Logo regio-voetbal.nl
• Burgemeester Servaas Stoop kreeg dinsdagavond tijdens de raadsvergadering uit handen van een Rhelico-jeugdlid een petitie met 1500 handtekeningen overhandigd.
• Burgemeester Servaas Stoop kreeg dinsdagavond tijdens de raadsvergadering uit handen van een Rhelico-jeugdlid een petitie met 1500 handtekeningen overhandigd. (Foto: Dick Aanen)

Rhelico: petitie met 1500 handtekeningen voor veiliger oversteek N327

  •   keer gelezen   Nieuws

RUMPT • De maat is vol voor inwoners van West Betuwe en de bespelers van sportpark Boutenstein: de gevaarlijke kruising bij het complex moet worden aangepakt.


Tennisvereniging Rhelico en voetbalvereniging Rhelico uit Rumpt en de Ida Gerhardt Academie uit Geldermalsen doen een dringend beroep op gemeente West Betuwe en provincie Gelderland om de onveilige oversteek van het fietspad langs de provincialeweg N327 naar de Boutensteinseweg nu eindelijk aan te pakken.

Directe aanleiding is een ernstig ongeluk dat woensdagavond 15 januari plaats vond, waarbij een 15-jarige scholier gewond raakte. Beide verenigingen en de school startten een petitie die inmiddels meer dan 1.500 keer is ondertekend. Dinsdag werd de petitie aangeboden aan raad en college.

Lastig inschatten
"De maat is vol", zegt Wendy de Wild, bestuurslid van rvv Rhelico. "Het is op die kruising voor fietsers nauwelijks mogelijk veilig over te steken. De plek is niet verlicht en niet gemarkeerd. Het gaat om een drukke weg waar stevig door wordt gereden. Zeker voor kinderen is het lastig om in te schatten of ze veilig over kunnen steken."

"Leden van de tennisvereniging maken gebruik van deze oversteekplaats, dat geldt ook voor onze leden als ze gaan trainen en op zaterdag als er wedstrijden zijn. Voor kinderen die in Geldermalsen op school gaan, is de Boutensteinseweg de kortste verbinding richting Haaften en Hellouw. Ook voor automobilisten is het een vervelende plek. Je schrikt je naar als er plotseling een fietser voor je auto opduikt."

Volgens De Wild zijn er de afgelopen jaren diverse 'bijna-ongelukken' gebeurd. "Die liepen steeds goed af. Maar in een half jaar tijd is het nu twee keer mis gegaan. Begin juni 2019 werd een overstekende fietser ernstig verwond. En onlangs vond opnieuw een aanrijding plaats tussen een 15-jarige jongen die uit school kwam en een auto."

Een andere jongen die met de scholier meereed, bleef ongedeerd. De Wild wil vanwege privacyredenen niet ingaan op de identiteit van de jongen die gewond raakte en ook niets zeggen over de aard van zijn verwondingen. "Maar het was een heftige aanrijding."

Petitie
Het ongeval was voor beide bespelers van sportpark Boutenstein aanleiding om in actie te komen. "Onze leden kwamen met het idee een petitie te starten. Dit probleem speelt al zo lang. Vorig jaar heeft de gemeente een enquête uitgezet onder de inwoners over hun veiligheidsbeleving rond deze weg. Veel leden wezen deze kruising aan als bijzonder risicovol."

Maar tot nu toe gebeurde er niets. "De gemeente wees naar de provincie en de provincie liet weten dat de kruising aan de veiligheidsnormen voldoet. Dat zal best, maar de situatie voldoet niet aan onze normen. Daar zijn beide ongevallen het beste bewijs van."

Het onderwerp lééft enorm in de regio, constateert De Wild. "De petitie werd binnen de kortste keren ruim 1.500 keer ondertekend, uit alle dorpen in de buurt krijgen we positieve reacties."

Per direct actie
Beide verenigingen schreven bovendien een brief naar de gemeente, waarin met klem werd gevraagd om 'per direct' een tijdelijke stoplichtinstallatie te plaatsen in afwachting van een structurele oplossing. "Elk ongeval is er een te veel. We rekenen op uw hulp om onze jeugd veilig over te laten steken."

De Wild: "Het schijnt dat verkeersdeskundigen de plaatsing van een verkeerslicht niet zien zitten. Maar: een rotonde mag ook van ons. Als het maar veilig wordt."

Wendy de Wild is positief over de reactie van de gemeente. "Wethouder Ed Goossens is bij beide verenigingen langs geweest. Hij stelt zich zeer constructief op en heeft beloofd met de provincie in gesprek te gaan. We waarderen dat bijzonder. We hopen van harte dat er nu eindelijk een oplossing komt."

André Bijl

Ontvang 'm elke week gratis >

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Voorbeschouwingen

Proxsys Cup