Leon Bot: 'Voor de Jupiler League zet ik de televisie niet aan'
Leon Bot: 'Voor de Jupiler League zet ik de televisie niet aan' regio-voetbal.nl

Leon Bot: 'Voor de Jupiler League zet ik de televisie niet aan'

Nieuws 25 keer gelezen

WERKENDAM - Al 199 wedstrijden speelde Leon Bot voor Kozakken Boys. Zaterdag kan hij bij ‘de Vogels’ het jubileum vervolmaken.

Het is een bijzonder contrast. Al in de eerste tien minuten van het oefenduel met derdedivisionist vv Dongen windt de doorgaans zo onopvallend opererende Leon Bot zich enorm op tegen de scheidsrechter. De KNVB heeft een jonkie afgevaardigd, die ogenschijnlijk niet doorheeft dat het Bot en zijn teamgenoten worst zal wezen dat het 'maar' een vriendschappelijke wedstrijd is. Iedereen wil in dit soort duels immers maar wat graag laten zien wat voor vlees hij in de kuip heeft. Zelfs de ervaren middenvelder is daartoe tot op het bot gemotiveerd. Hij mag dan misschien wel zijn achtste seizoen in Werkendam in gaan; toch weet hij sinds vorig jaar als geen ander dat zijn vaste basisplaats allesbehalve gereserveerd is.

Belangrijk voor team
Trainer Danny Buijs gaf in het begin de voorkeur aan een middenveld zonder de ervaren kracht. Een hard gelag, maar de 28-jarige sterkhouder liet zich niet kennen en knokte zich terug. Hij hoopt dit seizoen wel vanaf het begin af aan basisklant te zijn, maar stress daarover heeft hij niet meer: "Vroeger, toen ik begin twintig was, zou ik knettergek zijn geworden wanneer ik mijn plek kwijt was. Dan had ik tegen de trainer misschien net zo gereageerd als vandaag tegen die scheids", zegt hij lachend. "Nu heb ik dat minder. Ik doe altijd mijn ding en dan komt het vanzelf wel weer goed. Weet je wat het is: Ik heb misschien niet de kwaliteiten van 'een' Everton (Pires Tavares, red.) of 'een' Gwaeron (Stout, red.), maar ben met mijn spel wel belangrijk voor het team."

Dubbele polsbreuk
Het duurt dan ook niet lang voordat Danny Buijs op zijn beslissing om Bot uit de basis te laten terugkomt. Tot het eind maart in het thuisduel met Barendrecht misgaat. De middenvelder komt in zijn 199e wedstrijd ongelukkig op zijn pols terecht. Gevolg; een dubbele breuk, vijf schroeven en een einde aan een seizoen dat 'zeker niet het leukste jaar in Werkendam' was.

Als Bot dan toch een hoogtepunt van de jaargang 2016-2017 moet noemen, dan is dat met afstand het bekerduel met Ajax, de club die hij al jaren fanatiek aanhangt. Die wedstrijd werd dan wel met 1-6 verloren, toch kan hij als één van de weinigen zeggen dat hij samen op het veld heeft gestaan met toptalent Abdelhak Nouri. Op zijn Facebookpagina prijkt dan ook vol trots de foto waarop de Sliedrechter in de achtervolging is op de ongrijpbare en watervlugge 'Appie', die destijds zijn basisdebuut in Ajax 1 maakte.

Een foto die in de media razendsnel de ronde deed: "Er waren toen nog niet zoveel foto's van hem in omloop en één van de weinige was deze. Ik weet nog dat die gozer zó goed was tegen ons, dus na die wedstrijd ging het ineens ontzettend veel over hem. Ik kijk altijd naar Voetbal Inside, maar één avond toevallig niet. Toen kreeg ik ineens allemaal appjes dat die foto van Nouri met mij op televisie was. Het is heel triest hoe het nu is gegaan. Die foto is extra bijzonder voor me."

Top-5
Bot richt zijn blik vervolgens op het nieuwe seizoen. Doordat drie van de vier jong-BVO's zijn ingeruild voor zaterdagclubs, kijkt Bot daar al reikhalzend naar uit. Aan voorspellingen durft hij zich nog niet te wagen: "Ik weet totaal niet hoe sterk de nieuwe ploegen zijn en daar komt bij dat TEC zich heel erg heeft versterkt. Maar wij zijn vorig seizoen niet voor niks tweede geworden. De selectie is redelijk bij elkaar gebleven en we hebben gewoon een hele goede ploeg. We moeten weer voor minimaal een top-5 klassering gaan. Dat moet het streven zijn aan het begin. Alles daarboven is mooi meegenomen."

Charme
Kozakken Boys start de tweede editie van de Tweede Divisie zaterdag op bezoek bij het IJsselmeervogels van oud-ploeggenoot Berry Powel. Wanneer de sterkhouder daarin zijn opwachting mag maken, speelt hij zijn tweehonderdste wedstrijd in dienst van de Werkendammers. Hij is trots dat hij in die jaren de enorme opmars van zijn ploeg mocht meemaken. 

"Voorheen was het hoogste de Topklasse. We vonden het fantastisch dat we dat haalden en werden nog kampioen en de beste van Nederland ook. Dat is kicken, natuurlijk. Ze zeggen dat er zeven vette en zeven magere jaren zijn, dus we moeten nu voorkomen dat de daling ingezet gaat worden."

Wat Bot en de club betreft is de tweede plaats van vorig seizoen het ultieme. Mocht Kozakken Boys kampioen worden, dan is het namelijk verplicht te promoveren naar die vermaledijde Eerste Divisie. "De club zit daar niet echt op te wachten en daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Ik zeg eerlijk: voor de Jupiler League zet ik de televisie niet aan. Moet je op vrijdagavond ineens uit naar, eh, Emmen. Voetballen in lege stadions. Nee, doe mij dan maar Spakenburg-uit voor drieduizend man publiek. Die sfeer, dat is de charme van de Tweede Divisie."

SPELERSPROFIEL
Naam: Leon Bot
Leeftijd: 28
Woonplaats: Sliedrecht
Positie: Middenveld
Spelersloopbaan: Sliedrecht, Feyenoord (stage), FC Dordrecht, Sliedrecht, LRC, Kozakken Boys
Kenners: “Leon knokt zich op mentaliteit altijd weer terug in de basis”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

Afbeelding
Unitas begroet met de komst van Tom Dam opnieuw speler van DHSC 17 uur geleden
Afbeelding
De selectie van Unitas-zondag voor 2024-2025 is zo goed als rond 18 uur geleden
Afbeelding
Diae Abjij eerste nieuweling bij Be Ready 20 uur geleden
• Sven van Ingen.
Sven van Ingen verruilt komende zomer Roda Boys/Bommelerwaard voor GRC 14 23 uur geleden
Afbeelding
Kozak Niek Hoogveld na beroepzaak door aanklager extra (zesde) duel geschorst 23 uur geleden
Afbeelding
Maar liefst drie regiospelers vonden afgelopen weekend viermaal het net gisteren