• Bas de Kruijk hoopt met Ameide de lijn van afgelopen najaar weer op te pakken.
• Bas de Kruijk hoopt met Ameide de lijn van afgelopen najaar weer op te pakken. Foto: Rick den Besten

Derby SV Meerkerk-Ameide: ‘Altijd omcirkeld in het schema’

Nieuws Voorbeschouwingen 1.359 keer gelezen

MEERKERK/AMEIDE • Zaterdag wordt de derby tussen SV Meerkerk en Ameide gespeeld. De aanvoerders Youri van Blanken en Bas de Kruijk blikken vooruit.

De ‘Zederik-derby’ is van oudsher een beladen wedstrijd, maar als we de aanvoerders Youri van Blanken en Bas de Kruijk mogen geloven is het toch een stuk minder dan vroeger.

“Als we elkaar tegenkomen, drinken we altijd gezellig een biertje”, trapt Youri af. “Zelfs op vakantie hoor. Een aantal jaren geleden zagen we elkaar in Albufeira en onder de Portugese zon hebben we op de komende wedstrijden geproost. Want speciaal blijft het wel. In de groepsapp wordt na het bekend worden van het speelschema de wedstrijd tegen Meerkerk gelijk omcirkeld”, vult Bas aan.

Vuurwerk
Dat was al zo in de jeugd. “Mijn broer Gerard was een van mijn eerste trainers, die pepte ons wel op als we tegen Meerkerk moesten. Later kreeg ik training van mijn vader Ton, die was mogelijk nog fanatieker. In zijn tijd ging het er heter aan toe. Met mannen als Cor Haars, Wim Labee, Jan Westerhout, die het opnamen tegen Piet Vink en Cor Bot”, weet Bas de Kruijk (26) uit overlevering. “Toen ik jong was, gingen we ook altijd op de fiets naar Meerkerk en dan zaten onze jassen vol vuurwerk.”

Meer publiek
Youri van Blanken (28) knikt. “Zoals Bas zegt, onze generatie is buiten het veld minder fanatiek. Maar binnen de lijnen gaat het er nog wel fel aan toe. Elkaar een beetje uitdagen hoort daar ook bij. Na afloop kunnen we gelukkig een biertje drinken. Voetballen tegen Termei is toch net wat anders dan tegen Heicop, VVAC of Hardinxveld. Er is meer publiek. Eigenlijk is het een nacompetitiewedstrijd in de reguliere competitie.”

Dan weer wel, dan weer niet
Beide middenvelders zijn blij, dat na twee voetbaljaren de huidige competitie wel kan worden afgemaakt. “Het plezier ging er de afgelopen tijd af. Om mij heen hadden veel voetballers daar last van. Dan weer wel en dan weer niet trainen. Een partijtje twee tegen twee en dan waren de spelers vanaf 27 jaar er soms niet bij. Ik liep voor mijzelf, maar had ook telkens weer moeite met opstarten, want je wist niet waarvoor je trainde. Het uitzicht op een competitiewedstrijd was er niet. En opeens ging het snel. Vier keer trainen en we konden aan de bak tegen Dilettant. Het zag er niet uit, ook door de lastige wind was er amper sprake van een voetbalwedstrijd. Tegen Groot-Ammers was ook niet om aan te zien, pas tegen FC Perkouw leek het er weer een beetje. Helaas verloren we zaterdag thuis van VVAC, maar we zijn klaar voor de match tegen Meerkerk”, verzekert Bas de Kruijk.

Meerkerk moet rug rechten
Youri van Blanken kijkt bedenkelijk. “We hadden net voor de verlengde winterstop een goede serie en ook de eerste oefenwedstrijden in 2022 waren veelbelovend. Mooie en dikke overwinningen op Schelluinen, Arkel en Wilhelmina‘26. Er werd ook goed getraind, met af en toe een potje tennis of padel. Maar helaas, tegen VVAC was het ondermaats. Ook tegen Schoonhoven ging het moeizaam, zelfs aan de bal was het niet goed genoeg. Afgelopen week werd een aantal spelers, waaronder ikzelf, getroffen door corona. We hebben de wedstrijd tegen Dilettant moeten afgelasten. Nu moet de focus op Ameide en zullen we de rug moeten rechten.”

Opgestroopte mouwen
Ameide wil daar natuurlijk een stokje voor steken. “Wij gaan voor de volle winst. Met een doelpunt in de laatste minuut of een omstreden penalty, het maakt mij niet uit. We hopen de goede lijn van het afgelopen najaar weer op te pakken. Toen begonnen we goed, het verlies tegen De Alblas was ongelukkig. In die doordeweekse wedstrijd hadden we een beetje pech. Natuurlijk is het knap dat De Alblas nog niet heeft verloren, maar we waren - ook na de rode kaart - niet minder. We scoren niet makkelijk, maar krijgen ook niet snel een doelpunt tegen.”

Youri heeft de tactiek al uitgedacht. “We moeten niet meegaan in hun fysieke spel. Ameide speelt met opgestroopte mouwen en met het mes tussen de tanden. Wij moeten daar onderuit zien te voetballen, met goed positiespel en snel de bal verplaatsen. Met de weer teruggekeerde Floren Streefkerk hebben we een belangrijke speler voorin.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app