Leerdamse sportparken worden versneld aangelegd
Leerdamse sportparken worden versneld aangelegd regio-voetbal.nl

Leerdamse sportparken worden versneld aangelegd

Nieuws 99 keer gelezen

LEERDAM - De Leerdamse gemeenteraad heeft donderdagavond besloten het Glaspark Leerdam gefaseerd uit te voeren.

In de komende zomerstop worden twee kunstgras voetbalvelden aangelegd, aansluitend wordt een ‘zand ingestrooid’ hockeyveld gerealiseerd. Dit zorgt ervoor dat zowel het Glaspark als het nieuwe complex van Leerdam Sport waarschijnlijk al in september 2019 in gebruik kan worden genomen. “De spa kan de grond in.”

De versnelde aanpak van beide accommodaties heeft te maken met de bestaande huisvesting van de Hockeyclub Leerdam (HCL), een van de toekomstige bespelers van het Glaspark.

Volgens de voortgangsrapportage van de Hospitalitygroep verkeert deze accommodatie op De Punt in een abominabele staat. “Deze kwalificatie geldt niet voor het veld, dat is goed onderhouden en functioneel, maar wel voor het kleed- en clubgebouw en de directe omgeving. Het gebouw heeft het einde van de technische levensduur al vele jaren geleden bereikt en wordt inmiddels met ‘knip- en plakwerk’ overeind gehouden.”

Er zijn problemen met de elektriciteit, de verwarming, de riolering en de raamkozijnen: het houtwerk is verrot. “Het gebruik begint zo langzamerhand onverantwoord te worden: de veiligheid komt in het geding.”

Vandaar dat HCL er alle belang bij heeft om zo snel mogelijk naar het Glaspark te verhuizen. Aanvankelijk was die verhuizing in de zomer van 2020 gepland. Dat zou betekenen dat de vereniging nog ruim twee jaar gebruik zou moeten maken van het bestaande kleed- en clubgebouw. “Dat is eigenlijk niet verantwoord”, concluderen Hospitalitygroep en gemeente eenstemmig.

Inwoning
Door het versneld aanleggen van de twee kunstgras voetbalvelden voor LRC komen de trainingsvelden van de paars-witten vrij, omdat LRC dan op de kunstgrasvelden gaat trainen. Op het oude trainingsveld van LRC kan vervolgens een hockeyveld worden aangelegd, zodat HCL al in het najaar van 2018 naar het LRC-complex kan verhuizen. Dan gaat de hockeyclub tijdelijk ook gebruik maken van het clubgebouw van LRC.

“Die inwoning vraagt uiteraard om inventiviteit waar het gaat om het gebruik van de kleedkamers, maar beide verenigingen vinden dat voor een korte periode acceptabel”, aldus het collegevoorstel.

Brede school
Het vertrek van HCL bij sportpark De Punt betekent ook minstens een jaar tijdwinst bij de aanleg van het nieuwe sportcomplex van Leerdam Sport en de ontwikkeling van het stedenbouwkundig plan bij het complex.

Het kunstgrasveld van Leerdam Sport staat gepland op de plaats van het huidige hockeyveld. Zodra het complex van de rood-witten is opgeschoven, kan het stedenbouwkundig plan – de weg, de brede school en de appartementen - worden gerealiseerd. Die komen deels op het huidige complex van Leerdam Sport.

Als de planning wordt gehaald, buigt de gemeenteraad zich nog voor de zomer over het nieuwe sportcomplex van Leerdam Sport en het bijbehorende stedenbouwkundige plan.

Volgens het college zou de realisatie van beide sportcomplexen vervolgens redelijk gelijk op kunnen lopen.

“Met een beetje geluk lukt het ons dan om beide sportcomplexen in september 2019 in gebruik te nemen”, voorspellen B&W. Dat is ongeveer een jaar eerder dan aanvankelijk was gepland.

Anderhalf miljoen
De raad ging in overgrote meerderheid akkoord met het voorstel om 1.550.000 euro beschikbaar te stellen voor de aanleg van de beide kunstgras voetbalvelden en het hockeyveld op Glaspark Leerdam. Alleen de SGP stemde tegen, omdat de fractie de risico’s te groot vindt.  

“Hoe eerder, hoe liever”, zei CU-voorman Harry Wolting daarentegen, terwijl CDA-leidster Martine Visser vaststelde dat alle seinen op groen staan. Ze vroeg zich wel af of het veld van de hockeyvereniging – dat nog bruikbaar is - niet verlegd kan worden. Dat is geen optie, vertelde wethouder Bart Bruggeman, maar delen van het veld worden wel gebruikt als speelveldjes voor de jeugd.

Volgens de wethouder komen de clubs die het Glaspark gaan bespelen – LRC, HCL en Ter Leede - binnenkort met kandidaten voor de beheerstichting.

En verder was Bruggeman vooral erg blij met de nieuwe stap: “Tot nu toe waren het papieren plannen, nu kan de spa de grond in.”   

André Bijl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

• Vincent van Lopik (r) vorig seizoen in actie tegen SV Meerkerk.
Vincent van Lopik neemt na veertien jaar afscheid van hoofdmacht Hardinxveld 16 uur geleden
Afbeelding
Unitas schrijft voor nieuw seizoen team onder 23 jaar in 27 apr, 08:30
Afbeelding
Unitas begroet met de komst van Tom Dam opnieuw speler van DHSC 26 apr, 13:13
Afbeelding
De selectie van Unitas-zondag voor 2024-2025 is zo goed als rond 26 apr, 12:59
Afbeelding
Diae Abjij eerste nieuweling bij Be Ready 26 apr, 10:32
• Sven van Ingen.
Sven van Ingen verruilt komende zomer Roda Boys/Bommelerwaard voor GRC 14 26 apr, 08:01