• Ger Versteeg en Lejan Duran.
• Ger Versteeg en Lejan Duran. Foto: wijntjesfotografie.nl

VV Haastrecht stelt viering eeuwfeest uit

19 apr 2021, 17:00 Nieuws 719 keer gelezen

HAASTRECHT • VV Haastrecht bestaat woensdag 21 april 100 jaar. De viering van het eeuwfeest schuift op naar een later tijdstip.

Een jubileumcommissie ging eind 2019 aan de slag en stelde een omvangrijk programma -met onder meer een voetbaltoernooi voor alle leden, een feestavond en veiling- samen. Daar kon een aantal maanden geleden helaas een streep door. 

“Op het laatst waren alle activiteiten opgeschoven en in de week van 21 april gepropt, maar dit bleek door alle coronamaatregelen onmogelijk te organiseren,” vertelt bestuurslid Ger Versteeg. “Het enige wat nog kan, is het deze week trakteren van onze jeugd op een ijsje. We zitten niet bij de pakken neer en wachten op betere tijden.”

Sparta
Glorieuze jaren heeft de jubilaris zeker gekend. Op een stuk land aan de Tiendeweg, dat voor 350 gulden per jaar gehuurd werd, speelde Sparta -tot 1933 was dat de naam van de Haastrechtse voetbalclub- zijn eerste wedstrijden. Ter gelegenheid van de opening van het terrein speelde het toenmalige Sparta op zondag 23 mei 1921, eerste pinksterdag, tegen het Stolkse Vitesse, de voorloper van voetbalclub Stolwijk. Deze eerste ‘El Vlistico’ ging 100 jaar geleden met 0-5 verloren.

De twee behaalde kampioenschappen in de derde en tweede klasse van de Goudse Voetbal Bond in de eerste twee jaar van het bestaan van VVH poetsten die nederlaag weg. In 1935 promoveerde Haastrecht, dat dankzij de Stichting Bisdom van Vliet twee jaar eerder op de huidige accommodatie terecht kon, naar de KNVB.

Gezellig
“Haastrecht is een gezelligheidsvereniging, die een belangrijke plaats in de Haastrechtse samenleving inneemt,” vervolgt secretaris Ger Versteeg, die door het ontbreken van een voorzitter met Martin Breuer (penningmeester), Alex de Jong (onderhoud), Lejan Duran en Remco Snuverink de vereniging bestuurlijk draaiende houdt.

“Op de website is een pagina Haastrecht 100 jaar aangemaakt, waarop foto’s van vroeger verschijnen. Van oud-penningmeester Jac de Korte, die van 1955 tot 1985 de contributie inde, kreeg ik onlangs veel spullen van vroeger. Frappant was een bonnenboekje uit de dertiger jaren, toen voor een zitplaats langs het veld 5 cent neergeteld moest worden. Een reglementenboekje van VV Sparta, dat elk nieuw lid kreeg, verraste ons. De aanwezige spaarbankboekjes geven aan dat de club gecontroleerd met de uitgaven omging. Een rol met toegangskaartjes van 1,50 gulden gebruiken we om de jeugd hun ijsje te laten ‘betalen’ bij Huis den Hoek. Alle attributen komen in een vitrinekast in de kantine ter nagedachtenis aan Jac de Korte, die vorige week helaas is overleden op 90-jarige leeftijd. Zijn vader was een van de oprichters van onze vereniging.”

Haastrecht hoopt aan het einde van dit jaar en anders volgend jaar het eeuwfeest alsnog te vieren. Er is flink gespaard om alle festiviteiten te bekostigen. “De toekomst van Haastrecht zien wij met vertrouwen tegemoet,” durft Versteeg wel uit te spreken.

Wim Kroone

Freelance-redaceur Het Kontakt Krimpenerwaard en Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app