Logo regio-voetbal.nl
Foto: Stockfoto 123RF
ingezonden mededeling

Voetbalblessures en de zorgverzekering

  •   keer gelezen   Nieuws

Elke week raken er behoorlijk veel voetballers uit het amateurvoetbal tijdens de trainingen of wedstrijden geblesseerd. Nadat de eerste schrik voorbij is en je bij de huisarts of de spoedeisende hulp bent geweest komt al snel de vraag: wie gaat dat betalen?


Dat is gelukkig simpel te beantwoorden. De kosten van elke sporter met een standaard zorgverzekering, dus ook van een voetballer die een blessure oploopt, en daarvoor naar de huisarts of het ziekenhuis moet, worden vergoed. De huisarts wordt altijd volledig vergoed. Voor de spoedeisende hulp geldt dat die alleen vergoed wordt als de kosten hoger zijn dan het eigen risico.

Hoe is het eigen risico geregeld?
Iedereen moet een zorgverzekering hebben. Dat is verplicht. Daar hoort een eigen risico bij, dat standaard is vastgesteld op ongeveer €380 per jaar. Je kunt ervoor kiezen om het eigen risico te verhogen in ruil voor een lagere premie. Als je geblesseerd raakt en te maken krijgt met zorgkosten, moet je de behandelkosten tot aan het eigen risico zelf betalen. Alle kosten die daar bovenop komen worden vanuit de basisverzekering vergoed. Niet voor alle zorgkosten wordt eigen risico in rekening gebracht. De huisarts wordt altijd volledig vergoed. En ook voor de fysiotherapeut wordt geen aanspraak gemaakt op het eigen risico.

De kosten van blessurebehandelingen bij de fysiotherapeut
Behandelingen bij de fysiotherapeut hebben een aparte status bij de zorgverzekeraars. Fysiotherapie wordt alleen vergoed uit de basisverzekering bij de behandeling van chronische klachten. Dat is bij sporters bijna nooit het geval. Dat betekent dat je een fysiotherapeut altijd helemaal zelf moet betalen. Als je verwacht dat je jaarlijks een aantal keren fysiotherapie nodig hebt kun je je daarvoor aanvullend verzekeren. De premie is afhankelijk van het aantal behandelingen dat wordt vergoed. Bij aanvullende verzekeringen voor fysiotherapie wordt geen aanspraak gedaan op het eigen risico. Voor hoeveel behandelingen je je het beste kunt verzekeren kun je overleggen met je fysiotherapeut.

Aanvullende verzekeringen voor voetballers
Voor de meeste blessures die op het voetbalveld ontstaan is een behandeling door de fysiotherapeut vereist. Die behandelingen zitten niet in de basisverzekering en daarom moet je he daarvoor als voetballer aanvullend verzekeren. Deskundigen adviseren om je voor minimaal 12-18 behandelingen per jaar te verzekeren. Dat lijkt misschien veel, maar als je een blessure aan de kruisband of meniscus moet laten behandelen zit je daar zo aan. Voor kinderen tot 18 jaar is zo'n aanvullende verzekering minder urgent. Die krijgen vanuit de basisverzekering 9 behandelingen fysiotherapie vergoed, zonder dat dit ten koste gaat van het eigen risico.

Wanneer overstappen naar een nieuwe zorgverzekering?
In de zorgverzekering verandert elk jaar wel het één en ander. Wat, dat wordt altijd rond begin september bekend gemaakt. In de loop van oktober maken de zorgverzekeraars één voor één bekend hoe hoog de premies in het volgende jaar zullen zijn. De nieuwe premies moeten half november bekend zijn. Vanaf moment kun je tot aan het eind van het jaar overstappen naar een andere zorgverzekering 2020. Als je je oude verzekering voor 31 december hebt opgezegd mag je nog tot eind januari van het volgend jaar een nieuwe zorgverzekeraar kiezen.

(ingezonden mededeling)

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Voorbeschouwingen

Proxsys Cup