Nieuw complex is 'haalbaar' voor LRC en Leerdam Sport
Nieuw complex is 'haalbaar' voor LRC en Leerdam Sport regio-voetbal.nl

Nieuw complex is 'haalbaar' voor LRC en Leerdam Sport

Nieuws 140 keer gelezen

LEERDAM - De realisatie van een accommodatie waar alle buitensportverenigingen van Leerdam op gehuisvest worden, is een haalbare optie. Dat is de conclusie van het onderzoek dat in deze periode aan de leden van de verenigingen wordt gepresenteerd. Mogelijke naam van het nieuwe complex: ‘Het Glaspark’.

De voetbalverenigingen LRC en Leerdam Sport informeerden vrijdagavond hun leden over de resultaten van het onderzoek. Op korte termijn doen de Hockeyclub Leerdam en Korfbalvereniging Ter Leede De Jager hetzelfde. Op basis van die bijeenkomsten volgt nieuw overleg van de kerngroep die sturing geeft aan de plannenmakerij. Ook staat een ontmoeting met het gemeentebestuur op de agenda. Kern van het plan is dat de vier verenigingen op één locatie worden gehuisvest. Mogelijk schuift ook de plaatselijke wielerclub nog aan, al bestaat daarover nog geen duidelijkheid.

Bruininxdeelsekade
Uitgangspunt is dat het nieuwe complex wordt gerealiseerd aan de Bruininxdeelsekade, globaal op de plek waar nu hoofdklasser LRC bivakkeert. Over de concrete invulling van de locatie met velden, kleedruimtes en kantines valt nu nog weinig te zeggen, hetzelfde geldt voor de kosten van het nieuwe complex. De verenigingen denken over enkele weken met nadere informatie hierover naar buiten te kunnen treden.

Positief-kritisch
“We hebben de plannen vrijdag met onze leden besproken”, vertelt LRC-voorzitter Theo van der Weiden. "Het was een heel plezierige avond, waarbij de leden in een goede sfeer zich positief-kritisch hebben opgesteld.” Volgens de LRC-preses biedt het onderzoek – waar bijna een jaar aan is gewerkt – volop meerwaarde voor zijn vereniging. “We lopen vast met onze accommodatie. Het is voor ons gewoon niet mogelijk op te schalen naar een kunstgrasveld, moderne kleedkamers en alles waar een sportpark tegenwoordig aan moet voldoen. Een groot, nieuw sportcomplex voor alle Leerdamse verenigingen maakt die ontwikkeling wel mogelijk.”

Identiteit
Het LRC-bestuur kreeg van de leden wel een paar opdrachten mee. “De capaciteit van de nieuwe accommodatie is belangrijk. Er moet voldoende ruimte zijn om te trainen en te spelen. Daarnaast hechten onze leden aan de eigen identiteit van de club. We moeten op het nieuwe complex wel onszelf kunnen blijven. Die boodschap nemen we als bestuur mee naar de kerngroep.”

Eigen kantine
Leerdam Sport-voorzitter John Boekelman kreeg vrijdag exact dezelfde boodschap van zijn achterban te horen. “De locatie is voor ons bespreekbaar. Als het echt moet, willen we best verhuizen. En het is ook geen probleem om bijvoorbeeld velden en kleedkamers te delen. Maar we hechten enorm aan een eigen kantine. Waar moeten we onze oude foto’s anders ophangen? We willen op zo’n nieuw park dolgraag een eigen plekkie waar we onze identiteit kunnen bewaren. We zijn enthousiast, we steunen als Leerdam Sport de plannen, maar we hebben als vereniging natuurlijk ook onze eisen”, zegt Boekelman, die net als zijn LRC-collega benadrukt dat zijn cluppie hard aan een nieuwe accommodatie toe is.

Kosten
“We kunnen hier wel blijven zitten, maar dan lopen we van lieverlee ook tegen hoge kosten aan. Er is iets moois in gang gezet en daar doen we graag aan mee. Het is nog zeker niet rond, we hebben de nodige wensen, maar we kunnen wél aan de slag.”

Wethouder Bart Bruggeman van de gemeente Leerdam volgt de ontwikkelingen op de voet en is blij met de instemming die de besturen en leden van de verenigingen tot nu toe hebben gegeven. “Hierdoor kunnen de sportverenigingen verder met hun plannen. Wij steunen de ontwikkeling van zo’n visie, want als gemeente staan we voor een duurzame accommodatie voor sportbeoefening in Leerdam.”

Financiële impuls
Eerder werd duidelijk dat voor de realisatie van het Glaspark waarschijnlijk een financiële impuls van de gemeente nodig is. Tijdens de begrotingsbehandeling afgelopen zomer werd uitgegaan van een bijdrage van een miljoen euro. Daar moet de raad nog toestemming voor geven. “Als de plannen concreter worden, kunnen we naar de gemeenteraad”, aldus Bruggeman, die benadrukt dat de raadsleden wel op de hoogte worden gehouden van de plannen.

De voorzitters van beide Leerdamse voetbalclubs vinden het nog te vroeg om nu al een datum te noemen waarop er voor het eerst gesport wordt op het nieuwe Glaspark. Theo van der Weiden: “Dat zet onnodig druk op de ketel. Maar als iedereen wil, is er heel veel mogelijk.”

André Bijl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden