WNC: kampioenschap, promotieduels, of helemaal niks?
WNC: kampioenschap, promotieduels, of helemaal niks? regio-voetbal.nl

WNC: kampioenschap, promotieduels, of helemaal niks?

Nieuws 18 keer gelezen

REGIO LEERDAM – Op de slotdag van de reguliere competitie zullen komend weekend ook in de Leerdamse regio nog diverse beslissingen moeten gaan vallen. WNC weet zaterdag na een topper in Zeeland wat een verrassend sterk seizoen in de eerste klasse zal gaan opleveren: een kampioenschap, promotieduels of in het ergste geval zelfs helemaal niks. Voor LRC, Heukelum, Tricht en Haaften zal zaterdag duidelijk worden of ze zich rechtstreeks in hun klasse kunnen handhaven of dat daarvoor degradatiewedstrijden in een nacompetitie nodig zullen zijn.

Herovina is in de vierde klasse D al uitgespeeld en rekent amper meer op de titel. Rivaal GVV’63 heeft zaterdag in Hellouw tegen ASH immers aan een gelijkspel al genoeg om kampioen te worden. In dat geval van een Gamerens feest zal Herovina via de nacompetitie in een tweekamp tegen Good Luck of DFC naar de derde klasse moeten zien te promoveren.

Kloetinge-WNC
WNC en Kloetinge staan in de eerste klasse allebei twee punten onder koploper Rijsoord. Alleen bij een zege kunnen WNC en Kloetinge dus mogelijk nog kampioen worden, als Rijsoord een steek laat vallen. Kloetinge heeft tevens het voordeel al een periodetitel te bezitten en WNC heeft nog helemaal niks. Als outsider Oude Maas zoals verwacht in Zierikzee tegen de al gedegradeerde hekkensluiter MZC’11 de derde periode wint, moet WNC in de eindstand perse boven Oranje Wit blijven om sowieso de promotienacompetitie te kunnen halen.

Dat verschil tussen beide teams is nu ook maar één punt, al moet Oranje Wit in Almkerk wel tegen een ploeg die fel voor handhaving strijdt en één punt nodig heeft om in elk geval directe degradatie te voorkomen. Als Oranje Wit echter wint, valt WNC dus zelfs bij een gelijkspel en dan een derde plaats in de eindklassering buiten alle prijzen.

Het kan dus voor WNC in Zeeland alle kanten uit. Er is namelijk ook een scenario dat WNC zaterdag ineens kampioen is. Als WNC bij Kloetinge wint en koploper Rijsoord zou in Nieuw Lekkerland tegen de fervent tegen degradatieduels strijdende thuisclub verliezen, dan is het voor WNC feest. Het wordt dus voor veel clubs een ongemeen spannende zaterdag. In Waardenburg verloor WNC met 1-3 van Kloetinge maar nu is dus een (veel) beter resultaat nodig om kansrijk voor een goede afloop te zijn. Als WNC in de nacompetitie komt, is meteen dinsdagavond 16 mei al de eerste (uit)wedstrijd.

LRC-Zuidland
LRC staat slechts één punt boven de streep. Alleen een Leerdamse zege garandeert zaterdag directe handhaving. Speculeren op falen van Nieuw Lekkerland en GRC-14 zou in deze eerste klasse vol steeds verrassende uitslagen levensgevaarlijk zijn. LRC’s opponent Zuidland is voorlaatste en maakt alleen bij volle winst in Leerdam nog kans om Almkerk bij te benen en zo later directe degradatie te ontlopen.

In Zuidland verloor LRC in december met 2-1. Wat LRC nu nodig heeft, is dus ook afhankelijk van de resultaten op andere velden. Het zal er enorm om gaan spannen. Gezien ook de grote belangen voor Zuidland en het vaak flinke Leerdamse gebrek aan productiviteit met een gemiddelde van amper één doelpunt per thuismatch is een LRC-zege nog verre van zeker. Toch moet LRC zaterdag absoluut de plaats in de eerste klasse zien veilig te stellen en het niet op een riskante nacompetitie laten aankomen.

