Ton Delfgou (Lekvogels): 'Kunnen weleens op ons kloten krijgen'
Ton Delfgou (Lekvogels): 'Kunnen weleens op ons kloten krijgen' regio-voetbal.nl

Ton Delfgou (Lekvogels): 'Kunnen weleens op ons kloten krijgen'

Nieuws 394 keer gelezen

LEKVOGELS - Ton Delfgou heeft het naar zijn zin bij Lekvogels. De trainer werkt in een rustige omgeving toe naar het langzaam inpassen van jonge aanwas in het eerste elftal. Dat levert nog weleens wisselvallige resultaten op. Zoals in het treffen met Kerkwijk dat in 5-5 eindigde.

"Ik wil ze bijbgrengen dat ze niet in paniek moeten raken bij een tegendoelpunt", vat Delfgou de koe bij de hoorns. "Kerkwijk komt een halfuur voor tijd terug tot 5-2 en dan moeten ze beseffen dat er nog niets aan de hand is. In plaats daarvan sloop er onrust in de ploeg. Met zulk soort tegenslagen moeten ze nog leren omgaan."

Wisselvallig
Hij roemt dan ook het eerste uur tegen Kerkwijk waarin zijn ploeg heel goed heeft gevoetbald. "We moeten er alleen voor gaan zorgen dat we dat negentig minuten lang gaan volhouden. Tot nu toe is het nog te wisselvallig."

Die wisselvalligheid laat zich makkelijk verklaren. De ervaren krachten Patrick Kersbergen en Roland Staats zijn lager gaan voetballen en Robin Bikker vertrok naar Benschop. En dan kampt Lekvogels ook nog met blessureleed, zoals een Bart van Zessen die nog wel een paar weken vanaf de kant toekijkt. "Dat vul je niet zomaar op", weet Delfgou. "Er is tijd nodig om dat weer op orde te brengen."

[[{"fid":"56309","view_mode":"wysiwyg","fields":{"format":"wysiwyg","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"wysiwyg","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"class":"media-element file-wysiwyg","data-delta":"1"}}]]

Jong grut
Die gebruikt de oefenmeester om jong grut in te passen. Zo zijn Ruben Quint en Stijn van Reeuwijk al van JO19 overgeheveld naar het eerste elftal. Daarnaast mocht Tieme Kersbergen, die dan eerst al een wedstrijd in de jeugd achter de rug had, een paar keer invallen in de hoofdmacht. "Alleen met jeugd weet je dat het af en toe mis kan gaan", geeft Delfgou aan. "Kwaliteit is hier genoeg aanwezig maar daar moeten ze zelf nog van overtuigd raken."

De inwoner van het naburige Vianen wil zijn spelers bijbrengen om vanuit de posities te blijven voetballen. "Ze moeten leren om nergens bang voor te zijn. Je speelt tenslotte in de vierde klasse dus je kan niet degraderen. Je mag af en toe op je bek gaan want er is vervolgens toch niets aan de hand."

Aanvallend spelen
Met Lekvogels speelt hij in een 4-3-3 formatie. "Dat vind ik het makkelijkst om uit te voeren. Daarmee heb je het hele veld bezet. Het past ook bij mijn spelopvating: ik wil altijd met mijn ploeg vooruit voetballen, aanvallend spelen. We voetballen tenslotte omdat we het leuk vinden en om er plezier uit te halen. Maar dan weet je dat je af en toe op je 'kloten' kunt krijgen."

Delfgou wil er naar toe dat zijn ploeg in een wedstrijd kan omschakelen naar 3-4-3. "Zover zijn ze echter nog niet, maar het is wel de doelstelling. Je moet dat natuurlijk ook vol kunnen houden dus we zullen daarvoor fitter moeten worden."

[[{"fid":"55127","view_mode":"wysiwyg","fields":{"format":"wysiwyg","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"(foto: Rick den Besten)","field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"wysiwyg","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"(foto: Rick den Besten)","field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"alt":"(foto: Rick den Besten)","class":"media-element file-wysiwyg","data-delta":"2"}}]]

Rendement
Het aanvallend ingestelde spel kan dus weliswaar tegenslagen opleveren maar er worden ook voldoende kansen gecreëerd. Met name de spits Swen van Dorp doet van zich spreken. Van de dertien doelpunten die Lekvogels in de eerste zes duels scoorde kwamen er liefst negen op zijn naam.

"Het algehele rendement mag echter wel omhoog. Zoals duidelijk werd in het eerste uur tegen Kerkwijk. Natuurlijk kan je niet alle kansen afmaken maar het had toen al wel 10-1 kunnen staan, zo goed ging het. Dan had je het zeker niet meer weggegeven."

Eigen kracht
Wat de vierde klasse D betreft: die is volgens de trainer nog net wat tekort onderweg om er een juiste inschatting van te maken. "Van wat ik zo lees en van anderen hoor is Groot-Ammers wel de ploeg die er bovenuit steekt. Die horen bij de betere teams. Wij hebben echter nog niet tegen ze gespeeld dus ik heb ze nog niet gezien. Verder heb ik het idee dat iedereen van iedereen kan winnen. De clubs zijn erg aan elkaar gewaagd."

[[{"fid":"54201","view_mode":"wysiwyg","fields":{"format":"wysiwyg","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"(foto: Jeroen de Bruin - DBRN Fotografie)","field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"wysiwyg","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"(foto: Jeroen de Bruin - DBRN Fotografie)","field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"alt":"(foto: Jeroen de Bruin - DBRN Fotografie)","class":"media-element file-wysiwyg","data-delta":"3"}}]]

Dat ziet hij ook in de duels van Lekvogels terug. "Zoals tegen Rhelico. Bij rust hadden we zomaar met 0-3 achter kunnen staan maar uiteindelijk winnen we met 4-1. Of tegen ASH, waarbij we het prima doen maar in een korte periode de weg kwijt zijn, drie goals tegen krijgen en verliezen."

Na Leerdam Sport '55 volgt SV Noordeloos. De ploeg uit de Glasstad staat wat hoger en laatstgenoemde bevindt zich in de onderste regionen. Die posities op de ranglijst maken Delfgou niets uit. "Wij gaan zoals in iedere wedstrijd van onze eigen kracht uit en zullen op de aanval spelen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

Afbeelding
Unitas begroet met de komst van Tom Dam opnieuw speler van DHSC 8 uur geleden
Afbeelding
De selectie van Unitas-zondag voor 2024-2025 is zo goed als rond 8 uur geleden
Afbeelding
Diae Abjij eerste nieuweling bij Be Ready 11 uur geleden
• Sven van Ingen.
Sven van Ingen verruilt komende zomer Roda Boys/Bommelerwaard voor GRC 14 13 uur geleden
Afbeelding
Kozak Niek Hoogveld na beroepzaak door aanklager extra (zesde) duel geschorst 13 uur geleden
Afbeelding
Maar liefst drie regiospelers vonden afgelopen weekend viermaal het net 14 uur geleden