Logo regio-voetbal.nl
Lingewaalse voetbalvelden snakken naar groot onderhoud
Lingewaalse voetbalvelden snakken naar groot onderhoud (regio-voetbal.nl)

Lingewaalse voetbalvelden snakken naar groot onderhoud

  •   keer gelezen   Nieuws

LINGEWAAL • Het Lingewaalse college stelt de gemeenteraad voor om het groot onderhoud van de voetbalvelden in de gemeente toch weer in te passen in de begroting. Vooral de wedstrijdvelden van Herovina en Heukelum kampen met acute problemen. 


Eigenlijk was het de bedoeling dat de voetbalverenigingen in het kader van zelfredzaamheid zelf zouden zorgen voor het onderhoud van de velden. Dat is zo afgehamerd in het Manifest van Lingewaal dat in 2010 werd aangenomen. Vijf jaar na dato blijkt dat de verenigingen dat echter niet kunnen bolwerken.

“Ze hebben er simpelweg de middelen niet voor”, zegt wethouder Govert van Bezooijen. “Ze kunnen wel het reguliere onderhoud doen, maar een echte veldrenovatie: daar heb je een bepaalde expertise en de nodige materialen voor nodig, die de verenigingen niet kunnen betalen.” 

Urgent
Lingewaal schakelde een onafhankelijk bureau in om onderzoek te doen naar de staat van de voetbalvelden en kreeg een urgente rapportage in de bus terug. Wat blijkt: de wedstrijdvelden bij Herovina in Herwijnen en vv Heukelum moeten zo snel mogelijk aangepakt worden. Volgens de rapportage komt zelfs de “voortgang van de sport in het gedrang”. Te vaak moet de KNVB een wedstrijd bij deze verenigingen aflasten, omdat de kwaliteit van het veld te wensen overlaat. 

Binnen drie tot vijf jaar is er ook renovatie nodig bij vv Vuren. Voor de overige velden geldt dat deze nog wel even kunnen wachten, maar over zo’n zes jaar is ook daar groot onderhoud nodig. Nodig is dus: een visie op de lange termijn. 

Coöperatiemodel
Het college verzoekt de raad om het groot onderhoud van de velden maar weer in te passen in de begroting van 2016. Daarnaast wil het college een coöperatiemodel met de verenigingen uitdokteren. Want het is niet zo dat de verenigingen met dit besluit weer achterover kunnen leunen. Van Bezooijen: “Zij moeten zoveel mogelijk zelf blijven doen. En dat willen ze ook.”

Het voorstel van het college wordt donderdag 10 september besproken in de raad. 

Ontvang 'm elke week gratis >

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Voorbeschouwingen

Proxsys Cup