Afbeelding
Foto: Kontakt Mediapartners
update

KNVB houdt optie hervatting competitie nog open met voorbereiding van vier à vijf weken

3 feb 2021, 16:11 Nieuws 1.750 keer gelezen

REGIO • De KNVB gaat er nog steeds vanuit -ondanks waarschuwingen voor een derde coronagolf- dat de competitie in de A-categorie mogelijk kan worden hervat, blijkt uit de woensdag gepresenteerde routekaart. De voetbalbond gaat hierbij uit van een minimale voorbereiding van vier à vijf weken.

Lees ook:

www.regio-voetbal.nl/nieuws/algemeen/237167/uit-nieuwe-routekaart-kabinet-blijkt-dat-hervatten-amateurcompe

Veel trainers pleitten eerder voor een voorbereiding van zes tot acht weken. Bij een kortere voorbereiding wordt gevreesd voor een blessuregolf. Bij veel clubs wordt er niet meer getraind sinds dat bij de senioren alleen nog in tweetallen mag.

Op social media van diverse voetbalwebsites wordt vol ongeloof gereageerd: ‘’Ze geloven nog in sprookjes, je mag blij zijn dat je in september weer mag gaan voetballen’. En: ‘Geef de clubs duidelijkheid. Dit seizoen is gewoon over’.

De KNVB meldt woensdagmiddag:

Nadat het kabinet dinsdag de routekaart met coronamaatregelen heeft gepresenteerd, kan de KNVB dit vandaag opvolgen met de eigen routekaart voor het amateurvoetbal. Hierin speelt de onzekerheid rondom de ontwikkeling van het coronavirus de hoofdrol. 

Veel scenario’s zijn hierdoor eerder al gesneuveld, maar het doel van de KNVB blijft om opties open te houden en iedereen zoveel mogelijk te laten voetballen als dat (weer) kan. Sportiviteit blijft de leidraad.

Hervatting mogelijk
Alleen voor de categorie A is er nog een optie om de eerder gestarte competities dit seizoen te hervatten als de eerste seizoenshelft nog kan worden uitgespeeld. In dat geval geeft het sportieve aspect de doorslag (eerdere wedstrijden zijn niet voor niets gespeeld) en dan zijn promotie en degradatie nog mogelijk.

In de routekaart van het kabinet staat dat volwassenen vanaf het eerstvolgende risiconiveau (‘ernstig’) weer volledig mogen trainen met maximaal een elftal. Hierdoor blijft de optie – ondanks alle onzekerheden – bestaan dat de competities voor de categorie A dit seizoen alsnog afgerond kunnen worden.

10-11 april
De KNVB hanteert voor de senioren veldcompetities in categorie A een uiterste startdatum in het speelweekend van 10 en 11 april en een minimale voorbereidingsperiode waarin zonder beperkingen getraind kan worden (vanaf risiconiveau ‘ernstig’) van 4-5 weken. Trainen zonder beperkingen zou in dat geval mogelijk moeten zijn vanaf 10 maart.

Voor de jeugd uitkomend in de categorie A is de uiterste startdatum van de competities in het speelweekend van 17 en 18 april. Omdat het grootste deel van deze teams op dit moment al zonder beperkingen kunnen trainen, geldt voor hen een kortere voorbereidingsperiode van 2-3 weken. Alle jeugdteams (incl. O19) moeten in dat geval vanaf 24 maart zonder beperkingen kunnen trainen.

Voor het zaalvoetbal geldt een uiterste startdatum van 19 april. Ook voor de zaalteams wordt een minimale voorbereidingsperiode gehanteerd waarin zonder beperkingen getraind kan worden van 4-5 weken. Vanaf 22 maart moeten in dat geval de zaaltrainingen kunnen starten.

Mocht in de eerstvolgende coronapersconferentie van 23 februari blijken dat er niet afgeschaald kan worden naar het risiconiveau ‘ernstig’, dan worden alle competities in de categorie A definitief niet meer hervat.

Klik hier voor de KNVB-routekaart

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app