Heukelum-Wilhelmina’26
Heukelum staat in de tweede klasse nu net boven de streep en is bij een zege veilig. Wilhelmina’26 heeft theoretisch nog kansen op de derde periodetitel, maar de Brabanders zullen ook wel beseffen dat GJS in Houten vanuit duidelijk eigenbelang heel begrijpelijk er wel voor zal zorgen dat kampioen Delta Sports in een direct duel die periodetitel pakt. Dus moet Heukelum de kans kunnen grijpen om na de eerdere 0-3 zege in Wijk en Aalburg de mooie opmars thuis met weer een overwinning tegen Wilhelmina’26 te bekronen en zo definitief handhaving te realiseren. Regio-Voetbal zal er zelf bij zijn om te zien of dit lukt.

Tricht-Altena
Tricht is ook zeker nog niet veilig en moet er maar vast op rekenen dat de rivalen GDC en Heukelum hun slotduel thuis zullen winnen. Dan kan Tricht alleen door thuiswinst op Altena degradatieduels definitief ontlopen, want al bij een Trichts gelijkspel zou GDC via ruime winst Tricht op doelsaldo nog voorbij kunnen gaan en zich redden. Altena speelt voor haar laatste kans om directe degradatie te voorkomen, want bij verlies lopen de Brabanders een groot risico om door Hardinxveld te worden gepasseerd en zo via de voorlaatste plaats direct naar de derde klasse af te dalen. Altena presteert in de laatste weken belabberd en daarom zou Tricht net als in Nieuwendijk bij de 1-2 uitzege weer moeten kunnen winnen. Dan zal Tricht echter wel wat productiever moeten zijn dan in de laatste drie thuiswedstrijden met in totaal slechts één gescoord doelpunt het geval was.

HSSC’61-De Alblas
HSSC’61 heeft zich in de derde klasse C via een prima eindsprint knap in veiligheid gebracht. Tegen De Alblas, dat al zeker is van deelname aan de promotienacompetitie, staat er zaterdag niks meer op het spel. Misschien kan HSSC’61 in Hei- en Boeicop revanche nemen voor de 2-0 nederlaag die uit tegen De Alblas werd geleden.

SC Everstein-IFC
SC Everstein weet zich al veroordeeld tot degradatieduels. Alleen is nog onbekend of SC Everstein die nacompetitie als de nummer 11 (nu) of als de nummer 12 ( thans ZBC’97) van de derde klasse C zal ingaan. IFC is al zeker van de promotienacompetitie maar heeft misschien nog ambitie om Wieldrecht het predikaat van hoogste periodekampioen te ontnemen. Veel zal dus afhangen van de instelling van beide teams. Normaliter is IFC, dat in Hendrik Ido Ambacht al met 4-1 van SC Everstein won, favoriet.

NEO’25-Haaften
Voor Haaften is het zaterdag voor handhaving in de derde klasse D in Sprang Capelle vlakbij Waalwijk er op of er onder. NEO’25 staat twee punten beneden Haaften en is alleen bij volle winst veilig. Bij een nederlaag van Haaften duikelt de ploeg van trainer Denny van Geffen juist op de slotdag zelf meteen onder de streep en zijn degradatieduels onvermijdelijk. Aan een gelijkspel heeft Haaften echter in Brabant al voldoende om zich te redden. Het zal dus enorm spannend worden, temeer daar NEO’25 met twee ruime zeges een prima eindsprint heeft ingezet. Haaften staat dus voor een geduchte krachtproef waarin de 4-1 thuiswinst op NEO’25 mogelijk wel enig vertrouwen geeft, maar toch geen betrouwbare maatstaf voor succes meer zal zijn.

Asperen en Leerdam Sport
Asperen en Leerdam Sport zijn in klasse 3 D inmiddels veilig en spelen allebei een uitmatch tegen opponenten die nog in de race zijn om via de vierde plaats in de eindstand de promotienacompetitie te halen, als tenminste Sparta’30 die prijs niet via de laatste periode voor hun neus wegkaapt. NOAD’32 staat er van hen het beste voor en pakt normaliter die prijs als na de 2-3 winst in Leerdam wederom van het in dit seizoen wisselvallige en vaak teleurstellende Leerdam Sport zou worden gewonnen. Dan heeft SV Capelle in elk geval het nakijken. SV Capelle won in Asperen al met 0-2 en zal nu in Brabant weer willen zegevieren om haar eigen kansen op de nacompetitie in de concurrentie met vooral NOAD’32 te verdedigen. Na twee ruime thuiszeges zal Asperen uit bij SV Capelle echter de competitie positief willen afsluiten.

