Steeds meer sympathie voor de Basis Elf

Nieuws 4 keer gelezen

WERKENDAM/REGIO - Hoeveel mooier zou het amateurvoetbal nog zijn als iedereen binnen en buiten het veld zich fatsoenlijk gedragen zou? Gewoon door een aantal simpele gedragsregels na te leven. Een oude set opgestelde Werkendamse normen en waarden heeft dit jaar nieuw leven ingeblazen gekregen en inspireert steeds meer voetbalclubs in het land: de Basis Elf.

Bij onze amateurclub vloeken en schelden we niet en maken we geen racistische opmerkingen, we praten er met elkaar en niet over elkaar, accepteren we beslissingen van de scheidsrechter, verzorgen we kleding, materiaal en kleedkamers (thuis en uit), genieten we van elkaars acties en accepteren we elkaars fouten. En we zijn altijd op tijd.

Het is maar een greep. Uiteraard, want het zijn er geen elf. Maar veel voetballers uit de wijde omgeving hebben de gedragsregels al gezien op blauwe borden rond de velden en in de kleedkamers. Het initiatief van Werkendammer Hendri Visser, via zijn website www.voetbalamateurclub.nl verspreid, oogst steeds meer sympathie en navolging.

Stimulans
“Eind vorig jaar, na de fatale mishandeling in Almere, zaten we met een paar mensen bij elkaar in de kantine van Kozakken Boys”, vertelt Visser. “Het was het weekend waarin alle wedstrijden waren afgelast en waarin voetbalclubs werden gevraagd om na te denken over geweldsincidenten rond de velden, en hoe die te voorkomen in de toekomst.”

“Toen kwam de Basis Elf naar boven, die ooit bij Kozakken Boys was geïntroduceerd door Nico Vogel en Cor van Randwijk. De regels waren ergens weggestopt en een beetje oubollig vormgegeven. Ik heb de gedragsregels in een nieuw jasje gestoken en ze bij de KNVB ingediend als mogelijke stimulans voor het naleven van de fatsoensnormen. Daarna mocht ik het respectlogo van de KNVB erop plaatsen.”

Blauw wedstrijdbord
De elf geboden zijn als een opstelling vormgegeven op een blauw wedstrijdbord. Hendri Visser levert deze bij clubs aan op trespa borden en als stickers. De eerste op eigen Werkendams terrein, maar de regio haakt aan. “Bij Sleeuwijk hangen borden en stickers in de kleedkamer, Wilhelmina’26 en NOAD’32 hebben ze, bij Achilles Veen komt een bord op het nieuwe complex.”

“Veen heeft de Basis Elf ook in het hoofdklasse-overleg neergelegd, dat vind ik wel mooi. RVVH heeft een pakket besteld, ASWH en IFC hebben geïnformeerd, binnenkort komt het ter sprake in het overleg van Bossche voetbalvoorzitters. En ik heb zelf ter aanvulling ‘De tachtig gedragsregels bij je eigen voetbalamateurclub’ opgesteld die te downloaden zijn op voetbalamateurclub.nl. De KNVB heeft aangegeven die te communiceren naar alle verenigingen.”

“Het is leuk dat de initiatieven zo worden opgepikt. Ik kom bij veel clubs over de vloer. Er zijn er genoeg die al eigen gedragsregels hebben. Dat is natuurlijk ook prima, maar het initiatief wordt in ieder geval gewaardeerd.”

Alle informatie over de Basis Elf en over de tachtig gedragsregels is te vinden op de website van Hendri Visser: www.voetbalamateurclub.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

Afbeelding
Unitas begroet met de komst van Tom Dam opnieuw speler van DHSC 2 uur geleden
Afbeelding
De selectie van Unitas-zondag voor 2024-2025 is zo goed als rond 2 uur geleden
Afbeelding
Diae Abjij eerste nieuweling bij Be Ready 4 uur geleden
• Sven van Ingen.
Sven van Ingen verruilt komende zomer Roda Boys/Bommelerwaard voor GRC 14 7 uur geleden
Afbeelding
Kozak Niek Hoogveld na beroepzaak door aanklager extra (zesde) duel geschorst 7 uur geleden
Afbeelding
Maar liefst drie regiospelers vonden afgelopen weekend viermaal het net 8 uur geleden