• Het eerste team van Drechtstreek in 1961, in de toen gloednieuwe tenues met blauw en wit.
• Het eerste team van Drechtstreek in 1961, in de toen gloednieuwe tenues met blauw en wit. Foto: Aangeleverd

Van het kleine Aviolanda tot het grote Drechtstreek

29 jun 2021, 07:23 Sport 628 keer gelezen

PAPENDRECHT • Bij een jubileum hoort een kleine geschiedenis. Bij het 75-jarige vv Drechtstreek start deze bij het zomeravondvoetbal van Aviolanda in Dordrecht en krijgt een vervolg op de Industrieweg in Papendrecht en vervolgens op de Oostpolder. 

Enkele hoogtepunten.

1946: oprichting en zomeravondvoetbal vv Aviolanda
De voetbalvereniging wordt officieel opgericht op 1 juli 1946 door voorzitter Van Kampen, penningmeester Van der Reyden en secretaris Rietveld. Dit trio vormt ook het eerste bestuur van de personeelsvereniging van vliegtuigbouwer Aviolanda in Papendrecht, die in december van dat jaar wordt opgericht. Naast voetbal krijgt de personeelsvereniging meerdere onderafdelingen, zoals schaken, biljarten, vissen, toneel en tafeltennis.

Na de start neemt Aviolanda met twee elftallen deel aan het populaire zomeravondvoetbal. De voetballers zijn aangewezen op het huren van een veld in Dordrecht. Thuiswedstrijden spelen ze vaak voor veel publiek aan de Zeehavenlaan in Dordrecht.

In 1947 gaan vier spelers met een combinatieteam van Fokker en Aviolanda mee naar Engeland voor een wedstrijd tegen vliegtuigfabriek Hawker-Kingston on Thames. Tot 1954 speelt Aviolanda in het zomeravondvoetbal met maximaal vier teams tegen elftallen van onder meer Bakovenbouw en Lips en kan enkele kampioenschappen bejubelen. Het tenue van Aviolanda toen: een rood shirt met het embleem van Aviolanda en een zwarte broek.

1961: clubtenue wordt half verticaal blauw-wit, 15-jarig jubileum en reisjes
In mei 1960, combineert de club een bezoek aan Esso in Den Haag met uitstapjes naar de Keukenhof en Madurodam, twee vriendschappelijke wedstrijden en een afzakkertje in Rotterdam.

In 1961 wordt het clubtenue veranderd. Geïnspirieerd door de Engelse club Blackburn Rovers wordt het shirt half verticaal blauw-wit in de vorm die we nog steeds kennen, met witte broek en blauwe kousen. Overigens verandert Blackburn Rovers zelf in de loop van de jaren nog wel eens de tint blauw en wisselen blauw en wit op het shirt soms van links naar rechts en andersom. Ook bij Drechtstreek gebeurt dit wel een hele enkele keer, maar dan alleen per ongeluk. Zo is ook op foto’s in deze uitgave wel eens een shirt te zien dat per ongeluk verkeerd om is gedrukt. In Nederland heeft alleen vv Benschop een vergelijkbaar shirt, maar met de blauwe helften linksvoor en rechtsachter. Daar onder een blauwe broek en blauwe kousen.

1971: van vv Aviolanda naar vv Drechtstreek
Hoewel het veld nogal wat te wensen overlaat, brengt Aviolanda een aantal jaren in betrekkelijke rust door op het Slobbengors. De rust wordt wel af en toe verstoord, bijvoorbeeld door regelmatige, bout-, kien-, klaverjas-, dans- en carnavalsavonden en Sinterklaasochtenden. Maar natuurlijk ook door het 25-jarig jubileum dat op 15 mei 1971 wordt gevierd met een jubileumwedstrijd tegen de amateurs van Feyenoord. De wedstrijd wordt gevolgd door een receptie en een dans-feestavond in de kantine van Fokker, met optredens van het Tipsy Trio, accordeon duo Jane and John en zangduo Los Amigos del Parana.

