• Wesley Swets.
• Wesley Swets. Foto: Anita Reijnders

Wesley Swets na zeven jaar terug op Schoonzigt: ‘Voetballen met Reno in mijn gedachten’

Algemeen Voorbeschouwingen 3.076 keer gelezen

ARKEL • Na zeven seizoenen bij Unitas-zaterdag, LRC Leerdam en Unitas-zondag voetbalt Wesley Swets weer op het oude nest. Om samen met zijn voetbalvrienden ASV Arkel misschien op een nog hoger niveau te brengen.

Op jonge leeftijd vertrok toenmalig aanvoerder Wesley Swets bij zijn vertrouwde ASV Arkel. Om zijn geluk elders te beproeven. De sterke verdediger slaagde met vlag en wimpel, maar besloot toch terug te keren om zijn ‘laatste’ voetbaljaren te slijten met zijn makkers uit het dorp.

“Op mijn zesde voetbalde ik mijn eerst officiële wedstrijd. Sander Dekkers, Nick van der Stam en Corné van Horik waren al lid. Björn van Hoogdalem, Reno Dame en ik sloten aan. Eerst bij de F3 en niet veel later bij de F1 met Teus Jakobs als trainer”, weet Wesley Swets (27) nog precies. 

Halsoverkop
Hij slikt. De naam van zijn grote vriend Reno is gevallen. “Met mijn vriendin was ik vrijdagavond teruggekomen van een heerlijke vakantie van zes weken door Kroatië en Italië. Zaterdag volgde de eerste training en we deden een biertje na afloop. Het was als vanouds lachen met z’n allen.”

Maar de sfeer veranderde rap. “Van allerlei kanten hoorde ik dat Reno een ernstig motorongeluk had gehad. Ik probeerde hem te bellen, maar kreeg geen contact. Wel met zijn broer Dion en aan zijn stem hoorde ik dat het niet goed was. Halsoverkop ben ik met mijn ouders naar het Radboud Medisch Centrum in Nijmegen gereden. Ik heb Reno nog gezien, maar het was wel duidelijk dat hij het niet ging redden. De volgende dag is hij overleden. Mijn vakantiemodus was in één klap weg.”

Zin is ver te zoeken
De zin om te voetballen is eventjes ver te zoeken bij de geboren en getogen Arkelnaar.

“Ik had veel zin in het nieuwe seizoen, weer terug bij mijn vrienden. Na het overlijden van Reno, die overigens geen deel uitmaakte van de vriendengroep die nu in het eerste speelt, heb ik het moeilijk.” 

Mijn werkgever KPMG geeft mij gelukkig alle ruimte en ook bij de voetbal is er alle begrip. Daags na de crematie speelden we onze eerste oefenwedstrijd. Ik speelde mijn slechtste wedstrijd ooit. Zonder enige concentratie raakte ik elke bal verkeerd. Zijn dood heeft een grote impact.”

Rentree
Toch probeert Wesley de draad weer op te pakken. “Hoe cru ook, het leven gaat door. Reno was ook een vasthouder en zei altijd dat je moet genieten van wat je doet.  Ik wil leren van en proberen te leven met zijn wijze woorden in mijn achterhoofd. Maar ook weer voetballen met Reno in mijn gedachten.”

En dus maakt Wesley Swets zich, zeven jaar na zijn vertrek, op voor een rentree op Schoonzigt. “Destijds ben ik door Peter den Engelsman vervroegd overgeheveld naar de senioren. Onder leiding van de nieuwe trainer Teus Jakobs kwam ik al snel op het middenveld te spelen en werd ik ook aanvoerder. Het werd geaccepteerd door de oudere spelers, ook omdat de resultaten goed waren. We promoveerden echter pas na drie jaar via de nacompetitie. We versloegen ASH met 3-1 in Heukelum. Het was gelijk mijn laatste wedstrijd voor Arkel. Ik had mijn jawoord gegeven aan Unitas-zaterdag, dat toen naar de tweede klasse promoveerde. Het ging heel goed, in de winterstop toonde LRC al belangstelling. Binnen een jaar van vierde klasse naar de hoofdklasse.”

Op het fietsje
Trainer Marcel van Steenis gaf de talentvolle Swets alle vertrouwen. “Na vier jaar LRC was Unitas-zondag de volgende stap. Door corona hebben we twee competities niet uitgespeeld en van lieverlee verloor ik de zin in het spelletje. Vanwege mijn drukke baan was het altijd haasten om op tijd op de training te zijn. Ik woon nog thuis, maar echt relaxed was het niet. Dat gevoel hoop ik bij Arkel terug te krijgen. Lekker op het fietsje naar het complex en genieten met mijn vrienden. Ik heb altijd gezegd ooit terug te keren. Misschien is het te vroeg en had ik nog drie jaar op een hoger niveau kunnen spelen. Maar de jeugdspelers waarmee ik ooit speelde, zijn allemaal terug. Als iedereen fit is, kunnen we serieuze dingen gaan doen met ASV.”

Theo Sprong

Freelance-journalist Het Kontakt - Alblasserwaard en Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden