• Jeffrey Altheer en Sammuel de Almeida, herenigd in Lekkerkerk.
• Jeffrey Altheer en Sammuel de Almeida, herenigd in Lekkerkerk. Foto: Jan Timmer

Voormalige Feyenoord-talenten herenigd bij vv Lekkerkerk

Algemeen Spelerscarrousel 2.696 keer gelezen

LEKKERKERK • Na een onderbreking van vijftien jaar gaan Jeffrey Altheer en Sammuel de Almeida Seip Cardoso weer samen voetballen. Bij zaterdagderdeklasser vv Lekkerkerk om precies te zijn. Een bijzonder verhaal.

Altheer en De Almeida Seip Cardoso leerden elkaar als tieners kennen in de jeugdopleiding van Feyenoord. Jeffrey Altheer werd al op jonge leeftijd gescout bij vv Lekkerkerk en stroomde bij de E-pupillen in, Sammuel de Almeida Seip Cardoso kwam in 2003 over van de Braziliaanse club América, met wie Feyenoord een samenwerkingsovereenkomst had.

"We kwamen in de A1 in hetzelfde team terecht en speelden daarna ruim een jaar samen", vertelt Jeffrey Altheer. "Vervolgens keerde Sammuel terug naar Brazilië om daar voor Cruzeiro te gaan voetballen en stroomde ik door naar de seniorenselectie van Feyenoord. We verloren elkaar uit het zicht."

Verhuisd
En nu is er de hereniging van de voormalige jeugdinternationals.

"Een paar jaar geleden ben ik terug naar Nederland verhuisd", vertelt Sammuel de Almeida Seip Cardoso. "Mijn vrouw komt hier vandaan en we wilden de kinderen graag in Nederland laten opgroeien. Zo kwamen we in Capelle aan den IJssel terecht. Daar heb ik nog een seizoen bij CVV Zwervers gevoetbald. Ik heb toen wel eens teruggedacht aan Jeffrey en wist nog dat hij in Lekkerkerk woonde. Via Facebook lukte het om weer met hem in contact te komen. Het was meteen ouderwets gezellig. Zo leuk zelfs dat we nu vlak bij elkaar wonen en ook weer samen in één team gaan voetballen."

Sammuel de Almeida Seip Cardoso groeide op in Anápolis, een provinciestad niet ver van de hoofdstad Brasilia. Zijn voetbaltalent werd al vroeg ontdekt door América uit Belo Horizonte, welke club een samenwerkingsverband had met Feyenoord. "Ieder jaar gingen er een paar jeugdspelers naar Nederland om daar mee te trainen. Ik was er daar één van."

Koelkastcontract
In Rotterdam dachten ze met 'Sammuel' goud in handen te hebben. Logisch, want hij gold in Brazilië als een groot talent en maakte deel uit van de nationale jeugdselectie.

"Feyenoord bood me een 'koelkastcontract' aan. Zeventien was ik toen. Het was de tijd waarin Mark Wotte en Ruud Gullit de scepter zwaaiden in De Kuip. Ze hadden veel vertrouwen in me. Dat voelde goed. Helaas vertrokken ze na een matig seizoen en bleek dat Feyenoord in de financiële problemen zat. De club hield vervolgens een grote schoonmaak en stuurde alle jonge talenten weg. Pas de generatie na Jeffrey en mij kreeg weer de kans om zich in de hoofdmacht te spelen. Dan praat je over de lichting Wijnaldum, De Vrij, Martins Indy, Fer en Clasie."

"Ik besloot in 2006 terug te gaan naar Brazilië te gaan, temeer omdat me een tweejarig contract was aangeboden bij de topclub Cruzeiro. Mijn vader werd helemaal gek van vreugde en trots! Dat ik veel geld liet 'liggen' met die overstap, interesseerde me niet zo. Ik was 20 en wilde voetballen. Dát telde."

Wat dat laatste betreft kwam het er maar mondjesmaat van. 'Sammuel' verbleef voornamelijk op de reservebank. Reden om het bij een andere club te gaan proberen. Zo belandde hij in de Braziliaanse tweede divisie om uiteindelijk te kiezen voor een nieuwe toekomst in Nederland. Daar volgt hij momenteel de politieopleiding en heeft -ie verschrikkelijk veel zin om weer in teamverband tegen een bal te trappen.

Veelbelovend
Ook de profvoetballoopbaan van Jeffrey Altheer begon veelbelovend. Als aanvoerder van een sterk A1 werd hem een gouden toekomst voorspeld. Hoewel hij kan terugkijken op een mooie carrière, weet hij ook dat hij er het maximale niet heeft weten uit te halen.

"Je moet soms geluk hebben om op het juiste moment de juiste stap te kunnen zetten", blikt Altheer terug. "Misschien had ik in mijn Feyenoord-tijd wat brutaler moeten zijn. En er waren ook momenten van pech, bijvoorbeeld toen Excelsior me graag terug wilde hebben, nét nadat ik mijn contract bij Helmond Sport had verlengd. Ach ja, dingen gaan zoals ze gaan. Maar ik ben tevreden hoor. Ik ga straks weer lekker voetballen en ik heb het naar mijn zin als bezorger én scout/spelersbegeleider.

Nummer 10
VV Lekkerkerk op zijn beurt prijst zich gelukkig met de hereniging van het bijzondere voetbalduo. De selectie van de nieuwe trainer Edward Knook krijgt er in de persoon van Sammuel de Almeida Seip Cardoso een echte nummer 10 bij, met een schat aan ervaring. Jeffrey Altheer, die na gevoetbald te hebben bij Feyenoord, Excelsior, Helmond Sport, FC VVV, Willem II, en kort te bezichtigen was bij clubs in IJsland en Finland, is op diverse posities inzetbaar.

"Ik hoor wel waar de trainer me neerzet", glimlacht de Lekkerkerker, met zijn 33 jaar even oud als zijn Braziliaanse ploeggenoot. "Het gaat er vooral om dat we de club kunnen helpen en veel voetbalplezier beleven. Dat dat samen met Sammuel gaat gebeuren is een klein wonder. Wie had kunnen bedenken, dat wij elkaar weer zouden zien en nu bijna buren zijn!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Laatste nieuws

Afbeelding
Remon Steenbruggen mist na rode kaart de derby tegen buurman ASH 19 minuten geleden
Logo
Afbeelding
Uitdagingen genoeg voor De Zwerver-trainer Bart van Muyen: 'Het komt echt wel goed' 5 uur geleden
Logo
Afbeelding
MVV'58 groeit uit zijn voegen en werkt aan nieuwe accommodatie 3 okt., 07:15
Logo
Afbeelding
DCV-clubscheidsrechter Harvy de Bruijn: op naar de 1.000 2 okt., 12:00
Logo
Afbeelding
Hedel verliest in laatste minuut van Ophemert in doelpuntenfestijn: 4-5 1 okt., 18:58
Afbeelding
Marten Boverhof om gezondheidsredenen per direct geen trainer meer van GJS 1 okt., 07:54