Afbeelding
Foto: Jeroen de Bruin / DBRN Fotografie

Overzicht: Welke opties heeft de KNVB om de competities af te maken?

25 okt 2020, 14:43 Nieuws 5.587 keer gelezen

REGIO • Het amateurvoetbal ligt de komende weken nog stil. Hoewel er in groepen van vier op anderhalve meter worden getraind mag worden, zullen de clubs zullen bij een ‘go’ minimaal twee weken voorbereiding nodig hebben. 

Om de competitie (Zuid I en West 2) af te maken heeft de KNVB diverse mogelijkheden. Er wordt over meerdere opties gesproken. Onderstaand een overzicht (Voetbal Rotterdam) van de mogelijkheden om de competitie uit te spelen.

Optie 1: Hervatting in november
De huidige maatregelen gelden nog twee weken. Daardoor zou het mogelijk zijn in in het weekeinde van 14 en 15 november weer wedstrijden te spelen. Omdat clubs niet direct weer in actie zullen willen komen, lijkt de eerste mogelijkheid op 21 en 22 novmber te zijn.

Voor de winterstop zouden er nog vijf speelweekeinden zijn. De overige uitgestelde weekeinden zouden op de vrije weekeinden in 2020 gespeeld kunnen worden. De weekeinden 13/14 februari, 20/21 februari, 3/5 april, 1/2 mei zouden dan inhaalweekeinden moeten worden. Op 3 en 5 april zou in het Paasweekeinde een dubbel programma kunnen worden gespeeld.

Er zou dan precies genoeg ruimte zijn om de nacompetitie te starten. De competitie eindigt dan op 13 juni 2020.

Optie 2: Hervatting in januari 
Een hervatting in het weekeinde van 16/17 januari ligt het meest voor de hand. In dat weekeinde heeft de KNVB in principe speelronde 13 ingepland. Dat zou betekenen dat er acht speelronden moeten worden ingehaald.

In de beschikbare inhaalweekenden zouden vijf speelronden kunnen worden weggewerkt. De weekeinden 13/14 februari, 20/21 februari, 3/5 april, 1/2 mei zouden dan inhaalweekeinden moeten worden. Op 3 en 5 april zou in het Paasweekeinde een dubbel programma kunnen worden gespeeld. Dat zou betekenen dat de competitie drie weken later zou eindigen en de nacompetitie eventueel daarna wordt afgewerkt. De competitie zou dan eindigen op 5/6 juni en de nacompetitie eind juni.

Optie 3: Halve competitie
In de competitie zijn de eerste vier speelronden grotendeels gespeeld. De oplossing om de competitie als halve competitie af te werken zou betekenen dat er na de winterstop nog negen competitieronden te spelen zijn. Ook moeten er nog enkele wedstrijden worden ingehaald.

In die optie is het spelen van een nacompetitie mogelijk. Hoe de periodeverdeling dan wordt is onduidelijk. 

Optie 4: Doorspelen in de zomermaanden 
In alle bovenstaande opties is rekening gehouden met het einde van het seizoen half juni. In de zomermaanden is het, mede door de aanwezigheid van kunstgrasvelden en de besparing van grasvelden, mogelijk om ook in juni, juli en augustus door te spelen.

Dat zou enorme ruimte geven om de competitie af te maken. In de zomermaanden is het voor clubs ook mogelijk meer publiek te ontvangen en zo een deel van de verloren omzet te compenseren. Of de KNVB de clubs de ruimte geeft om door te voetballen is onduidelijk. De KNVB houdt al jaren vast aan een overschrijvingsdatum van 15 juni en een seizoenseinde op 1 juli.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Laatste nieuws

Afbeelding
Speelschema zaalvoetbaltoernooi om Proxsys Cup 1 uur geleden
Afbeelding
VV Dilettant en Bert Potuyt per direct uit elkaar 20 uur geleden
Afbeelding
LRC ontvangt Nivo Sparta, Lekvogels met Ton Delfgou naar Spijk Voorbeschouwing gisteren
Afbeelding
Denny van Geffen met NOAD’32 tegen Kerkwijk, GRC 14 krijgt hun oud-trainer Piet de Kruif op bezoek voorbeschouwing Altena 25 nov, 11:00
Afbeelding
Verschillende belangen bij Schelluinen-Papendrecht, volgende topper voor De Alblas bij SV Meerkerk voorbeschouwing Alblasserwaard 25 nov, 07:15
Afbeelding
Ton Delfgou tot einde van het jaar tussenpaus bij Lekvogels 24 nov, 22:13