ASH-GVV’63
Koploper GVV’63 kan binnen één jaar de verloren plaats in de derde klasse heroveren als zaterdag in Hellouw tegen ASH minimaal een gelijkspel wordt behaald. Dan is GVV’63 namelijk kampioen in de vierde klasse D. In Gameren boekte ASH nog een knap 1-1 gelijkspel, maar na acht ASH-nederlagen op rij heeft GVV’63 het kampioenschap toch voor het grijpen. Alleen bij een sensationele stunt van ASH in de vorm van een Hellouwse zege komt er nog een beslissingswedstrijd tussen GVV’63 en Herovina om het kampioenschap.

Kerkwijk-Vuren
Vuren is al zeker van deelname aan de promotienacompetitie. Alleen is nog onzeker of Vuren dat als de laagste of de middelste periodekampioen uit klasse 4D zal doen. In beide gevallen wacht echter een tweekamp met een ploeg uit de derde klasse D. In elk geval zal Vuren in Kerkwijk het goede ritme willen vasthouden en geen schorsingen of blessures willen oplopen. Thuis won Vuren met 5-1 ruim van Kerkwijk en ook nu zal Vuren proberen om al bijna zeven maanden lang ongeslagen te blijven.

Bij de ontmoeting Well-MVV’58 staat zaterdag helemaal niks meer op het spel of Well zou revanche willen voor de royale 5-0 nederlaag in Meteren. Voor zowel SVS’65 als Herovina zit de reguliere competitie er inmiddels op. Alleen bereidt Herovina zich voor op het vervolg in de jacht op promotie naar de derde klasse.

Teisterbanders-Beesd
Beesd is in de vierde klasse F van het zondagvoetbal al tot de degradatienacompetitie veroordeeld als de recente uitspraak van de KNVB tuchtcommissie dat de 3-2 score van de in de slotfase gestaakte wedstrijd BZS-Theole ook tot eindstand is verklaard met tevens twee verliespunten voor Theole gestand blijft. De resultaten van Beesd in de laatste weken waren ook erg teleurstellend. De slotmatch van de reguliere competitie is zondag in Kerk Avezaath tegen middenmoter Teisterbanders, waarvan thuis nog met 2-1 werd gewonnen. Een nieuwe zege heeft Beesd hard nodig als opsteker voor de nu onvermijdelijke degradatieduels, waarin Beesd zondag na een overwinning tegen Teisterbanders op vijfdeklasser Wadenoijen zou stuiten. Als Beesd zich op de slotdag nog door het Tielse RKTVC in de eindstand zou laten passeren, dan wordt de Bossche vijfdeklasser OSC’45 de opponent in de nacompetitie.

GVV-Rhelico
Rhelico sluit haar bestaan als zondagclub af met een derby tegen GVV in Geldermalsen. Voor GVV is er via een zege in elk geval nog een plaats in de promotienacompetitie te verdienen, maar Rhelico strijdt alleen voor de eer. Saillant detail is dat GVV volgend seizoen door de huidige Rhelico-oefenmeester Ferry van de Wal zal worden getraind. In Rumpt werd het in december tussen Rhelico en GVV een 2-2 gelijkspel. De vraag is hoe het zondag afloopt in deze laatste competitiematch van Rhelico voor de overstap naar het zaterdagvoetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

Afbeelding
Unitas begroet met de komst van Tom Dam opnieuw speler van DHSC 7 uur geleden
Afbeelding
De selectie van Unitas-zondag voor 2024-2025 is zo goed als rond 7 uur geleden
Afbeelding
Diae Abjij eerste nieuweling bij Be Ready 9 uur geleden
• Sven van Ingen.
Sven van Ingen verruilt komende zomer Roda Boys/Bommelerwaard voor GRC 14 12 uur geleden
Afbeelding
Kozak Niek Hoogveld na beroepzaak door aanklager extra (zesde) duel geschorst 12 uur geleden
Afbeelding
Maar liefst drie regiospelers vonden afgelopen weekend viermaal het net 13 uur geleden