• De derby SV Meerkerk-Ameide is ook een strijd tussen de zwagers Ruud de Groot en Sander Vink.
• De derby SV Meerkerk-Ameide is ook een strijd tussen de zwagers Ruud de Groot en Sander Vink. Foto: Rick den Besten

Zwagers Sander Vink en Ruud de Groot blikken vooruit op derby: 'Nog nooit verloren van SV Meerkerk'

Algemeen Voorbeschouwingen 2.394 keer gelezen

MEERKERK/AMEIDE • Op het nieuwe complex De Burcht wordt aanstaande zaterdag voor het eerst de klassieker SV Meerkerk - Ameide gespeeld.

Een aantal jaren geleden waren ze ploegmaatjes en beleefden ze samen mooie successen bij SteDoCo. Van lieverlee keerden Sander Vink en Ruud de Groot terug naar waar het ooit begon; SV Meerkerk en Ameide. Elke donderdagavond zitten ze gezamenlijk aan het avondeten bij (schoon)moeder Arina de Groot. Gespreksonderwerp was deze week ongetwijfeld de wedstrijd van zaterdag.

"Ik ben iets ouder dan Ruud en dus hebben we in de jeugd niet veel tegen elkaar gespeeld", trapt Sander Vink (37) de voorbeschouwing af.

"Ik heb nog nooit verloren van SV Meerkerk, dus ...", kopt Ruud de voorzet brutaal in. "Maar op dit moment draaien we niet lekker, wij missen te veel ervaren spelers in onze te smalle selectie. We komen telkens iets tekort, met veel kaarten tot gevolg. Tegen De Alblas hebben we ons uit de tent laten lokken. Intern is daar over gesproken, ook met het bestuur. De rijen zijn weer gesloten. Meerkerk heeft op dit moment de betere voetballers."

Favorietenrol
Sander Vink laat zijn ploeg niet in de favorietenrol duwen. "In zo'n wedstrijd is er nooit een favoriet. Bij Ameide leeft de derby, zeker bij supporters, veel meer dan bij ons. Ameide geeft misschien wel 300%, wij iets meer dan 100%. Het heeft misschien met arrogantie te maken en denken wij dat we beter kunnen voetballen. Onjuist, want ik vind dat van oudsher Ameide exceptioneel kwalitatief beter is. Zaterdag kwart over vier weten we het"

De mannen kenden een verschillende carrière. "Ik ben een laatbloeier en ben nooit geselecteerd voor KNVB-teams of gescout door BVO's. In het eerste jaar bij de senioren was ik tweede keeper achter Peter van Deelen", herinnert de inmiddels 34-jarige Ruud de Groot zich. "Tegen Meerkerk speelde ik een bere wedstrijd, die we door een vroege goal van Wilco Rietveld makkelijk wonnen, en plots stond Kozakken Boys op de stoep."

Sander Vink lacht. "Voor mij was er al eerder belangstelling. Op mijn twaalfde ben ik bij Ajax in de jeugd gaan voetballen. Als linksback in een elftal met niemand minder dan Rafael van der Vaart. Helaas moest ik een jaar later weg, Serginho Greene (later o.a. Feyenoord en RKC Waalwijk - TS) was beter en ik vertrok naar Feyenoord. Na een seizoen in Rotterdam keerde ik terug bij mijn vrienden in Meerkerk om niet veel later op 16-jarige leeftijd te debuteren in het eerste. Nico Vuurens was mijn eerste trainer en kort daarna volgden de successen met John Vink."

SteDoCo
De talenten van de inmiddels familie zijnde Vink en De Groot vielen op. Het ambitieuze SteDoCo uit Hoornaar nam contact op. "Ik speelde er een jaar eerder, maar toen Rody Hoegee vertrok werd gauw Ruud gehaald. Een geweldige tijd. Hoewel de buitenwacht daar anders over dacht, wil ik absoluut geen kwaad woord spreken over SteDoCo. Een topgroep, met alleen maar Alblasserwaardse spelers en de daarbij behorende mentaliteit." Ruud vult aan: "We waren allemaal boeren. Het voetbal onder Cees Lagendijk was niet fantastisch, maar we gingen voor elkaar door het vuur."

Hun wegen scheidden zich. Sander keerde, na Sliedrecht, terug bij SV Meerkerk. Ruud nam nog even de afslag Nivo Sparta, maar is nu een vaste waarde onder de lat op Meihoven.

Nieuwe rol
En dus treffen beide mannen elkaar komende zaterdag. "Helaas ben ik sinds de openingswedstrijd tegen oud-Feyenoord licht geblesseerd. Echt wedstrijdfit ben ik niet, maar een invalbeurt zoals tegen Lekkerkerk en Schoonhoven moet ook tegen Ameide kunnen. Het past ook perfect bij mijn huidige rol. Gerrie Schaap wil graag met onze jeugd verder. Terecht, ik heb niet het eeuwige voetballeven. Onlangs maakte David Versluis, een andere jongeling, de rake opmerking: 'Het is eigenlijk slecht als jij voetbalt, Sander'. Gelijk heeft 'ie, maar af en toe kan ik met mijn ervaring wel corrigeren."

Ruud schiet in de lach. "Dat probeer ik ook. Ik bedoel het positief, maar het komt te direct uit mijn mond. Sander is een geboren leider. Ik niet en ik zal dus zeker geen trainer worden. Ik ga lager voetballen of leuke dingen doen met mijn dochtertje."

Theo Sprong

Freelance-journalist Het Kontakt - Alblasserwaard en Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden