Het Amerikaanse voetbalavontuur van Tim Saaman

Algemeen 467 keer gelezen

WOUDRICHEM – Het is een jongensdroom. Voor Tim Saaman werd het werkelijkheid: voetballen in Amerika.

Bijna acht weken lang toerde de 19-jarige Woudrichemmer als speler van het jeugdteam (onder de twintig jaar) van Dayton Dutch Lions FC door het land van de onbegrensde mogelijkheden.

Net teruggekeerd in zijn woonplaats Woudrichem is Tim Saaman nog boordenvol enthousiasme. Hij speelde er acht wedstrijden in 28 dagen en nog een paar vriendschappelijke potjes. Naast trainen natuurlijk.

“Ik heb mezelf daar ontwikkeld als persoon en als voetballer. Ik heb er veel van geleerd”, stelt de zoon van Piet Saaman, de ex-prof van NAC. “Ik heb veel van Amerika kunnen zien en ontdekken. Ik heb super weken gehad. Ik woonde in een appartement en ik kon er alles zelfstandig doen.”

Tip van Swerts
Voetballen in Amerika. Hoe kom je daar terecht? Tim Saaman vertelt: “Gill Swerts, de ex-Feyenoorder, die ik ken uit het voetvolleycircuit, heeft me getipt. Hij vertelde me over een advertentie voor try-outs van de Dayton Dutch Lions, een voetbalclub die opgericht is door twee Nederlanders. Ik heb gereageerd en vervolgens ben ik uitgenodigd voor de try-outs in Nieuwerkerk aan de IJssel. Dat was eind vorig jaar. Ik geloof dat er wel zestig kandidaten waren. Ik ben toen uitverkoren met nog twee andere spelers.”

En zo kwam Tim Saaman in Dayton in de staat Ohio terecht. “Soms was het zwaar. Trainen op kunstgras bij dertig graden. En grote busreizen. We moesten bijvoorbeeld spelen in Chicago, Detroit en Michigan.”

Onvergetelijk
Tim Saaman maakte indruk. Hij werd zelfs met vijf goals topscorer van het team. “Ik ben geen echte spits. Ik ben meer een nummer tien, hoewel ik ook graag vanaf de zijkant speel. Ik hoop met mijn spel wat neergezet te hebben en hopelijk houd ik er iets aan over.”

De uitwedstrijd tegen Chicago Fire vormde voor Tim Saaman het hoogtepunt. “Een busreis van zeven tot acht uur. Overnachten. Een wedstrijd spelen en weer overnachten daar en uiteraard Chicago in. Onvergetelijk.”

Herhaling
Bij Dayton Dutch Lions (onder 20) leerde Tim Saaman veel van trainer Maarten de Jong (ex-Heerenveen). “Een goede trainer. Aan het eind van mijn verblijf heb ik een goed gesprek gehad met De Jong. Hij zei dat ik een talentvolle speler ben en hij zal mijn naam als het aan de orde komt laten vallen.”

Wellicht dat Tim Saaman volgend seizoen op herhaling mag. “Dat zou ik graag willen, maar dan nog liever voor het eerste team daar. Natuurlijk zou ik er dan graag een professioneel contract aan overhouden.”

Sleeuwijk
Voorlopig moet Tim Saaman echter zijn kunsten op De Roef in Sleeuwijk blijven vertonen. Na vier seizoenen RKC-jeugd, een aantal seizoenen bij Woudrichem en de laatste seizoenen bij Sleeuwijk werd hij onlangs bij zijn huidige club van de A-jeugd overgeheveld naar de hoofdselectie van de nieuwe trainer Philip den Haan.

“Eerst proberen een plek in de A-selectie te bemachtigen. Dat zal lastig genoeg worden. Maar ik ga het proberen. Ik heb er echt heel veel zin in. Ik ben erg gefocust op het nieuwe seizoen om als eerstejaars senior een goede prestatie neer te zetten met Sleeuwijk.”

Doel
Dromen heeft Tim Saaman nog steeds. “Het hoeft niet per se in de toekomst een profclub te zijn. Maar mijn doel is wel op d’n duur bij een hoofd- of topklasser te kunnen spelen”, besluit de verkoper in een kledingzaak.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

• Arjan van Helden en Jari Colijn op het complex van Wilhelmina'26.
Van kantinefeest naar grote feesttent: 'Ik kan alvast verklappen dat we voor het jubileumjaar in 2026 grote plannen hebben' 16 uur geleden
Logo
• Henk Donga is ook komend seizoen trainer van Leerdam Sport'55.
Henk Donga vindt als trainer van Leerdam Sport'55 het plezier terug: 'Mijn LRC-verleden speelt geen enkele rol' 24 apr, 18:01
• Jermaine Maas (l)  in duel met Iain Brands.
Selectie Nivo Sparta voor volgend seizoen nagenoeg compleet: Jermaine Maas en Agonis Hoti nieuwkomers 24 apr, 17:57
Afbeelding
RVC'33 zoek jou! vacatures 24 apr, 10:41
Afbeelding
Jesse Graumans en Cornee van de Grint eerste versterkingen Roda Boys 24 apr, 09:31
Logo
Felix Otte (SVS'65)
Felix Otte: Rots in de Spijkse branding 23 apr, 17:33