• De nieuwe Drechtstreek-trainer Paul Koster.
• De nieuwe Drechtstreek-trainer Paul Koster. Foto:Richard van Hoek Fotografie

Paul Koster op zijn plaats bij Drechtstreek

18 sep 2020, 12:00 Nieuws Voorbeschouwingen 841 keer gelezen

PAPENDRECHT • Als een gekooide leeuw; zo voelde Paul Koster zich gedurende de coronacrisis. Nu mag hij los! Met zijn nieuwe club Drechtstreek. “Ik kan niet wachten tot de competitie begint.”

Paul Koster (47) geniet. Van zijn elftal. Van het enthousiasme om zich heen. Van de levendigheid van sportpark Oostpolder, waar alle velden deze doordeweekse avond gevuld zijn met jeugdspelers.

“Dit is waar het in voetbal om draai: enthousiasme”, stelt de trainer terwijl hij om zich heen kijkt. “En dat sprak me ook meteen aan in het eerste gesprek dat ik voerde over mijn eventuele komst naar Drechtstreek. Het bestuur, de technische commissie, de selectie; ze wíllen echt iets met hun club.. En ik ga mijn uiterste best doen om een steentje bij te dragen aan dat proces.”

Uitdaging
Koster kwam met Drechtstreek in contact na afloop van een oefenwedstrijd tussen het eerste elftal en FC Dordrecht O19, het team dat hij vorig seizoen náást RCD trainde.

“Daar ontstond inderdaad een soort ‘flirt”, glimlacht de coach. “Het was een leuk en open gesprek over de richting die de vereniging op wil. Ik liet merken dat ik open stond voor een nieuwe uitdaging en de rest ging eigenlijk vanzelf. En nu sta ik voor de groep.”

Meerdere opties
Het kostte Paul Koster niet al teveel moeite om na pas één jaar afscheid te nemen van RCD. “Ik heb daar op zich prettig gewerkt, maar merkte gaandeweg ook dat mijn ambities niet parallel liepen met die van de selectie. Dan moet je eerlijk durven zijn en dat heb ik gedaan. Ik wil als trainer vooruit. Er waren meerdere opties, maar ik koos voor Drechtstreek. Afgaande op mijn bevindingen gedurende de eerste maand op Oostpolder, mag ik vaststellen dat ik de juiste keuze heb gemaakt.”

“De spelersgroep maakt een uitstekende indruk op me. De jongens hebben stuk voor stuk de bereidheid om er hard voor te willen werken. Dat is een prima basis. Je ziet die geestdrift niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten. De spelers hebben een mooie onderlinge band en een positieve ‘groepsnorm’, waarbij ook de nieuwkomers perfect aansluiten. Einzelgängers zie je hier niet. Het grootste deel van onze selectie heeft een lang Drechtstreek-verleden en dat zie en voel je.”

Voorspelling
Voorspellingen over de rol van Drechtstreek in de competitie wil Paul Koster niet doen. “Dat heeft geen zin”, zegt hij. “Wat ik wél weet is dat we in een mooie afdeling uitkomen met verschillende clubs uit de regio. Wieldrecht en EBOH behoren zo op het eerste gezicht tot de favorieten. Ook Wilhelmina’26, Woudrichem en Roda Boys zouden wel eens ‘in de bovenkant’ kunnen gaan meedraaien. Voor de rest durf ik het niet te zeggen. Het zou mooi zijn als we een rol van betekenis kunnen spelen, maar we moeten ook constateren dat Drechtstreek het vorig seizoen niet altijd even gemakkelijk had in de tweede klasse, Hoe we er werkelijk voor staan, zie je pas wanneer de strijd om de punten is losgebarsten.”

Speelwijze
De voorbije weken benutte Paul Koster om een deels nieuwe speelwijze te implementeren. “Veel wil ik daar niet over zeggen, want de concurrentie leest mee, ha ha”, lacht de Dordtenaar in Papendrechtse dienst. “Wat ik wel kwijt wil is dat we wat meer ‘naar voren’ willen gaan voetballen en niet te snel de lange bal willen hanteren. De sleutelwoorden zijn in ieder geval: dynamiek, positiespel en inzicht. Ik denk dat deze groep dat in zich heeft en ik zie het er in de voorbereiding ook zeker in fases uitkomen.”

“Alle trainingen zijn gebaseerd op hoe we willen voetballen. Ik begeleid dat proces op mijn eigen wijze. Mijn aanpak is rustig en duidelijk naar de spelers toe. Je zult me niet snel als een razende tekeer zien gaan op een training of langs de lijn tijdens een wedstrijd. Ik zie daar geen meerwaarde in. Sommige mensen zullen mijn gedrag misschien ‘als aardig en lief’ betitelen, maar ik zie dergelijke kwalificaties als een compliment.”

Rick den Besten

Hoofdredacteur Het Kontakt Edities en (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard en Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Laatste nieuws

Afbeelding
Speelschema zaalvoetbaltoernooi om Proxsys Cup 1 uur geleden
Afbeelding
VV Dilettant en Bert Potuyt per direct uit elkaar 19 uur geleden
Afbeelding
LRC ontvangt Nivo Sparta, Lekvogels met Ton Delfgou naar Spijk Voorbeschouwing gisteren
Afbeelding
Denny van Geffen met NOAD’32 tegen Kerkwijk, GRC 14 krijgt hun oud-trainer Piet de Kruif op bezoek voorbeschouwing Altena 25 nov, 11:00
Afbeelding
Verschillende belangen bij Schelluinen-Papendrecht, volgende topper voor De Alblas bij SV Meerkerk voorbeschouwing Alblasserwaard 25 nov, 07:15
Afbeelding
Ton Delfgou tot einde van het jaar tussenpaus bij Lekvogels 24 nov, 22:13