Jeroen de Bruin/ DBRN Fotografie

Koploper Asperen verslaat rivaal Herovina in extra tijd: 3-2

Wedstrijdverslagen 541 keer gelezen

ASPEREN • De enerverende topper tussen Asperen en Herovina kreeg zaterdag na een sterk wisselend spelbeeld ook nog eens een spectaculair slot. Na een spannend scoreverloop greep Asperen in de extra tijd met 3-2 nipt de volle winst. Herovina kwam na een vroege en verdiende 1-0 achterstand dankzij een knap herstel op een terechte 1-2 voorsprong, maar in de slotfase won Asperen door eerst een penalty en daarna een late goal van Gerard Breider met 3-2 alsnog.

Bijna driehonderd toeschouwers genoten zaterdag in Asperen van heerlijk najaarsweer en kwamen soms ook ogen en oren tekort. Scheidsrechter Cor Copper uit Beusichem gaf in de meeslepende streekderby heel veel gele kaarten, waarvan het merendeel aan Herovina. Bij de gasten kregen in de slotfase Maarten Lievaart en zelfs na afloop ook Kevin Steenbruggen hun tweede gele kaart en dus rood.

Eerlijk
Asperen-trainer Jaap van Hattem reageerde direct na de partij heel eerlijk: "Met een 2-2 gelijkspel had ik gezien het wedstrijdverloop ook wel vrede gehad. Of die 2-2 penalty terecht was, weet ik niet maar het bracht bij ons wel het geloof in succes terug. Na een prima begin met goede kansen en een verdiende voorsprong, zakten we nogal terug en onze start na rust was zelfs apathisch. Toen zag het er bij 1-2 even niet best uit maar na enkele wissels pakte Asperen het weer goed op en vooral op invaller Dick Schaaij kreeg Herovina weinig grip. Fantastisch dat we dan helemaal op het eind met 3-2 toch nog winnen." Asperen staat nu ongeslagen duidelijk en alleen op kop in de vierde klasse.

Verspeeld
Trainer Glenn Calor verspeelde met Herovina in de laatste drie duels liefst acht punten: "Jammer van vandaag want we kwamen zo sterk terug na een zwakke start. In het begin gaven we hun middenvelders te veel ruimte en kregen we geen controle op de wedstrijd. Asperen heeft goede aanvallers en kwam toen verdiend op voorsprong. Gaandeweg de partij ging het echter beter en na onze 1-2 twintig minuten na rust leken we ook te gaan winnen. Misschien had ik toen niet defensief moeten wisselen maar dat is achteraf praten. Asperen ging achterin 1 op 1 spelen en voorin wel met vijf spitsen. Tot die penalty was het nog niet zo gevaarlijk maar daarna werden we soms gewoon overlopen. Die situaties zoals bij de 3-2 zijn wel bepalend en zo verliezen we de wedstrijd." Bovendien heeft Herovina nu al zes verliespunten meer dan het ongeslagen Asperen.

Vroege goal
Het eerste aanvalsgevaar kwam van Herovina, maar Jesse van Vliet kopte naast en Kevin Steenbruggen mikte veel te hoog. Al snel nam Asperen echter met vloeiender combinatiespel het initiatief. Uit een pass van Tareq Ibrahim knalde Carlo van Santen onhoudbaar tegen de kruising. Na een kwartier leverde een schot van Ibrahim na een vlotte Asperense aanval nog alleen een corner op, maar in de achttiende minuut was het verdiend wel raak. Tareq Ibrahim bediende Michiel den Hartog, die de mooie aanval beheerst afrondde: 1-0. Halfweg de eerste helft kreeg Jesse van Vliet bij Herovina de eerste gele kaart van de middag. Na slim terugleggen van Kevin Steenbruggen loste Marthijn Hobo een goed schot, doch Asperens keeper Dennis Rooijackers bleek paraat. Een onzeker moment van Herovina-doelman Rik Verploegh bij een vrije trap van Michiel den Hartog liep voor de gasten goed af.

