Ajax laatste horde voor SteDoCo

Nieuws 53 keer gelezen

STAPHORST – SteDoCo heeft op bijzonder knappe wijze de finaleronde van de nacompetitie gehaald. Na de 3-2 winst in Hoornaar,werd met 2-2 gelijk gespeeld in en tegen Staphorst. Komende zaterdag wacht de amateurtak van landskampioen Ajax als laatste horde op weg naar de Topklasse.

Na de krappe thuisoverwinning wist SteDoCo dat het geen gemakkelijke opgave zou worden. En dat werd het ook niet. Zeker niet toen na amper een halve minuut spelen de thuisploeg op een wel heel vroege 1-0 voorsprong kwam. Maar de Alblasserwaarders rechtten de ruggen en boekten een meer dan verdiend gelijkspel.

“We maakten in het begin dezelfde fout als thuis. We vergaten eerst de organisatie neer te zetten en dan pas te gaan voetballen”, besefte aanvoerder Eric de Kruijk na afloop. “Na onze gelijkmaker werd het een echte nacompetitiewedstrijd met heel veel kansen over en weer.”

Gelijk had de 29-jarige Ameidenaar. Want het werd een overheerlijke voetbalmiddag op het met bijna 1500 toeschouwers volgepakte sportpark Het Noorderslag.

Kop d’r veur
Staphorst kende dus een droomstart. Want in alle vrijheid was het voor de naar Genemuiden vertrekkende Philip Ties een koud kunstje om alleen voor doelman Ruud de Groot de juiste hoek te kiezen; 1-0. Bij de Staphorster supportersschare  ‘Kop d’r veur’ zat de sfeer er al vroeg in. Vooral toen een schot van aanvoerder Rob Mijnheer rakelings langs het Hoornaarse doel ging.

Maar ook SteDoCo deed van zich spreken, Roel de Kruijk schampte met een halve omhaal de paal. In de achttiende minuut was het wel prijs. Met een gestrekt been werd SteDoCo-spits Willem Looijen afgestopt. Roel de Kruijk ontfermde zich over de vrije bal. Vanaf zo’n twintig meter knalde de aanvallende middenvelder het speeltuig via de binnenkant van de rechterpaal achter de kansloze keeper Alfred Knoll, die een wel erg klein muurtje had neergezet.

Het spel golfde, zeer vermakelijk, over en weer. Beide ploegen zochten volop de aanval en kregen kans op kans. Willem Looijen leek na een subtiele voetbeweging op weg naar de 1-2 voorsprong. Maar zijn lob was, halverwege de eerste helft, net niet zuiver genoeg. Aan de andere kant kreeg Ferdi ter Avest op het halfuur een dito mogelijkheid, maar kopte recht in de handen van De Groot. Op slag van rust werd Willem Looijen, al of niet terecht, wegens buitenspel teruggefloten en kreeg ook Sam Versluis een prima gelegenheid om te scoren.

Strafschop
Na de helftwisseling hetzelfde laken een pak. Vanaf de aftrap verknalde Staphorst twee opgelegde kansen, in de tegenaanval deed Roel de Kruijk dat niet. Levi Slob stuurde Sam Versluis de diepte in. De naar Unitas-zondag  vertrekkende spits draaide tegenstander Reinier Crediet dol, die in opperste verwarring Versluis tegen de vlakte werkte. Geel voor de Staphorster en een strafschop voor SteDoCo. Feilloos zette Roel de Kruijk 1-2 op het scorebord.

De vreugde was van korte duur. Een onoplettendheid in de Hoornaarse achterhoede werd in de 55e minuut ongenadig afgestraft door Martijn Brakke. Vervolgens kon de wedstrijd alle kanten op.

Vlijmscherp
SteDoCo claimde - tevergeefs - twee strafschoppen en Staphorst, inmiddels achterin ̩̩n op ̩̩n spelend, werd mogelijk nog gevaarlijker met haar vlijmscherpe counters. Gelukkig voor de gasten stond het vizier bij Ter Avest en Brakke (topscorer in de Hoofdklasse C РTS) niet op scherp.

In blessuretijd was Brakke heel dichtbij de overwinning, toen hij keihard de onderkant van de lat raakte. Tot opluchting van ‘heel’ Hoornaar ketste de bal weer terug in het veld. Niet veel later klonk het voor SteDoCo bevrijdende laatste fluitsignaal van de prima leidende scheidsrechter Van der Roest uit Alkmaar.

Veerkracht
“Zwaarbevochten”, hijgde Coen van der Waal. “Iedereen zit er doorheen, maar onze mentale veerkracht heeft ons weer gered. Nu een weekje rust, dat heb ik wel nodig.”

Iets verderop ontving Willem Looijen de vele felicitaties in ontvangst. “Dit is top. Nu willen we door. Met z’n allen naar de Topklasse, wij  gaan volgende week niet verliezen”, verzekerde Looijen.

Theo Sprong

• Anton van der Stelt.
Anton van der Stelt voor derde keer hoofdtrainer van Bergambacht: 'Zie deze uitdaging met vertrouwen tegemoet' 7 minuten geleden
• In de 2e klasse G zijn Roda Boys en Nivo Sparta de voornaamste titelkandidaten.
Beslissingswedstrijd bij gelijk eindigen in eindstand is nauwelijks denkbaar gisteren
• Vincent van Lopik (r) vorig seizoen in actie tegen SV Meerkerk.
Vincent van Lopik neemt na veertien jaar afscheid van hoofdmacht Hardinxveld 28 apr, 09:54
Unitas schrijft voor nieuw seizoen team onder 23 jaar in 27 apr, 08:30
Unitas begroet met de komst van Tom Dam opnieuw speler van DHSC 26 apr, 13:13
De selectie van Unitas-zondag voor 2024-2025 is zo goed als rond 26 apr, 12:59