Afbeelding

KNVB rekent op Regiocup voor de jeugd in juni

Nieuws 9.166 keer gelezen

REGIO • De KNVB gaat er vanuit dat de Regiocup voor de jeugd in de maand juni doorgang kan vinden. Mogelijk worden zaterdag 5 juni de eerste wedstrijden al gespeeld.

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, had afgelopen vrijdag nog contact met minister Tamara van Ark. 'Blijven de besmettingscijfers zich gunstig ontwikkelen, dan kunnen we hoogstwaarschijnlijk in juni wedstrijden organiseren en meteen starten met de Regiocup. Daarnaast zullen de volwassenen dan weer partijtjes tegen elkaar op de club mogen spelen zonder de 1,5 meter', kreeg Van Zee concreet van Van Ark mee, zo meldt hij in zijn column.

De KNVB schrijft dinsdag zelf aan de club: 'We voeren momenteel overleg met ‘Den Haag’ om met ingang van 5 juni ook het spelen van jeugdwedstrijden buiten de eigen vereniging mogelijk te maken. Deze beide zaken bieden voldoende perspectief om te starten met de verdere voorbereidingen voor het spelen van de KNVB Regiocup voor de jeugd vanaf zaterdag 5 juni. We blijven hierin afhankelijk van een positief besluit van het kabinet'.

De Regiocup voor de jeugd staat gepland voor volgende weekenden: 5/6 juni, 12/13 juni, 19/20 juni en 26/27 juni. De KNVB houdt vast aan de eerdere indelingen en hoopt het programma maandag 31 mei te kunnen publiceren.

Clubs geven overigens al aan dat sommige velden niet beschikbaar zullen zijn vanwege onderhoudswerkzaamheden.

Definitief besluit
Direct na de persconferentie van dinsdag 1 juni zal de KNVB een definitief besluit nemen over het doorgaan van de Regiocup voor de jeugd: 'Tot die tijd zullen we geduld moeten hebben, maar gebruiken we de tijd goed zodat we op 5 juni kunnen starten als dat inderdaad weer mag'.

Kritische achterban
Van der Zee zegt verder nog in zijn column zijn steeds kritischer wordende achterban te kunnen begrijpen: 'Afgelopen vrijdagmiddag sprak ik met minister Van Ark. Ik vertelde haar over de duizenden reacties die wij hebben gekregen naar aanleiding van het openingsplan. Onze achterban wordt steeds kritischer. Ik begrijp dat goed. Wij hadden allang een normaal potje kunnen voetballen als er echt naar ons was geluisterd. Niet alleen was dat in het belang geweest van de voetbalsport zelf, maar ook voor onze gezondheid. Het is al zo vaak gezegd: door het gebrek aan lichaamsbeweging is Nederland in een gezondheidscrisis gestort. Mentaal en fysiek. Toch heeft deze ontwikkeling bij het kabinet en de Tweede Kamer minder prioriteit gekregen dan het openen van terrassen en winkels. Of zoals ik veel te horen krijg: ‘Wel naar de Primark, niet naar de sportclub’.

Wat daarachter zit, valt alleen maar te raden. Economisch belang? Willekeur? Of is het zelfs politiek gekleurd? Opvallend was in elk geval dat de motie van het uiterst rechtse JA21 van Joost Eerdmans – die ervoor pleitte om te stoppen met de leeftijdsgrens tussen voetballers van 26 en 27 jaar, waarbij de een wel in teamverband mag voetballen zonder 1,5 meter afstand en de ander niet – werd weggestemd door alle partijen. Een soort cordon sanitaire, maar op het volstrekt verkeerde onderwerp.

Alleen de motie van Lisa Westerveld (GroenLinks) werd aangenomen. Kortgezegd komt die hierop neer: de regering moet in gesprek gaan met de sportbonden om specifieke afspraken te maken, waarmee de boel kan worden opengegooid. Gelukkig beseft een meerderheid van de Tweede Kamer dat sporten cruciaal is voor de gezondheid van mensen en clubs een belangrijke functie hebben in de wijk. Uit de aangenomen motie blijkt ook dat men zich zorgen maakt over de toekomst van de sportverenigingen. Een terechte zorg: het gebrek aan kantine-inkomsten begint zich te wreken en bij de KNVB zien we nu al dat de instroom van nieuwe jeugdleden 20 procent minder is dan voorgaande jaren. Om nog maar te zwijgen van de clubmensen die twijfelen of ze hun lidmaatschap zullen verlengen'.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

Afbeelding
Unitas begroet met de komst van Tom Dam opnieuw speler van DHSC 53 minuten geleden
Afbeelding
De selectie van Unitas-zondag voor 2024-2025 is zo goed als rond 1 uur geleden
Afbeelding
Diae Abjij eerste nieuweling bij Be Ready 3 uur geleden
• Sven van Ingen.
Sven van Ingen verruilt komende zomer Roda Boys/Bommelerwaard voor GRC 14 6 uur geleden
Afbeelding
Kozak Niek Hoogveld na beroepzaak door aanklager extra (zesde) duel geschorst 6 uur geleden
Afbeelding
Maar liefst drie regiospelers vonden afgelopen weekend viermaal het net 7 uur geleden