Papendrecht verliest zeer onnodig
Papendrecht verliest zeer onnodig regio-voetbal.nl

Nieuws 16 keer gelezen

POORTUGAAL - Papendrecht zal na de 2-1 uitnederlaag bij Oude Maas nog vol aan de bak moeten om promotie  naar de eerste klasse veilig te stellen.

Na afloop van het niet al te beste duel wezen veel Papendrechtse vingers in de richting van scheidsrechter Merkestein. De arbiter wees in de 63e minuut naar de stip na een ‘onschuldige’ verdedigende actie van Terry van der Waal  ten opzichte van Oude Maas-speler Winston Helder. “Dat was absoluut geen strafschop waard”, vond centrale verdediger Nick Kamerling. “Terry speelde de bal.”

Merkestein was onvermurwbaar en Chris da Silva promoveerde de elfmetertrap tot 2-1.

Vroeg doelpunt
Drie minuten eerder was Oude Maas er al in geslaagd om ook de 0-1 achterstand (een vroeg doelpunt van Papendrechter Jay Luciano) weg te poetsen. Aan deze treffer van spits Darragh Zondervan ging een mooie kaats in het strafschopgebied vooraf. “En zwak verdedigen van ons”, voegde Kamerling er aan toe.

Twee tegengoals dus in een tijdsbestek van amper vier minuten. En dat in een wedstrijd waarin Papendrecht tot dan toe niets weg gaf, vrijwel alle persoonlijke duels won en al in het eerste bedrijf fors afstand had moeten nemen van de voetbalintelligentie arme opponent uit Poortugaal.

Ruimte
Na de rappe 0-1 van Jay Luciano - in de eerste helft onnavolgbaar goed, na de pauze zwak en ruzie zoekend met vrijwel iedere tegenstander - ontwikkelde  zich een duel dat Papendrecht helemaal op het lijf geschreven leek. Oude Maas zocht ongecontroleerd en warrig de aanval en de gasten kregen volop de ruimte om tegenstoten te plaatsen.

Uit de eerste serieuze counter (in de 26e minuut) had Luciano vrij voor de keeper de 0-2 moeten aantekenen. De snelste aanvaller van de regionale voetbalvelden schoof de bal echter een metertje naast het doel. Diezelfde Jay Luciano stelde na twee weergeloze passeerbewegingen aan de rechterkant met een lage voorzet ploeggenoot Koen Lighaam in de gelegenheid om van dichtbij te scoren. Lighaam -net als Beek niet erg in vorm- schoot de vrije kans evenwel te zacht in, waardoor Oude Maas-doelman Jacob van den Belt de bal simpel uit de hoek kon boksen.

Aanknopingspunten
Met wat meer accuratesse had Papendrecht de tweede helft in zomeravondtempo kunnen volmaken tegen een tegenstander die voor rust niets te vertellen had. Hetzelfde beeld gold in eerste instantie voor akte twee. Tot het moment althans waarop Oude Maas de gelijkmaker  mocht binnen prikken. Na de 2-1 veranderde het spelbeeld totaal en ging de thuisclub zelfs geloven in een overwinning met twee doelpunten verschil.

Dat het zover niet kwam had zeker ook te maken met een gebrek aan kwaliteit bij Oude Maas. En juist daar zitten de aanknopingspunten voor komende zaterdag, wanneer Papendrecht thuis speelt tegen de mannen van trainer Warry van Wattum. “Er zijn voor ons zeker mogelijkheden op een goed eindresultaat”, verwoordde doelman Karsten van de Velde het gevoel van zijn team.

Rendement
De vraag is alleen hoe Papendrecht komende zaterdag  het ultieme gevecht moet aangaan. De aanwezigheid van snelheidswonder Jay Luciano levert weliswaar regelmatig doelkansen op, maar de aanvaller heeft ook de ruimte nodig om gevaarlijk te kunnen zijn.

Tegen een - naar verwachting - teruggetrokken spelend Oude Maas zou het rendement van Luciano wel eens kunnen tegenvallen en doet trainer Joop Warner er misschien verstandiger aan om te kiezen voor verzorgder voetbal in plaats van de lange haal naar voren. Papendrecht heeft in het verleden bewezen dat het ook ‘voetballend’ tegenstanders de baas kan. De cruciale vraag is daarom: waar kies je voor in de belangrijkste wedstrijd van het seizoen, een duel waarin promotie naar de eerste klasse van het zaterdagvoetbal kan worden veilig gesteld?

Warner mag de komende dagen gaan nadenken over het antwoord. Los daarvan mogen de supporters van beide clubs zich gaan opmaken voor een zinderend slot van een lang seizoen. Hoe anders had het kunnen zijn als Papendrecht zijn suprematie in de eerste helft had vertaald in goals.....?

Jan Timmer

• Arjan van Helden en Jari Colijn op het complex van Wilhelmina'26.
Van kantinefeest naar grote feesttent: 'Ik kan alvast verklappen dat we voor het jubileumjaar in 2026 grote plannen hebben' 14 uur geleden
Henk Donga vindt als trainer van Leerdam Sport'55 het plezier terug: 'Mijn LRC-verleden speelt geen enkele rol' 24 apr, 18:01
• Jermaine Maas (l)  in duel met Iain Brands.
Selectie Nivo Sparta voor volgend seizoen nagenoeg compleet: Jermaine Maas en Agonis Hoti nieuwkomers 24 apr, 17:57
RVC'33 zoek jou! vacatures 24 apr, 10:41
Jesse Graumans en Cornee van de Grint eerste versterkingen Roda Boys 24 apr, 09:31
Felix Otte: Rots in de Spijkse branding 23 apr, 17:33