Plannen Leerdamse sportparken tegelijk in gemeenteraad
Plannen Leerdamse sportparken tegelijk in gemeenteraad regio-voetbal.nl

Plannen Leerdamse sportparken tegelijk in gemeenteraad

Nieuws 83 keer gelezen

LEERDAM - Er ligt een nieuw plan voor de huidige accommodatie van Leerdam Sport. De leden hebben het bestuur onlangs mandaat gegeven om verder te gaan op de ingeslagen weg. De plannen voor het Glaspark Light en het complex van Leerdam Sport worden op donderdagavond 29 juni in de gemeenteraad besproken. “Het wordt een belangrijke avond.”

Op dit moment ligt er een plan waarbij de accommodatie van Leerdam Sport en de omgeving opnieuw wordt ingericht. Het complex krijgt waarschijnlijk drie velden, er staat woningbouw gepland en er is ruimte voor een Brede School.

In maart schoten de leden van Leerdam Sport de plannen voor het Glaspark af. Dat plan hield in dat de rood-witten samen met LRC, hockeyclub HCL en korfbalvereniging Ter Leede/De Jager een nieuw, gezamenlijk complex op locatie Bruinsdeel zouden gaan bespelen. De achterban van Leerdam Sport voelde niets voor het project en verwezen het met 156-3 naar de prullenbak. Duidelijk werd dat de leden bang waren voor de financiële risico’s, het verlies van de eigen identiteit en men niet te spreken was over het feit dat men de eigen grond ‘om niet’ in moest leveren. Bovendien wil een groot deel van de achterban helemaal niet weg uit wijk West.  

Glaspark Light
Al snel werd duidelijk dat de drie andere verenigingen samen verder gingen met een afgeslankte versie van het project: het ‘Glaspark Light’. De plannen werden vorige maand  aan de leden voorgelegd tijdens een informatieavond. Inmiddels is dat plan zover uitgewerkt dat het kan worden besproken in de gemeenteraad. “Als de raad akkoord gaat, kunnen we in principe de dag erop aan de slag”, zegt sportwethouder Bart Bruggeman.

Zo concreet is het plan bij Leerdam Sport nog niet, maar ook de ontwikkelingen in wijk West komen op 29 juni aan de orde. Het bestuur van Leerdam Sport liet na het afschieten van het Glaspark weten zich – in overleg met de gemeente - te gaan concentreren op de verbetering van het eigen sportpark.

Nieuwe kansen
Bruggeman is blij met de recente ontwikkelingen. “Na het afhaken van Leerdam Sport moesten we een flinke teleurstelling verwerken, maar we zijn weer aan de slag gegaan. Daarbij zijn we opnieuw met Leerdam Sport om de tafel gegaan. De situatie bood nieuwe kansen. We hebben daar de ontwikkelingen in de Broekgraaf bij betrokken. We zaten in een impasse, maar ik proef nu zoveel enthousiasme dat ik denk dat we er uitkomen.”

Volgens de eerste schetsen voor de herinrichting van het gebied is er - naast de voetbalvelden – ook ruimte voor woningbouw. Het bestaande gebouw van basisschool Klim gaat tegen de vlakte. In plaats daarvan wordt bij de sportaccommodatie een nieuwe Brede School gebouwd. Het hele gebied krijgt een ‘parkachtige’ uitstraling waarbij ook een wandelpad staat ingetekend. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een van de velden van Leerdam Sport in de toekomst te gaan gebruiken als evenemententerrein. De grond komt in eigendom van de gemeente.

Negen miljoen
Het ‘echte’ Glaspark was aanvankelijk begroot op 10,2 miljoen euro. De gemeente zou daarvan 9 miljoen betalen, de vier clubs moesten nog eens 1,2 miljoen ophoesten. Na de wijziging van de plannen nam de gemeente zich voor bij het uitwerken van de nieuwe plannen – Glaspark Light en de herinrichting van Leerdam Sport - binnen de 9 miljoen te blijven. Volgens wethouder Bruggeman wordt die ‘opdracht’ gehaald.

“We hoeven voor het Glaspark Light geen grond aan te kopen, wat met vier clubs wel de bedoeling was. We kunnen nu volstaan met de bestaande accommodatie van LRC. Bovendien wordt door het wegvallen van Leerdam Sport het Recht van Ter Leede minder gebruikt dan werd voorzien. Zodoende hoeft de weg niet aangepast te worden, dat scheelt een miljoen.” Wel wordt overwogen om het naastgelegen fietspad te verbeteren, onder meer door de aanleg van verlichting. Overigens vergt de uitvoering van de nieuwe plannen toch beduidend meer dan 9 miljoen, maar dat komt door de eventuele bouw van de nieuwe Brede School.

Het plan voor de herinrichting van het Leerdam Sportcomplex is nog niet zo ver gevorderd als het Glaspark Light. “Het gaat om een principebesluit dat verder uitgewerkt moet worden. Maar door het aan de raad voor te leggen, komt er wel duidelijkheid voor alle betrokken partijen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

• Vincent van Lopik (r) vorig seizoen in actie tegen SV Meerkerk.
Vincent van Lopik neemt na veertien jaar afscheid van hoofdmacht Hardinxveld 20 uur geleden
Afbeelding
Unitas schrijft voor nieuw seizoen team onder 23 jaar in 27 apr, 08:30
Afbeelding
Unitas begroet met de komst van Tom Dam opnieuw speler van DHSC 26 apr, 13:13
Afbeelding
De selectie van Unitas-zondag voor 2024-2025 is zo goed als rond 26 apr, 12:59
Afbeelding
Diae Abjij eerste nieuweling bij Be Ready 26 apr, 10:32
• Sven van Ingen.
Sven van Ingen verruilt komende zomer Roda Boys/Bommelerwaard voor GRC 14 26 apr, 08:01