• Ton Cornelissen.
• Ton Cornelissen. Foto: Marcel van Dorst - Pro Shots - Kozakken Boys

Voormalig Kozakken Boys-speler en -trainer Ton Cornelissen met IJsselmeervogels even terug op De Zwaaier

Algemeen Voorbeschouwingen 4.379 keer gelezen

HANK • Ton Cornelissen is voor het tweede seizoen bij IJsselmeervogels actief als assistent-trainer. Eerder vervulde hij deze functie zes seizoenen bij Kozakken Boys. Zaterdag keert hij met de ‘vogels’ terug op De Zwaaier, waar hij lief en leed deelde.

Cornelissen heeft veel respect voor beide clubs. “Laat ik heel duidelijk zijn: ik heb bij Kozakken Boys een fantastische periode beleefd, maar bij IJsselmeervogels is alles groter en vaak ook hectischer. Deze club is werkelijk elke dag volop in beweging. Dat bedoel ik niet denigrerend, hoor, want Kozakken Boys zit daar qua hectiek niet eens erg ver achter. Bovendien heb ik in Werkendam in de periode met Danny Buijs als hoofdtrainer en Kees Spaan als ‘td’, fantastische tijden meegemaakt. In het voetbal valt en staat alles bij een goede organisatie.” 

Aan de ‘rode kant’ van De Westmaat valt het heden en verleden steeds samen. De club staat nog altijd bovenaan als het gaat om resultaten uit het verleden.

Focus
Extra gevoelig is dat op dit moment ‘blauw’ (SV Spakenburg) en ‘rood’ (IJsselmeervogels) veel te laag op de ranglijst staan. “Dit had niemand gehoopt en verwacht. In deze dagen is in het dorp alles gericht op dinsdagavond 8 maart, de superderby tussen ‘rood’ en ‘blauw’. Dan ga ik die superderby, door corona, voor het eerst beleven. Het is dan volle bak en staan en zitten er bijna 9000 toeschouwers rond ons veld.”

De staf focust zich echter nu eerst op Kozakken Boys. “Tegen TEC hebben wij het zaterdag goed gedaan (3-0 winst IJsselmeervogels, -WP) en nu gaan wij naar Werkendam. Zaterdag om 17.00 uur weten wij hoe de vlag erbij hangt. Pas dan gaan wij, in tegenstelling tot de rest van het dorp, aan dé derby denken.” 

Cornelissen weet dat winst op ‘de blauwen’ veel losmaakt in Bunschoten-Spakenburg, maar die drie punten veel minder waarde hebben als er verder alleen maar verloren wordt.

Er zijn voor Ton Cornelissen een aantal paralellen. Hij was dit seizoen op De Westmaat drie weken de verantwoordelijk hoofdtrainer nadat Berry Smit al vroeg in het seizoen aangaf per direct te vertrekken. “Ik heb die situatie bij Kozakken Boys twee keer meegemaakt. Het was dus niet nieuw, maar geeft toch altijd weer even onrust. Hoewel hier de situatie anders lag. Smit gaf zelf aan te willen stoppen vanwege privéomstandigheden.”

Nadenken
Cornelissen woont nog altijd met veel plezier in Hank, op slechts enkele kilometers van sportpark De Zwaaier. “Zaterdag is het een dag waarbij ik bij IJsselmeervogels een joker mag inzetten. Dat betekent dat ik na afloop van de wedstrijd niet met de bus mee terug hoef om mijn auto op te halen om terug naar Hank te rijden. Ik moet nog even nadenken wat ik doe. Mogelijk blijf ik, na liefst een gewonnen wedstrijd, even op De Zwaaier bijpraten. Ik heb daar immers nog altijd veel goede bekenden.”

Niet te doen
Terugkomend op een goede organisatie. Cornelissen zag het bij Kozakken Boys na het vertrek van Kees Spaan uit de vingers glippen. “Het is niet te doen om alle taken bij een trainer neer te leggen. Hij heeft veel minder oog voor de lange termijn. Zelf maakte ik mij bij IJsselmeervogels drie maanden na mijn aanstelling even zorgen omdat de mensen van de technische commissie die mij hadden aangesteld, en block vertrokken. Het werd weer eens een roerige periode binnen de club. Dat heeft Kozakken Boys ook ondervonden.”

Zaterdag wordt het voor Cornelissen, die ook als speler, toen nog aan de Vierlaan, voor de ‘boys’ actief was, veel handen schudden. “Maar ik zal tegen iedereen heel eerlijk zijn: ik gun Kozakken Boys alles, maar ik hoop wel dat wij met IJsselmeervogels met drie punten vertrekken.”

Om te besluiten: “Met de club ben ik er al uit. Waarschijnlijk nog deze week ga ik mijn contract verlengen en zal ik vooralsnog tot medio 2023 op De Westmaat werkzaam zijn.”

(bron: Kozakken Boys Thuispagina in Het Kontakt - Altena)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

Logo
• Henk Donga is ook komend seizoen trainer van Leerdam Sport'55.
Henk Donga vindt als trainer van Leerdam Sport'55 het plezier terug: 'Mijn LRC-verleden speelt geen enkele rol' 4 uur geleden
• Jermaine Maas (l)  in duel met Iain Brands.
Selectie Nivo Sparta voor volgend seizoen nagenoeg compleet: Jermaine Maas en Agonis Hoti nieuwkomers 4 uur geleden
Afbeelding
RVC'33 zoek jou! vacatures 11 uur geleden
Afbeelding
Jesse Graumans en Cornee van de Grint eerste versterkingen Roda Boys 12 uur geleden
Logo
Felix Otte (SVS'65)
Felix Otte: Rots in de Spijkse branding 23 apr, 17:33
• Perry Bakema.
VV Lekkerkerk en hoofdtrainer Perry Bakema per direct uit elkaar 23 apr, 16:44