John van Balen, de stille wervelstorm van Brakel
John van Balen, de stille wervelstorm van Brakel regio-voetbal.nl

John van Balen, de stille wervelstorm van Brakel

Nieuws 34 keer gelezen

BRAKEL - Hij kan alles. Meters maken, sprinten, vrije trappen nemen, tegenstanders in de luren leggen. Nu nog een grote mond leren opzetten.

Het schemert langs de Waal. John van Balen wacht op het afgesproken tijdstip langs het veld van vierdeklasser Brakel. Hij is gehuld in een te grote Amerikaanse college jacket waarin zijn smalle schouders bijna lijken te verzuipen. Op de borst prijkt het logo van vv Brakel. De kleuren van het kledingstuk zijn rood en wit, de huisstijl van de club waar de negentienjarige vorig jaar doorbrak.

Van Balen, HBO-student bedrijfseconomie aan Avans Hogeschool in Den Bosch, scoorde dit seizoen vier keer, maar was bij veel meer doelpunten betrokken. In ruim één seizoen is hij uitgegroeid tot de alleskunner van Brakel. Op snelheid is hij zowel rechts als links door niemand bij te houden. Hij is een sta-in-de-weg voor de linkervleugelverdediger van de tegenstander die de achterlijn opzoekt. Hij eist bijna alle vrije trappen en cornerballen op. En hij vormt een gouden tandem met Brakels doelpuntenmachine Jasper Gouda Quint, die overigens al bijna een maand geblesseerd (knieproblemen) aan de kant zit.

Omschakeling
“John heeft héél veel kwaliteiten”, beaamt Brakel-trainer Huib Apituley. “Dragende speler? In elk geval één van dé. John is iemand die altijd honderd procent inzet toont, ook als we een keer wat minder spelen. Het is jammer dat Jasper momenteel geblesseerd is. Die twee zoeken elkaar in de combinatie constant op. Ook zonder Jasper is ons spel voor een groot deel gebaseerd op de omschakeling richting John.”

Geniepiger
Van Balen is allerminst een prater. Dat ligt mogelijk aan de leeftijd, filosofeert Apituley, of aan de persoonlijkheid. Als het aan de trainer ligt, wordt zijn oogappel een stuk mondiger. “John praat, kletst of mauwt nooit en is altijd op de achtergrond. Het is soms moeilijk om hoogte van hem te krijgen. Als het niet naar zijn zin is, vult hij zijn taak ook prima in, maar ik zou hem graag uitnodigen om vragen te stellen als hij dingen anders ziet.”

Ook op het veld mag hij gemener, geniepiger worden. “Word maar communicatiever, toon meer flair. Bijvoorbeeld tegen de scheidsrechter. Laat hem maar weten dat het verdorie al voor de tweede keer is dat je onderuit geschoffeld wordt. Soms accepteert hij te veel. Knijp je tegenstander bij een corner maar eens in z’n bast.”

Punten weggegeven
Het Brakel van John van Balen staat na zes wedstrijden in de middenmoot van 4C. Apituley wilde met een gedisciplineerde organisatie spelen, maar beseft dat de vierdeklasser nog niet één keer de nul hield. Met Richard van Stigt als nieuwe laatste man in plaats van de naar het middenveld doorgeschoven Maurice Haubrich, lijkt Brakel het verdedigende probleem naar behoren te hebben opgelost. Apituley hoopt dat zijn ploeg na het aankomende vrije weekend de weg verder omhoog inzet.

“Wij hebben tot nog toe vier tot vijf punten te weinig gepakt. Tegen Peursum en Noordeloos stonden we tegen het einde met 2-0 en 2-1 voor en nóg spelen we gelijk of verliezen we. Tegen deze ploegen hebben we onnodig veel punten verloren.”

Waar het plafond ligt van Van Balen? “Weinig vleugelaanvallers in de derde klasse kunnen hem qua snelheid bijbenen, dus minstens de derde klasse”, aldus de trainer.

Van Balen zelf heeft geen idee. “Ik zie wel dat ik zekerder ben aan de bal. Vorig jaar zou ik sneller kaatsen of een tikkie terug geven, nu durf ik acties te maken.”

André van der Vlerk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

• Sven van Ingen.
Sven van Ingen verruilt komende zomer Roda Boys/Bommelerwaard voor GRC 14 2 uur geleden
Afbeelding
Kozak Niek Hoogveld na beroepzaak door aanklager extra (zesde) duel geschorst 2 uur geleden
Afbeelding
Maar liefst drie regiospelers vonden afgelopen weekend viermaal het net 3 uur geleden
• Arjan van Helden en Jari Colijn op het complex van Wilhelmina'26.
Van kantinefeest naar grote feesttent: 'Ik kan alvast verklappen dat we voor het jubileumjaar in 2026 grote plannen hebben' 22 uur geleden
Logo
• Henk Donga is ook komend seizoen trainer van Leerdam Sport'55.
Henk Donga vindt als trainer van Leerdam Sport'55 het plezier terug: 'Mijn LRC-verleden speelt geen enkele rol' 24 apr, 18:01
• Jermaine Maas (l)  in duel met Iain Brands.
Selectie Nivo Sparta voor volgend seizoen nagenoeg compleet: Jermaine Maas en Agonis Hoti nieuwkomers 24 apr, 17:57