De With (HSSC'61) en Fierens (sc Everstein): 'Dit zijn de leukste wedstrijden' [voorbeschouwing] | Voetbalnieuws uit de regio, altijd actueel
Logo regio-voetbal.nl
• Hens de With (m) luistert, trainer Gerrit Molenaar doceert.
• Hens de With (m) luistert, trainer Gerrit Molenaar doceert. (Jeroen de Bruin / DBRN Fotografie)
voorbeschouwing Voorbeschouwingen

De With (HSSC'61) en Fierens (sc Everstein): 'Dit zijn de leukste wedstrijden'

  •   keer gelezen   Nieuws

HEI- EN BOEICOP/EVERDINGEN • Hens de With (HSSC'61) en Rick Fierens (sc Everstein) horen bij het meubilair van hun clubs. Ze kijken uit naar de derby van zaterdag.


De derby tussen HSSC'61 en sc Everstein staat zaterdag weer op het programma. Hoewel altijd beladen, is er geen sprake van haat en nijd tussen beide clubs. "Bij mij in ieder geval niet en dat geldt voor zeker 90% van de leden van beide clubs", zegt Hens de With.

Clubicoon
De With is momenteel al voor het zevende seizoen leider van het eerste elftal van HSSC'61, maar hij is natuurlijk niet zomaar een elftalleider. De With speelde vijftien jaar in de Heicopse hoofdmacht en maakte daarin de opmars naar de tweede klasse mee. Daarnaast zit hij in de technische commissie en draait hij zijn diensten achter de bar. Uit zijn mond zal het zeker niet komen, maar De With kan ondertussen best als één van HSSC's clubiconen bestempeld worden.

"Natuurlijk steek ik er veel tijd in, maar dat doet er helemaal niet toe", zegt De With bescheiden. "Ik vind het allemaal hartstikke leuk om te doen. Ik heb altijd geweten dat ik op een dag leider zou worden. Alles rond het eerste elftal vind ik leuk om te doen. Als het daar goed gaat, gaat het vaak met de hele club goed."

Pijnlijk
Toen De With in het seizoen '94-'95 debuteerde, speelde sc Everstein op een hoger niveau. Later kwamen ze elkaar vaak tegen. "Altijd heel leuke wedstrijden om te spelen en zeker ook leuk om te winnen", zegt De With, die in die derby's als middenvelder zijn doelpuntjes wist mee te pikken. "Eén nederlaag staat me helder voor de geest. Zij werden met een 5-0 zege tegen ons kampioen. Ik was aanvoerder en heb ze netjes een bosje bloemen gegeven. Ik misgun sc Everstein niks, maar had liever gehad dat ze een week later die titel wonnen."

Dit jaar gaat HSSC'61 na twee zeges met een goed gevoel de wedstrijd in. "Hij gaat ook echt ergens om. Als we winnen, komen we op doelsaldo net boven Everstein te staan", weet De With. "Dat is ook het leukst, als we aan elkaar gewaagd zijn. We hebben nog wat goed te maken, want de vorige nederlaag was wel pijnlijk (HSSC'61 stond tien minuten voor tijd nog met 0-2 voor, maar verloor met 3-2, MvH). Ik ga voor een zuinige overwinning van HSSC'61", besluit De With.

Kleine overwinning
Net als De With is ook sc Eversteins centrale verdediger Rick Fierens (27) een kind van zijn club. Hij is een van de vele spelers van SC Everstein die tot de inboedel van de club horen, miste slechts één van de derby's tegen HSSC '61 die de laatste vijf seizoenen zijn gespeeld. "Ofschoon de Heicoppers licht favoriet zijn reken ik toch op een kleine overwinning van ons."

Fierens stroomde na zijn overgang naar de senioren meteen in bij de selectie, die naar de eerste klasse was gepromoveerd. "Trainer Dennis van der Steen gaf me veel vertrouwen en veel speeltijd. Samen met Dennis Heijkamp voetbalde ik meestal centraal achterin. Hij was een ervaren verdediger waar ik veel van heb geleerd. In dat debuutseizoen deden we het niet eens zo slecht. Pas na een beslissingswedstrijd tegen Zaamslag vlogen we uit de eerste klasse."

Maar dat is inmiddels acht seizoenen geleden. Omdat sc Everstein lange tijd op een hoger niveau voetbalde dan HSSC'61 heeft het lang geduurd voor de derby op de rol stond. "Ik herinner me dat we een keer in de winterstop tegen hen hebben geoefend. Toen we met 7-1 vóór stonden zijn we er maar mee gestopt."

In balans
Maar zo groot als toen zijn de verschillen al lang niet meer. Vanaf 2015/2016 zijn beide clubs steeds in dezelfde poule ingedeeld. Sindsdien hebben ze negen keer tegenover elkaar gestaan, en de balans is in evenwicht: vier keer winst, vier keer verlies en één keer gelijk. De enige wedstrijd die Rick Fierens miste werd met 1-4 verloren.

"sc Everstein voetbalde veel beter, maar HSSC'61 was effectiever. Met vier treffers deed Arwin van Soest ons de das om. Destijds leefde ik voor het voetballen en stond er veel spanning op die derby's. Nu heb ik ook te maken met werk- en thuissituatie en sta ik er veel nuchterder in. Maar het zijn en blijven aparte wedstrijden waar we ons nooit voor hoeven op te laden. Bij HSSC '61 zijn de broertjes Van Dam terug van blessures en dat zie je terug in de uitslagen. Het is een heel complete ploeg, met meer automatismen dan sc Everstein. Toch reken ik op een kleine zege van ons."

Maarten van Hoogevest
Freelance-redacteur Regio-Voetbal en Het Kontakt Leerdam
Volg @MvanHoogevest op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis >

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Voorbeschouwingen

Proxsys Cup