Opijnen kleurt nog twee jaar groenwit
Opijnen kleurt nog twee jaar groenwit regio-voetbal.nl

Opijnen kleurt nog twee jaar groenwit

Nieuws 111 keer gelezen

OPIJNEN • Aannemer Martens en Van Oord gebruikt de voormalige voetbalkantine in Opijnen als uitvalsbasis voor de werkzaamheden in de uiterwaard bij Heesselt.

Sinds een week wappert de groenwitte vlag van de Oosterhoutse grond-, weg- en waterbouwer bij het oude voetbalveld aan de Zandstraat. Zo'n vijftien man heeft zijn intrek genomen in de voormalige kantine. Aan de muren hangen grote luchtfoto's van de Waal en de uiterwaarden. Vanaf begin februari is het tijdens kantooruren ook een inlooppunt voor omwonenden.

Lik verf
"We moesten wel even aan de slag om het gebouw weer bruikbaar te maken", vertelt Camiel van der Heiden, projectleider omgevingsmanagement bij Martens en Van Oord. Een schoonmaakbeurt, flink stoken en een lik verf deed wonderen. "Eén ding hoefden we in elk geval niet te doen en dat was de kleur aanpassen: de clubkleur van voetbalvereniging Opijnen is toevallig ook de kleur van ons logo", lacht Van der Heiden.

Rijkswaterstaat
Twee jaar na de fusie met Waalkanters kleurt het dorp dus toch weer groen, al is het dan tijdelijk. Martens en Van Oord zullen ongeveer twee jaar werken in de Heesseltsche Uiterwaarden in opdracht van Rijkswaterstaat. 

Bommen en granaten
Momenteel wordt er vanuit de kantine gewerkt aan de voorbereidingen. "Er is al veel gekapt en we zijn bijna klaar met het onderzoek naar bommen en granaten. Er zijn er twee gevonden, een Duitse en een Amerikaanse. Dat valt mee. Ook het bodemonderzoek is bijna af. We kijken naar de samenstelling van de grond: zand of klei, en naar het milieu: schoon of vies. Een klein deel is vervuild, dat wordt ontgraven."

1,2 miljoen kuub grond
In de eerste helft van februari begint het echte werk. In totaal wordt 2,1 miljoen kuub grond afgegraven. "Plat gezegd: nu is er gras met ganzen, straks een veel diverser begroeiing met bijvoorbeeld ijsvogels. Dat komt allemaal vanzelf als wij weg zijn, er wordt niets nieuws aangeplant." Behalve de natuur profiteert ook de mens, want de maatregelen moeten leiden tot 5,5 centimeter daling van het rivierpeil bij hoog water.

Krekelgeluid
Martens en Van Oord houdt zoveel mogelijk rekening met de omgeving. Vervoer gaat vrijwel allemaal via de rivier. Om geluidhinder te beperken is de irritante pieptoon van achteruitrijdende machines vervangen door een krekelgeluid. "Dat gaat meer op in de omgeving."

Wandelen
Wandelaars blijven ook tijdens de werkzaamheden van harte welkom, maar vanwege de veiligheid alleen op de twee routes die met bordjes zijn aangegeven.

Janneke Boogaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

Afbeelding
Unitas begroet met de komst van Tom Dam opnieuw speler van DHSC 12 uur geleden
Afbeelding
De selectie van Unitas-zondag voor 2024-2025 is zo goed als rond 13 uur geleden
Afbeelding
Diae Abjij eerste nieuweling bij Be Ready 15 uur geleden
• Sven van Ingen.
Sven van Ingen verruilt komende zomer Roda Boys/Bommelerwaard voor GRC 14 18 uur geleden
Afbeelding
Kozak Niek Hoogveld na beroepzaak door aanklager extra (zesde) duel geschorst 18 uur geleden
Afbeelding
Maar liefst drie regiospelers vonden afgelopen weekend viermaal het net 19 uur geleden