactiek, met twee mogelijkheden. Snel scoren of halverwege de tweede helft met de wind mee vol gaan pompen. Dat laatste was dus niet nodig, want we kwamen kort na rust op een 2-1 voorsprong. Vervolgens heb ik geprobeerd mijn spelers uit de emotie te halen. Bij mijzelf lukte dat wel, maar helaas werden mijn aanwijzingen niet gehoord. De ingevallen spelers heb ik wel kunnen sturen. Gelukkig maar, want zij hebben ons vandaag echt geholpen. Met name de ingevallen B-junior Christiaan Leeuwis, die nog nooit als linksback heeft gespeeld, deed het voortreffelijk in deze bijzondere entourage.”

Lachje
Verliezend collega Van Dijk kon een lachje niet onderdrukken. “Het was een echte derby, noem het de charme van het voetbal. Maar het had niks meer met het spelletje te maken. De randzaken werden te belangrijk. Op zich ben ik nog wel blij met het feit dat mijn jongens strijd hebben geleverd en als team voor elkaar bleven staan. Dat geeft vertrouwen voor de komende belangrijke wedstrijden.”

Volgende week staat de zespuntenwedstrijd tegen overbuurman Schoonhoven op het programma en een week later gaat Groot-Ammers op bezoek bij Streefkerk.

Gat geslagen
Ook De Bruijne blikte vooruit. “Volgende week gaan we naar Ameide. Met deze overwinning en die van vorige week hebben we een gaatje geslagen met de ploegen onderin. We kunnen weer voorzichtig naar boven kijken.”Afbeelding
OTTOLAND, NETHERLANDS - FEBRUARY 19: Peter Verheijen Fotografie during the VVAC match between Groot-Ammers and  at Ottoland on February 19, 2022 in Ottoland, Netherlands (Photo by Peter Verheijen)
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app