• De nieuwe hoofdtrainer van Achilles Veen, John Karelse.
• De nieuwe hoofdtrainer van Achilles Veen, John Karelse. Foto: Jan Noorlandt

Achilles Veen-trainer John Karelse: 'We willen bij de top meedraaien'

Nieuws Voorbeschouwingen 1.580 keer gelezen

VEEN • Zaterdag begint Achilles Veen met de uitwedstrijd tegen Spijkenisse aan de nieuwe competitie. "We willen bij de top meedraaien", is vooralsnog de doelstelling van de nieuwe trainer John Karelse.

Met John Karelse (49) heeft Achilles Veen een man met een schat aan voetbalervaring aangetrokken. Als keeper was hij een icoon bij NAC en als trainer blaast de inwoner van Ulvenhout ook al een aantal jaren zijn toontje mee. Hij lijkt te passen in de Veense cultuur. Houdt niet van fratsen en is meer de man van 'niet lullen maar poetsen.'

Achilles Veen is nu een nieuw traject voor Karelse. De zaterdaghoofdklasse is voor de geboren Zeeuw ook nieuw. Op de vraag welke clubs in de hoofdklasse titelfavoriet zijn, moet hij passen. "Nog geen flauw idee. Ik weet echt niet of clubs sterker zijn geworden. Ik hoorde bijvoorbeeld dat bij Zwaluwen, toch vorig jaar een topper, veertien spelers zijn weggegaan. We wachten wel af."

Versterkt
Bij Achilles Veen lijkt Karelse - die na NAC (441 wedstrijden) nog keepte bij Newcastle United en AGOVV - qua personele bezetting met zijn neus in de boter te zijn gevallen. Het team is danig versterkt en gezien de resultaten in de oefencampagne alsmede het visitekaartje dat in het bekerduel met Hercules werd afgegeven, zijn de verwachtingen bij de buitenwacht best hoog. De derde divisie lonkt, zou je zeggen.

Karelse trekt vooralsnog geen grote broek aan. "We willen bij de top meedraaien. We hebben inderdaad veel kwaliteit. We kijken wel hoe we erin zitten en hoe ver we komen."

27 spelers
Liefst 27 spelers telt zijn selectie. Met het aantrekken van spelers met bijna allemaal derde divisie-ervaring is het euvel, te krappe selectie, wat in de laatste jaren Achilles de nek omdraaide, voltooid verleden tijd. Door de komst van Diego Meerveld, Kevin van Kempen, Vincent van Hoof (allen OJC Rosmalen), Teun Sebregts (UNA), en Wesley Hereijgers (Kozakken Boys) bovenop de al bestaande groep is er een luxeprobleem ontstaan.

"Dit heb ik in mijn trainerscarrière en ook in mijn profcarrière als speler nog niet meegemaakt dat de kwaliteit van de spelers zo dicht bij elkaar zit. Het verschil tussen nummer één en nummer twintig is bij wijze van spreken nihil."

Alle speelwijzen
Door die brede selectie heeft Karelse extra wapens in handen. "We kunnen de tegenstanders nu met alle speelwijzen bespelen." Hij noemt het duel met Hercules als voorbeeld. "Toen toonde Sen Aerts zich als de perfecte spits. Maar ik kan me voorstellen dat we tegen ploegen die sterk inzakken een 'kleerkast' als Kevin van Kempen nodig hebben."

Het houdt wel in dat hij nogal eens wat spelers teleur moet stellen. Dat wordt dus goed communiceren.

"Ik kan en zal goed uitleggen waarom ik in een bepaalde wedstrijd voor een bepaalde speler kies. En ze kunnen ook altijd bij me aankloppen. Ik loop nergens voor weg. De competitie is bovendien lang. We hebben veel spelers nodig. Daarnaast zullen we ook veel interessante oefenwedstrijden plannen en hebben we ook de bekerwedstrijden nog."

Steeds fitter
Karelse verwacht dat de spelers zelf er voor zorgen dat ze meerwaarde hebben door hard te blijven trainen en door steeds fitter te worden. Zelf karakteriseert hij zich als een trainer die altijd wil winnen. "Daar gaat het om. De rest is niet belangrijk", onderstreept hij.

Tijdens zijn eigen voetballoopbaan stond bij Karelse discipline hoog in het vaandel. Het legde hem geen windeieren. Momenteel heeft hij naast het trainerschap bij Achilles geen verplichtingen. "Ik heb nooit een Ferrari gekocht. Geen buitensporige dingen gedaan. Altijd alles op de bank gezet…"

Samen
John Karelse grote baas bij Achilles. Zo zal hij het niet verwoorden en zich gedragen. "We doen het samen. Daar hoort de assistent-trainer bij, de elftalleider bij, enzovoort. De nummer 27 is daarbij net zo belangrijk als de nummer 1."

Naast het hoofdtrainerschap spant Karelse zich ook in voor de jeugdafdeling van Achilles. "De jeugdtrainers zijn vrijwilligers waar de club trots op is. Die help ik functioneel. Nee, ik train geen jeugdelftal."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

Afbeelding
Maar liefst drie regiospelers vonden afgelopen weekend viermaal het net 23 minuten geleden
• Arjan van Helden en Jari Colijn op het complex van Wilhelmina'26.
Van kantinefeest naar grote feesttent: 'Ik kan alvast verklappen dat we voor het jubileumjaar in 2026 grote plannen hebben' 19 uur geleden
Logo
• Henk Donga is ook komend seizoen trainer van Leerdam Sport'55.
Henk Donga vindt als trainer van Leerdam Sport'55 het plezier terug: 'Mijn LRC-verleden speelt geen enkele rol' 24 apr, 18:01
• Jermaine Maas (l)  in duel met Iain Brands.
Selectie Nivo Sparta voor volgend seizoen nagenoeg compleet: Jermaine Maas en Agonis Hoti nieuwkomers 24 apr, 17:57
Afbeelding
RVC'33 zoek jou! vacatures 24 apr, 10:41
Afbeelding
Jesse Graumans en Cornee van de Grint eerste versterkingen Roda Boys 24 apr, 09:31