• Gert-Jan Rothman.
• Gert-Jan Rothman. Foto: John Wijntjes

Gert-Jan Rothman schakelt bij Lekkerkerk een tandje hoger

Nieuws 1.462 keer gelezen

LEKKERKERK • Veel spelers kiezen na hun voetballoopbaan voor een rustige zaterdagmiddag bij de veteranen, maar Gert-Jan Rothman (36) verkiest juist de omgekeerde weg. Hij stapt tussentijds van het derde elftal over naar de hoofdmacht van derdeklasser Lekkerkerk.

Voor iemand die betaald voetbal speelde bij Excelsior en elf jaar doorbracht als vaste basisspeler bij de topamateurs van Capelle is het een opmerkelijke stap, maar Rothman was bij volle bewustzijn toen hij zich tijdens de winterstop meldde bij trainer Marc van der Zee.

,,Ik kreeg weer zin in het serieuze werk", lacht hij. ,,Het voetballen in het derde elftal kon me niet meer bekoren. Het team telde voorheen diverse leeftijdsgenoten, maar is uiteen gevallen. Enkele voetbalmaten zijn gestopt. Het ging allemaal anders dit seizoen. Het was niet langer mijn favoriete invulling van de zaterdag. Ik zag als toeschouwer het eerste elftal enkele keren in actie en meende dat ik die ploeg nog van dienst kon zijn. Ik ben ondanks mijn 36 jaar redelijk fit. Ik heb in de voorgaande jaren nooit zware blessures gehad. Dat schadevrij voetballen heeft z'n voordelen. Ik ben weliswaar wat kilootjes te zwaar, maar wellicht gaan die er de komende maanden nog af. Het tempo ligt in ieder geval hoger dan bij het derde. Ik moet me meer inspannen."

Rustpunt
Rothman schakelt dus een tandje hoger zonder veel aanpassingen. Hij blijft zijn zoons Luuk (9) en Koen (7) trainen bij de pupillen van Lekkerkerk en oefent een keer per week (op donderdagavond) met de selectie.

,,Ik ben financieel adviseur bij de Rabobank en dan ben je wel een avond per week bij cliënten op bezoek om over een hypotheek of andere bankproducten te praten. Met trainer Marc van der Zee heb ik afspraken gemaakt. Ik zal best een keer ontbreken. Marc heeft me er graag bij, omdat het druistige Lekkerkerk een rustpunt ontbeert. Ik ben nu centrumverdediger en kan vanuit die positie de boel overzien en andere spelers aanwijzingen geven. Coachen is noodzakelijk om wanorde te voorkomen. Het gaat vaak om details; stapje naar links, stapje naar rechts. Dat kan al voldoende zijn om de bal te veroveren."

Diesel
Je moet hem niet als spelmaker op het middenveld zetten, want de fitte Lekkerkerker is niet meer de 'diesel' van weleer. ,,Als ik steeds tegenover een knul van 18 jaar sta, gaat het hem niet worden. Dat red ik niet negentig minuten lang. Ik ben twee keer zo oud als mijn directe tegenstander. Geef mij maar een vrije rol die ik zelf kan invullen. Goed opstellen en op het juiste moment ingrijpen, lukt nog wel."

Hij kan met Lekkerkerk meteen aan de bak, want de ploeg staat er niet zo goed voor. Toevallig genoeg debuteert Rothman – na drie oefenwedstrijden – tegen koploper SVW en volgt een week later nummer twee Alblasserdam. ,,Ik maak me geen illusies. Ik heb geen idee hoe Lekkerkerk zich houdt tegen de sterkste teams uit deze klasse."

Gert-Jan Rothman kijkt het voorlopig aan tot het eind van dit seizoen. ,,In mei volgt een evaluatie. Dan beslis ik of ik verder ga. Mijn echtgenote vindt het tot nu toe allemaal prima."

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden