Kooijman en Kemp 70 jaar lid van Brederodes

Nieuws 128 keer gelezen

VIANEN – Nog twee jaar, dan is Brederodes toe aan zijn eeuwfeest. Als het aan Aart Kooijman en Bep Kemp ligt zijn óók zij dan van de partij. Onlangs werd de twee gehuldigd omdat ze al zeventig jaar lid zijn van de Viaanse voetbalclub. “Brederodes is een deel van ons leven geworden en dat gaat nooit over.”

Zowel Kooijman (80) als Kemp (84) groeide op in de binnenstad. De eerste in het gebied van de Buitenstad, de tweede een paar honderd meter verder, in de Voor- en de Achterstraat. Beiden maakten deel uit van een wijkteam, maar geen van twee kan zich herinneren of ze ooit tegen elkaar hebben gevoetbald.

Overgeheveld
“Ik kon pas op voetbal toen ik 14 jaar was”, blikt Kemp terug. “Twee jaar later werd ik al overgeheveld naar het eerste elftal. Ik was rechtsbuiten, akelig snel en maakte veel doelpunten. Er werd vooral toegeleefd naar de derby’s tegen Fortitudo, VVIJ, JSV en Vreeswijk. Niet alleen door de spelers, maar ook door het publiek. Naar het voetballen gaan was het enige vertier dat men op zondag had. Er kwam heel wat meer volk op af dan tegenwoordig. Van het centrum, via de dijk, naar het veld in de uiterwaarden had veel weg van een processie.”

Bep Kemp speelde veertien seizoen, waarvan lange tijd als aanvoerder, in het eerste. Toen hij te veel last kreeg van zijn knie stopte hij ermee.

IJscowagen
Aart Kooijman was een ouderwetse linksbinnen of –buiten, met een aardig schot en scorend vermogen. “Als jeugdspeler moesten we natuurlijk ook uitwedstrijden spelen. Tegen buurtclubs als Vreeswijk, VVIJ en JSV gingen we op de fiets. Wedstrijden in Utrecht waren lastiger, want er waren weinig ouders die een auto hadden. Meestal maakten we gebruik van de vrachtwagen van H. de Groot en de ijscowagen van Gert Vlot. Ik weet nog dat we op enig moment, aan één zijde van het veld langs de Lek, verlichting kregen. Soms kwam de rivierpolitie voorbij, en moesten we de lampen uitdoen om de scheepvaart niet in gevaar te brengen!”

Als voetballer maakte Kooijman de overstap naar de Sportlaan nog mee, terwijl hij ook nog even heeft gevoetbald op het in sportpark Blankensteijn. Hij vond het welletjes toen hij 44 was.

Koninklijke onderscheiding
Na het beëindigen van hun sportieve carrière gingen de mannen niet verloren voor Brederodes. Aart Kooijman stapte al snel in de beheerscommissie, waar hij zo’n vijfentwintig jaar deel van heeft uitgemaakt. Op het nieuwe sportpark kreeg hij onder andere te maken met uitbreiding van de kleedkamers, de bouw van een tribune, veldverlichting, het metselen van dug-outs en het onderhoud van de opstallen.

Bep Kemp ging eerst verder als elftalleider van zondag 1, zat achtereenvolgens in de commissie toto/lotto, was materiaalbeheerder, invouwer en bezorger van het clubblad, penningmeester, leider van zaterdag 1 en voorzitter van de kantinecommissie. In 1988 werd hij voorzitter van Brederodes, een functie die twaalf jaar met verve heeft vervuld. Hij werd er rijkelijk voor beloond: lid van verdienste, Viaanse Noot, zilveren erespeld van de KNVB en een Koninklijke Onderscheiding als hoogtepunt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

Afbeelding
Unitas begroet met de komst van Tom Dam opnieuw speler van DHSC 15 uur geleden
Afbeelding
De selectie van Unitas-zondag voor 2024-2025 is zo goed als rond 15 uur geleden
Afbeelding
Diae Abjij eerste nieuweling bij Be Ready 18 uur geleden
• Sven van Ingen.
Sven van Ingen verruilt komende zomer Roda Boys/Bommelerwaard voor GRC 14 20 uur geleden
Afbeelding
Kozak Niek Hoogveld na beroepzaak door aanklager extra (zesde) duel geschorst 20 uur geleden
Afbeelding
Maar liefst drie regiospelers vonden afgelopen weekend viermaal het net 21 uur geleden