Afbeelding
Foto: Kontakt Mediapartners

Vier punten in mindering voor Barendrecht, dat niet in beroep gaat: SteDoCo de nacompetitie in

Nieuws 3.991 keer gelezen

REGIO • De tuchtcommissie van de KNVB heeft derdedivisionist Barendrecht gestraft met vier punten in mindering naar aanleiding van de ‘opzettelijke nederlaag’ in de laatste competitiewedstrijd tegen GVVV. Dat heeft de club zojuist bekendgemaakt. Barendrecht gaat niet tegen de sanctie in beroep. BVV Barendrecht benadrukt wel ‘dat de tekortkomingen in de competitieopzet de bestrafte handelwijze nadrukkelijk in de hand hebben gewerkt’.

“Het valt niet te ontkennen dat we geen weerstand hebben geboden in de slotfase van onze wedstrijd tegen GVVV”, zegt voorzitter Jeroen Nagtegaal op de website van BVV Barendrecht.

“We hebben ons strijdplan aangepast bij het vernemen van de diverse tussenstanden, die in onze beleving ook op andere velden het wedstrijdverloop hebben beïnvloed”, verklaart bestuurslid voetbalzaken Gert van der Wal.

Volgens de BVV-bestuurders zijn de gebeurtenissen een direct gevolg van de kwalificatieopzet voor de nacompetitie. “Wij vinden nog steeds dat wij daar aanspraak op mogen maken op basis van onze resultaten over het hele seizoen. De tuchtcommissie heeft nu geoordeeld dat andere onderdelen van het reglement zwaarder wegen en heeft daarom een sanctie opgelegd.”

Dubbele moraal
BVV Barendrecht is volgens voorzitter Nagtegaal voor een dubbele moraal gesteld. “Onze spelers en staf, die elk seizoen prestatieve doelen meekrijgen en daarop ook worden beoordeeld, strijden 34 wedstrijden lang om de nacompetitie te bereiken. Dus als de laatste kans daartoe zich vlak voor tijd voordoet, grijpt de ploeg die aan. Maar we zijn ook niet doof voor de kritiek dat onze opstelling niet sportief zou zijn. Ik snap die afkeuring en heb begrip voor de morele bezwaren, maar ik hoop dat onze criticasters zich ook kunnen verplaatsen in de afwegingen waar wij door de competitieopzet voor gesteld zijn.”

Onredelijk
In zijn motivatie bij de uitspraak benoemt de tuchtcommissie de beperkingen van de competitieopzet bij het toekennen van periodetitels.

Nagtegaal: “Er wordt ons verweten dat we de belangen van de KNVB en/of de voetbalsport in het algemeen hebben geschaad. Wij zijn bereid om ons aandeel daarin te erkennen en de sanctie die daarvoor wordt opgelegd te accepteren, maar vinden dat de bond met zijn eigen competitiemodel ook een aandeel heeft in het ontstaan van deze situatie. Er hebben zich namelijk in de laatste speelrondes op meerdere andere velden vergelijkbare situaties voorgedaan, of teams spaarden de laatste competitiewedstrijden bewust meerdere basisspelers. Het is onredelijk dat trainers en spelers door de huidige regelgeving voor dit lastige dilemma komen te staan, iets waar de tuchtcommissie in zijn uitspraak ook op wijst. We hopen daarom dat de KNVB deze kwestie ook gebruikt om de eigen organisatie uit te dagen om met een eenduidige oplossing te komen, zodat dit ongewenste competitieverloop niet meer kan voorkomen.”

SteDoCo
SteDoCo neemt de derde plaats en daarmee de vervangende periodetitel van Barendrecht over. De ploeg uit Hoornaar speelt woensdagavond (thuis) en zaterdag (uit) de dubbel tegen tweededivisionist TEC.

Sparta Nijkerk, dat de kwestie aanhangig maakte bij de KNVB, vist zoals verwacht dus achter het net. Barendrecht-preses Nagtegaal: “Hoewel we achter onze beslissing op prestatieve gronden staan, begrijpen we goed dat Sparta Nijkerk zich daardoor benadeeld voelt. Wij hebben contact gehad met Sparta Nijkerk om dat begrip over te brengen. Dat wij nu allebei niet naar de nacompetitie gaan, bevestigt eens te meer dat de competitiereglementen hiaten vertonen.”

Download onze app

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app