Logo regio-voetbal.nl
<p>&bull; Beeld van sportpark Souburgh tijdens de lockdown in maart.</p>

• Beeld van sportpark Souburgh tijdens de lockdown in maart.

(Foto: Richard van Hoek)

Alblasserdam-voorzitter Arjan Maat: ‘We gaan niet bij de pakken neerzitten’

  •   keer gelezen   Nieuws

WEST-ALBLASSERWAARD • Sportwedstrijden zonder publiek. De kantine permanent dicht. De aangescherpte coronamaatregelen van het kabinet mogen op zijn minst ‘ingrijpend’ worden genoemd voor alle sportverenigingen.


“We zagen dit nieuws aankomen””, zegt Arjan Maat, voorzitter van vv Alblasserdam. “Het aantal coronabesmettingen nam drastisch toe, dus was het geen verrassing dat de overheid ‘iets’ zouden gaan doen. Zelf hadden we al voor het nieuws bekend werd, besloten de deur van onze kantine tot 31 december dicht te doen. Er vinden alleen nog wedstrijdbesprekingen plaats voor onze selectie. De toiletvoorzieningen zijn in geval van hoge nood bereikbaar. Voor mensen die wat wilden drinken hadden we buiten pagodetenten geplaatst. Met de tentenleverancier hebben we een ‘pandemieclausule’ afgesproken. Dat komt nu goed uit, want het is voorlopig drie weken over en sluiten omdat we geen publiek mogen toelaten op ons complex.” 

Halt toeroepen
“Natuurlijk kost deze coronacrisis ook een vereniging als Alblasserdam veel geld. Gelukkig we in financieel opzicht gezond, maar het doet wél pijn dat we geen kantine-inkomsten hebben. Het belangrijkste nú is echter dat er nog gevoetbald kan worden. We gaan dan ook niet bij de pakken neerzitten. Daar koop je niets voor. We moeten dealen met de huidige situatie, die wel eens langer zou kunnen gaan duren dan de door het kabinet genoemde drie weken. In de tussentijd hopen we dat het aantal besmettingen tot staan wordt gebracht. Want daar doen we het allemaal voor met z’n allen: corona een halt toeroepen.”

Saai en ongezellig
Bij De Zwerver denkt men er hetzelfde over, maakt voorzitter Arjan van Gemerden duidelijk. “Natuurlijk is dit een heel lastige situatie. Een dichte kantine betekent uiteraard een flinke derving van inkomsten en een leeg sportpark is uitermate saai en ongezellig. Er is echter geen keuze. Als we nu in Nederlands niets doen dan komen we nooit van corona af. Ook ik ben bang dat drie weken te kort zullen zij om de besmettingscijfers en het R-getal omlaag te krijgen. Zelf verwacht ik dat we pas na de winterstop af zullen schalen qua maatregelen.”

Ook De Zwerver zet in op handhaving van de maatregelen. Met andere woorden: er komt niemand zomaar het sportpark op en spelers worden geacht zich thuis in hun voetbaltenue te hijsen en daar ook na afloop van een wedstrijd of training te douchen. Daarnaast is publiek de komende drie weken niet welkom op De Schans. “Ook daar houden we strikt de hand in”, zegt Van Gemerden. “Jeugdteams die hier komen voetballen mogen maximaal drie begeleiders mee nemen. Meer mensen komen hier niet binnen, helaas.”

De Zwerver heft genoeg vlees op de botten om de komende drie weken zonder kantine-inkomsten te overleven. “We hebben gelukkig de eerste maanden van dit seizoen aardige omzetten geboekt”, weet Arjan van Gemerden. “En in zijn algemeenheid hebben we een zuinig beleid gevoerd, maar we beseffen ook dat deze situatie geen maanden meer moet duren, want dan is de kans aanwezig dat we kopje onder zullen gaan. Maar goed, dat is geen exclusief probleem van De Zwerver. Ik denk dat vrijwel iedere sportvereniging in deze tijd met dergelijke zorgen leeft.”

Stip op de horizon
Voorzitter Steven Wierckx va het Papendrechtse Drechtstreek zegt op de website van zijn club: ‘De maatregelen die nu nodig zijn om het coronavirus weer onder controle te krijgen, doen pijn. Drie weken geen toeschouwers langs de lijn op ons sportcomplex. Drie weken lang staat het èchte verenigingsleven (weer) even stil. Trouwe supporters en vrijwilligers hebben de komende drie weken geen toegang tot ons terrein. Drie weken lang kunnen ouders en opa’s en oma’s hun (klein)kind niet aanmoedigen. Drie weken lang geen inkomsten voor de penningmeester...”

“Maar wat is drie weken als we daarmee voorkomen dat er meer mensen ziek worden? Als je drie weken op vakantie bent geweest, roepen we allemaal achteraf dat ‘de tijd is omgevlogen’ en dat het ‘veel te kort’ was. Dus deze aankomende drie weken komen we ook zeker door. Laten we dat maar als stip op de horizon zien dan.”

Jan Timmer,
Freelance-redacteur Het Kontakt Krimpenerwaard, Klaroen.nl en Regio-Voetbal
Volg @jtimmertekst op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis >

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Voorbeschouwingen

Proxsys Cup