Arbiter Willem Kuijntjes wil de top halen

Algemeen 884 keer gelezen

ZUILICHEM РWillem Kuijntjes heeft maar ̩̩n passie: het scheidsrechtersvak.

“Alles moet er voor wijken. Ik probeer er ook voor te leven”, is de 24-jarige hovenier uit Zuilichem overduidelijk. “Op vrijdagavond ga ik bijvoorbeeld vroeg naar bed, zodat ik op zaterdag in goede conditie de wedstrijd kan fluiten.”

Willem Kuijntjes gooit er heel zijn ziel en zaligheid in om als scheidsrechter te kunnen slagen. “Ik wil het beste uit mezelf naar boven halen. Of dit op het hoogste amateurvoetbalniveau is of in het betaald voetbal moet de tijd uitmaken. Ik probeer als scheidsrechter elk jaar stappen te maken. Uiteindelijk zal de KNVB bepalen hoe ver ik kom. Maar ik zal er alles aan doen om heel ver te kunnen komen.”

Begeleidingsgroep
Een paar jaar geleden stapte Willem Kuijntjes het echte scheidsrechtersvak binnen. Ondertussen heeft de Zuilichemer zich al opgewerkt naar groep 4. Dat betekent dat hij bij de zaterdagamateurs vierdeklassers mag aansturen en de reserveteams in de eerste en tweede klasse mag fluiten. Incidenteel leidt hij ook al een wedstrijd in de derde klasse. Daarnaast maakt hij deel uit van een speciale begeleidingsgroep. 

Willem Kuijntjes heeft zelf nooit op niveau gevoetbald. Wel is hij al jaren trainer van een jeugdelftal bij zijn club Zuilichem. “Ik heb vroeger geskeelerd en geschaatst. Op mijn zestiende ben ik pas richting voetbal gegaan. Naast allerlei andere werkzaamheden ben ik toen ook begonnen met het fluiten van jeugdwedstrijden.”

Lekker gevoel
Snel stond Kuijntjes ook tussen de seniorenteams. Hij kreeg de smaak te pakken en schreef zich in voor de scheidsrechterscursus. En sinds die tijd is hij dus helemaal verknocht aan het vak. “Ik vind het gewoon heel leuk om leiding te geven aan twee teams. Je bent onderdeel van het spel. Het geeft een lekker gevoel als je na afloop complimenten krijgt. En het is voor mij ook gewoon topsport hoor. Ik train er hard voor.”

Willem Kuijntjes weet inmiddels dat een scheidsrechter het in het voetbalwereldje niet snel goed doet. Bij een ‘verkeerde’ beslissing is de wereld te klein. “Ik sluit me af van allerlei geschreeuw. Ik concentreer me helemaal op de wedstrijd. De spelers zijn dan even geen vrienden.”

Persoonlijkheid
Anno 2012 is ‘het vak’ niet zo gemakkelijk, beaamt Kuijntjes. “Je moet in een normale wedstrijd tussen de veertig en zestig beslissingen nemen en die moeten goed zijn. Je mag geen cruciale fouten maken. Dan heb ik het over een normale wedstrijd.”

Gele en rode kaarten horen bij het vak van Willem Kuijntjes. Is hij een man van ‘veel geel’? “Je hebt eerst je persoonlijkheid waar je iets mee kunt doen en daarnaast ook je mond. Verder is er nog iets van preventief fluiten. Ik trek een kaart wanneer het een kaart is, geheel conform de regelgeving.”

Lat hoog
Willem Kuijntjes heeft voor zichzelf de lat hoog gelegd. “Ik wil de top halen. Ik ben nog jong en alle niveaus liggen nog open”, stelt hij helder. En als zich ooit de kans voor doet om als leidsman het betaald voetbal binnen te stappen? “Als ik die kans krijg, grijp ik ‘m met beide handen aan”, klinkt het stellig. Willem Kuijntjes is op en top arbiter. “Het is een hobby van me, maar ik wil ook presteren.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

Afbeelding
Vandalen houden huis in kleedkamers Spirit 21 uur geleden
Logo
• Anton van der Stelt.
Anton van der Stelt voor derde keer hoofdtrainer van Bergambacht: 'Zie deze uitdaging met vertrouwen tegemoet' 23 uur geleden
• In de 2e klasse G zijn Roda Boys en Nivo Sparta de voornaamste titelkandidaten.
Beslissingswedstrijd bij gelijk eindigen in eindstand is nauwelijks denkbaar 29 apr, 07:15
• Vincent van Lopik (r) vorig seizoen in actie tegen SV Meerkerk.
Vincent van Lopik neemt na veertien jaar afscheid van hoofdmacht Hardinxveld 28 apr, 09:54
Afbeelding
Unitas schrijft voor nieuw seizoen team onder 23 jaar in 27 apr, 08:30
Afbeelding
Unitas begroet met de komst van Tom Dam opnieuw speler van DHSC 26 apr, 13:13