Herstel
Geleidelijk herstelde Herovina zich. Uit een voorzet van Kevin Steenbruggen vanaf rechts tikte Gijsbert van Maaren de bal net naast. Na een misser van Asperens verdediger Jorn van Meeuwen kopte Kevin Steenbruggen uit een voorzet van Marthijn Hobo over. Kort na de eerste gele kaart voor Kevin Steenbruggen vanwege commentaar op de arbitrage kwam Herovina in de 43e minuut toch tot 1-1 langszij. Eerst werd een kopbal van Kevin Steenbruggen uit een corner van Coen de Ridder nog gekeerd maar in de rebound knalde Maarten Lievaart resoluut de 1-1 gelijkmaker binnen. Vlak voor rust maakte Asperens middenvelder Pieter Marten Hoekstra met zijn arm een duidelijke overtreding op Marthijn Hobo, doch arbiter Copper liet gewoon doorspelen en Herovina-verdediger Wouter Schram revancheerde zich meteen met een fikse overtreding, die een gele kaart opleverde. Even werd de sfeer grimmig en de pauze kwam na twee minuten blessuretijd als geroepen.

Overtuigend
Na de thee beheerste een overtuigend gestart Herovina aanvankelijk de streekderby compleet. Coen de Ridder was twee keer gevaarlijk en Asperens back Maurits Bijl kreeg de eerste gele kaart voor de thuisclub. Twintig minuten na de rust nam Herovina met 1-2 dan ook verdiend de leiding. Na goed inleidend werk van Arnel Kocan werkte Asperen-speler Nick van der Zijden de bal net voor Gijsbert van Maarten in zijn eigen doel: 1-2. Bij een kopbal van Gerard Breider uit een voorzet van Carlo van Santen vanaf rechts voorkwam Herovina-keeper Verploegh de snelle gelijkmaker. Asperen drong aan maar enkele corners leverden niks op.

Penalty
Totdat een wel primair op de bal gerichte maar onnodig riskante actie van Herovina-invaller Mark Muller tegen spits Gerard Breider voor scheidsrechter Copper in de 80e minuut aanleiding was om de thuisclub een penalty toe te kennen. Tareq Ibrahim benutte die strafschop want hij stuurde de doelman naar de verkeerde hoek: 2-2. Ook die Herovina-keeper Rik Verploegh kreeg geel voor het wegtrappen van de bal. Vijf minuten later kreeg Maarten Lievaart bij de bezoekers ook geel en bij de thuisclub trof Ruben Boet eenzelfde lot. Jesse van Vliet moest voor Herovina redden toen de bij Asperen sterk ingevallen Dick Schaaij vanaf links weer eens gevaarlijk werd.

Tien man
In de 91e minuut werd Maarten Lievaart bij Herovina zelfs uit het veld gestuurd. Zijn tweede gele kaart vanwege gevaarlijk hoog spel was overigens wel erg zwaar gestraft want een vrije trap voor Asperen had ook wel volstaan. Met tien man moest Herovina nu op het eind het flink aandringende Asperen van zich af zien te houden. Dat lukte niet want in de 93e minuut werd het 3-2. Na een verre hoge trap van invaller Jan Wiggelinkhuysen bracht de opgerukte Jorn van Meeuwen de bal voor het doel, waar Herovina's keeper Verploegh aarzelde en topscorer Gerard Breider de bal al struikelend over de doellijn werkte: 3-2. De felle protesten van Herovina voor buitenspel vonden bij scheidsrechter Copper geen gehoor. Het was de beslissing in de partij want even later na zes minuten extra tijd volgde het slotsignaal van de arbiter. Wegens herhaaldelijk commentaar kreeg aanvoerder Kevin Steenbruggen bij Herovina kort na afloop nog zijn tweede gele kaart. Zowel hij als Maarten Lievaart zal dus komende zaterdag thuis tegen Lekvogels bij Herovina moeten ontbreken.