Lieke de With: talent op Het Plein
Lieke de With: talent op Het Plein regio-voetbal.nl

Lieke de With: talent op Het Plein

Nieuws 422 keer gelezen

SCHOONREWOERD/HEI- EN BOEICOP - Lieke de With voetbalt in het oranje van HSSC'61 en sinds kort ook in het échte Oranje. Ze maakte tegen Duitsland haar debuut bij de meisjes O15.

Hoe bijzonder is het eigenlijk: Een speler van HSSC'61 in een oranje shirt? Iedereen die zich als lid op Het Plein aanmeldt, kan de zaterdag daarna een shirt in die kleur aantrekken. Het maakt echter nogal wat uit of je het hebt over de kleur of over Oranje. Hoofdletter 'O'. Lieke de With is een speelster die in Oranje speelt. Twee weken geleden maakte ze haar debuut voor Oranje. Meisjes onder 15. En dat is toch echt iets anders dan het overigens prachtige tenue van Heicop.

Hoewel ze pas veertien jaar oud is, zit Lieke de With toch al zo'n acht jaar op voetbal. Ze is er helemaal gek van. Hoewel de achtertuin vol ligt met ballen, wordt het toch hoog tijd dat er een nieuwe komt. "Deze zijn allemaal slecht", zegt Lieke als ze vlak voor de fotoshoot even achteloos een balletje hoog houdt. Volgens moeder Jacqueline ligt de schuur ook nog vol. "Het maakt niet uit waar we komen, als Lieke een bal ziet, vindt ze dat we die toch echt moeten kopen", lacht Jacqueline.

Voetbalfamilie
Het gezin De With is een echte voetbalfamilie. Wat 'hun cluppie' is, is ook snel duidelijk: stickers van HSSC'61 op de vuilnisbakken en een door Liekes oom gemaakt logo aan de schutting in de achtertuin. Vader Jan heeft het virus al even. "Hij kon niet echt goed voetballen", analyseert Lieke. "Maar hij snapt het spelletje wel en is heel fanatiek."

Die laatste eigenschap heeft Lieke overgenomen van haar vader, die ook enkele jaren haar trainer was. Ook zusjes Robin en Floor voetballen op Het Plein. Het was niet hoe Jacqueline het voor zich zag. "Toen we drie dochters hadden, dacht ik: Mooi, dan hoef ik niet op zaterdagen langs de lijn te staan. Nu zitten ze alle drie op voetbal. En zelf speel ik op donderdagmorgen ook met met de 35+ groep. Het is hartstikke leuk!"

Talent
Om maar even tot de kern van de zaak te komen: Lieke de With heeft talent. Dat bleek al snel toen ze in de Meisjes E zat en werd opgeroepen voor de regio-selectie van de KNVB. Ze zit inmiddels al zes jaar in het opleidingsprogramma van Jeugdplan Nederland van de KNVB, waarmee ze op woensdagavond in Dinteloord traint. Van daaruit werd ze een paar weken geleden naar de voorselectie van het nationale team voor meisjes onder 15 gestuurd.

"We speelden met de beste speelsters van het district Zuid tegen die van West en Noord-Oost", vertelt Lieke. "Van daaruit werd er door geselecteerd. Het was iedere keer heel spannend om te wachten op de mail of je door was."

Het groepje werd steeds kleiner en uiteindelijk kwam het verlossende woord. Lieke maakte deel uit van de 18-koppige selectie die het op ging nemen tegen de leeftijdsgenoten uit Duitsland en de Verenigde Staten. Op 10 en 12 juni speelt Oranje MO15 twee wedstrijden tegen de VS.

Volkslied
De wedstrijd tegen Duitsland zit er inmiddels op. Hoewel de uitslag (0-3) niet zo goed was, is Lieke meer dan tevreden. "Het ging best goed. Het niveau is echt hoog, het gaat allemaal heel snel", vertelt ze. Ze begon in de basis en speelde bijna een uur. En hoewel de wedstrijd en de twee dagen voorafgaand, met veel trainingen, natuurlijk mooi waren, was het betreden van het veld het mooiste.

"Het veld oplopen, je opstellen, het volkslied zingen en de teamfoto maken, waren het leukste. Dat was bijzonder om mee te maken", vertelt Lieke, die van het KWC in Culemborg, waar ze in VWO-3 zit, enthousiast medewerking kreeg.

Droom
Niet alleen school is enthousiast. Familie en vrienden en zeker ook mensen bij HSSC'61 leven erg met haar mee. "Er waren veel mensen van de club naar de wedstrijd in Rijssen gekomen. En daarna vroegen ze er ook naar. Ook mensen die ik helemaal niet ken. Dat is best gek, maar vooral heel leuk."

Lieke de With kan zo vast een klein beetje wennen aan de bekendheid van haar idool en naamgenoot Lieke Martens. Want de gouden bergen zijn nog in de verste verte niet zo hoog als bij de mannen, maar het vrouwenvoetbal zit in de lift. Lieke de With droomt van eredivisievoetbal bij haar favoriete club: FC Utrecht. "Hopelijk krijgen die snel weer een vrouwenteam. Maar als dat niet gebeurt, dan is Feyenoord of PSV ook wel goed, hoor", neemt ze ook genoegen met een treetje lager dan de Domtoren.

Fysiek
Zo ver is het natuurlijk nog niet voor de box-to-box middenvelder, die liever assists geeft dan scoort. "Als ik een doelpunt maak, komt dat vaak door iemand anders. Die assist geef ik dan liever zelf", legt ze uit.

Ze nemen rustig de tijd om de toekomst uit te stippelen. Dit jaar speelt Lieke in Heicop bij het jongensteam O15. "Dat was op advies van de trainers bij de KNVB", vertelt Lieke. "Dan kan ik fysiek sterker worden. En voetballend is het ook heel leuk. Maar ik mis wel de gezelligheid van mijn vriendinnen in de kleedkamer."

Waar ze komend seizoen speelt, weet Lieke nog niet. Eerst maar eens de twee interlands tegen de Verenigde Staten. "Daar heb ik echt heel veel zin in."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

• Vincent van Lopik (r) vorig seizoen in actie tegen SV Meerkerk.
Vincent van Lopik neemt na veertien jaar afscheid van hoofdmacht Hardinxveld 14 uur geleden
Afbeelding
Unitas schrijft voor nieuw seizoen team onder 23 jaar in 27 apr, 08:30
Afbeelding
Unitas begroet met de komst van Tom Dam opnieuw speler van DHSC 26 apr, 13:13
Afbeelding
De selectie van Unitas-zondag voor 2024-2025 is zo goed als rond 26 apr, 12:59
Afbeelding
Diae Abjij eerste nieuweling bij Be Ready 26 apr, 10:32
• Sven van Ingen.
Sven van Ingen verruilt komende zomer Roda Boys/Bommelerwaard voor GRC 14 26 apr, 08:01