Verder is er weer een jeugdteam actief en vindt een fusie plaats, waarbij vliegtuigfabriek Aviolanda opgaat in Fokker. Als uitvloeisel van deze fusie wordt besloten afscheid te nemen van de naam Aviolanda. Het bestuur komt met de suggestie Pegasus, maar naar een idee van Nico Bravenboer gaat de vereniging vanaf 1971 verder onder de huidige naam: vv Drechtstreek. Ook betekent de fusie het einde van de samenwerking met Aviolanda, waardoor de voetbalvereniging volledig zelfstandig verder gaat en onder meer verplicht wordt eigen statuten op te stellen.

1987: succes voor de eerste jeugdlichting
In 1987 blijkt dat de jeugdafdeling die in 1976 op het Slobbengors na eerdere pogingen echt vaste vorm kreeg resultaat begint op te leveren. A1 bestaat uit spelers die voor een groot deel bij elkaar in dezelfde jeugdteams speelden. In 1987 haalt het elftal onder leiding van oud-speler Philip Beker de finale van het prestigieuze regionale Stem van Dordttoernooi. Zo’n duizend toeschouwers zien dat Drechtstreek het tegen de jeugd van de Dordtse betaald voetbalclub DS’79 de hele wedstrijd moeilijk heeft. Maar met veel inzet en een beetje geluk weet het de stand op 0-0 te houden. In de strafschoppenserie stopt keeper Jan Lorenc drie strafschoppen en is Drechtstreek de winnaar. Bij DS’79 speelt overigens de eerste Drechtstreekspeler mee die een contract kreeg bij een betaald voetbalorganisatie, Emiel Eilbracht. Later zouden ook John den Dunnen (Sparta, FC Zwolle, FC Dordrecht), Leon van Dalen (FC Dordrecht, TOP Oss), Martijn de Jong (FC Dordrecht) en Mark Veenhoven (Sparta) betaald voetbal spelen.

1991: verbijsterende brand maar ook sportief succes
Verbijstering op 21 september 1991 als brand het complex op de Oostpolder in de as legt, nadat de vereniging net uit een diep financieel dal was gekropen en er voor het eerst sinds jaren in groot onderhoud was geïnvesteerd. Alleen de kleedkamers blijven overeind. Vele herinneringen in de vorm van bekers en foto’s, maar ook de administraie gaan verloren. Alleen enkele oude foto’s die waren opgeslagen in een kast in de bestuurskamer – en die gedeeltelijk in deze uitgave te zien zijn – overleven de vlammenzee.

Op de dag van de brand wordt echter al een architect geregeld en een dag later is ook al een herbouwcommissie aan het werk. Tientallen acties brengen de benodigde middelen op tafel om een nieuw gebouw in de stijl van het oude neer te zetten.

2012: promotie naar de eerste klasse
Aan het slot van seizoen 2009/2010 weet het eerste elftal via de nacompetitie in de derde klasse na zeer spannende wedstrijden te promoverennaar de tweede klasse. In mei 2012 bekroont het elftal een mooi voetbalseizoen met een overwinning in een beslissingswedstrijd om het kampioenschap. Drechtstreek verslaat voor 1200 toeschouwers op het complex van vv Woudrichem WNC uit Waardenburg in de verlenging met 2-1. Het team komt daardoor in het seizoen 2012/2013 uit in de eerste klasse en behaalt een zevende plaats, de hoogste eindklassering die het ooit heeft gehaald. Daarna krijgt de vereniging twee degradaties te verwerken, zodat het eerste team het seizoen 2015-2016 uitkomt in de derde klasse. Het overlijden van hoofdtrainer Bill Tukker zorgt tijdens dit seizoen voor verslagenheid.

2021: corona en 75-jarig jubileum
In het seizoen 2016/2017 buigt het eerste elftal de negatieve curve onder leiding van trainer Miguel Munoz met een kampioenschap en promotie naar de tweede klasse om. Op dat niveau komt het eerste elftal van de club ook in het seizoen 2020-2021 nog steeds uit, het seizoen dat werd stilgelegd door corona en waarin ook alle activiteiten op het veld en in de kantine maanden stil liggen. Gelukkig is het wel mogelijk aandacht te besteden aan het 75-jarig jubileum van vv Drechtstreek.

Marcel Sluijter

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app